Αναστασία Ηλιοπούλου
Καθηγήτρια Γερμανικών, Αγγλικών & Ελληνικών

Απόφοιτος Θεατρικών Επιστήμων και Γλωσσολογίας | Μεσόφωνος & Πιανίστα

Η Αναστασία Ηλιοπούλου είναι φίλη και μέλος της ομάδας μας αρκετό χρονικό διάστημα. Χωρίς να συμμετέχει άμεσα και εμφανώς, τα μέλη της ομάδας τα οποία έρχονται σε επαφή μαζί της στο Βερολίνο έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για εκείνη.

Ζώντας δύο δεκαετίες στην πόλη απέκτησε εμπειρία και απόλυτη κατανόηση των δυσκολιών της ενσωμάτωσης σε συνδυασμό με την έλλειψη του βασικού επικοινωνιακού εργαλείου – της γλώσσας.

Ερχόμενη και η ίδια αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις στην πάροδο των ετών, ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με την ζωή και την καθημερινότητα εκτός συνόρων.

Σε ανθρώπινα και φιλικά πλαίσια σταθερά προσπαθεί να βοηθά Έλληνες και Ελληνόφωνους στα πρώτα τους βήματα στο Βερολίνο. Η κατάρτισή της την καθιστά επαρκή για την διδασκαλία γλωσσών και μαθημάτων φιλολογικού προσανατολισμού – πεδία στα οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία περίπου 18 χρόνια.

Μέσα από το πολύπλευρο των σπουδών της έχει επίσης άμεση επαφή με τις τέχνες (μουσική & θέατρο) και κατέχει σε βάθος το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες.

Αρκετοί σπουδαστές και επαγγελματίες την εμπιστεύονται για την προετοιμασία τους και εισαγωγή τους σε Ακαδημίες & Σχολές Καλών Τεχνών στην γερμανική γλώσσα, καθώς επίσης και επαγγελματίες δραστηριοποιούμενοι σε απαιτητικά εξειδικευμένους κλάδους – όπως γιατροί, φροντιστές υγείας κ.α.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1982, ασχολήθηκε εν αρχή με την μουσική (πιάνο, τραγούδι και ανώτατα θεωρητικά) από νεαρή ηλικία. Πρώτα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στη συνέχεια στο Ωδείο Αθηνών και κατά την έναρξη των πανεπιστημιακών της σπουδών στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Ηλιοπούλου Αναστασία, ιδιαίτερα μαθήματα
Αγγλικά – Ελληνικά – Γερμανικά ( για ενήλικες & παιδιά)
Υποστηρικτική διδασκαλία.

Τηλέφωνο: 0174 374 56 42
Email: iliopoulouanastasia@yahoo.de
Περιοχή: Wittenbergplatz

Φοίτησε στην Αθήνα στα «Νέα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα» διδασκόμενη στα πρότυπα της ελληνογερμανικής σχολής και του μοντέλου των πρότυπων μουσικών σχολείων , όπου αποφοίτησε κατέχοντας ανώτατα πτυχία στην Γερμανική και την Αγγλική γλώσσα .
(Großes Deutsches Sprachdiplom, Goethe Institut και Proficiency, British Council & Michigan).

Παραμένει δραστήρια σε όλα τα γνωστικά της πεδία – και ως δάσκαλος και ως καλλιτέχνης. Είναι η ίδια μητέρα και ιδιαίτερα ευαίσθητη στο κομμάτι των μαθησιακών δυσκολιών ή ιδιαιτεροτήτων.
Η διαδικασία της διδασκαλίας για την ίδια δεν περιορίζεται μόνο στο αυτονόητο – στην εκμάθηση δηλαδή – αλλά αποτελεί ένα κάθε φορά μοναδικό, διαδραστικό & εξατομικευμένο ταξίδι προς την επίτευξη του προσωπικού στόχου του κάθε ανθρώπου.
Αποτελεί για εκείνη πάντα μια ευχάριστη πρόκληση η συνεισφορά της στην εξέλιξη του ατόμου μέσα από την εκπαίδευση.

Αναλαμβάνει εκμάθηση σε:

 • Διδάσκει γλώσσες σε ενήλικες και παιδιά

 • Προετοιμάζει καλλιτέχνες για τις εισαγωγικές εξετάσεις

 • Προσφέρει υποστηρικτική διδασκαλία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες για τα φιλολογικής φύσεως μαθήματα, την μουσική και τα καλλιτεχνικά.

 • Παρέχει μαθήματα γλωσσών στα πλαίσια της ενσωμάτωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης ( για ενήλικες )

 • Εκμάθηση γερμανικών ως ξένη γλώσσα όσον αφορά σε παιδιά και νέους για τις σχολικές τους ανάγκες

 • και τέλος υποστηρίζει παιδιά και νέους με μαθησιακές δυσκολίες με ιδιαίτερη ευαισθησία.

…Κατά τη διάρκεια των σχολικών μου χρόνων απέκτησα πτυχίο πιάνου και ανώτατων θεωρητικών της μουσικής.

Αργότερα ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου ως μεσόφωνος, αποκτώντας πτυχίο μονωδίας.

Έγινα δεκτή στην Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επέλεξα την κατεύθυνση της Θεατρολογίας και Σκηνογραφίας. Κατά το δεύτερο έτος των σπουδών μου βρέθηκα στο Βερολίνο ως υπότροφος ΙΚΥ, αρχικά για ένα έτος στο τμήμα γλωσσολογίας και θεατρικών επιστημών του Freie Universität.

Μετά την πάροδο της υποτροφίας συνέχισα τις σπουδές μου στο τμήμα, ολοκληρώνοντας την διατριβή μου, με θέμα τις λογοτεχνικές επεξεργασίες του μύθου της Αντιγόνης στο γερμανόφωνο θέατρο του 20ου αιώνα.

Παράλληλα συνέχισα τις μουσικές μου σπουδές στις ακαδημίες UDK και Hans Eisler ως μεσόφωνος.

Η ίδια ξεχωρίζει μέσα από την πορεία της μερικές για εκείνη ιδιαίτερες στιγμές:

 • Διαγωνισμός Συγγραφής Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αθήνα 1999, – Πρώτο βραβείο
 • Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Τραγουδιού, Ramatuelle, St, Tropez, Νότια Γαλλία, 2004
 • Βοηθός Σκηνοθέτη, Υπεύθυνος Παραγωγής, Όπερα Θεσσαλονίκης, καλλιτεχνική περίοδος 2005-2006, Έργο La Boheme, G. Puccini.
 • Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού της UNESCO, τρίτη θέση, Αθήνα, ΕΡΤ, 2005.
 • Ίδρυση της Παιδικής Θεατρικής Σκηνής των Ευρωπαϊκών Σχολείων, Βερολίνο, 2006-2008.
 • Το έτος 2010 το κρατίδιο της Δρέσδης την συμπεριέλαβε σε επετειακή έκδοση στους 100 σημαντικότερους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στο κρατίδιο.
 • Συνεργάστηκε καλλιτεχνικά με την Ελληνική πρεσβεία, τον ΕΟΤ Φρανκφούρτης, καθώς και με λοιπούς φορείς της πόλης του Βερολίνου .
 • Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Εξαντας» ως καλλιτέχνης, πραγματοποιώντας θεματικές εμφανίσεις σε πολυάριθμες σκηνές του Βερολίνου.
Το περιεχόμενο του άρθρου είναι παρουσίαση του βιογραφικού, όπως αυτό έχει δοθεί από την κα. Ηλιοπούλου.
Για βεβαιώσεις σπουδών, συστατικές επιστολές κ.α. παρακαλούμε επικοινωνείστε με την ίδια στα στοιχεία που θα βρείτε στην αρχή του άρθρου.
Η συνατκτική ομάδα δεν έχει υποχρέωση να ελέγξει την ευστάθεια βιογραφικών.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει ότι αποδεικτικά θεωρεί ο ίδιος ότι χρειάζεται.