Δημιουργικές στιγμές Ukuna για παιδιά! -Nasta-

Όχι δεν είναι ένα συνηθισμένο λογότυπο όπως θα το φανταζόμασταν για κάτι παιδικό…Γραφιστικά μιλώντας ίσως είναι αιχμηρό, χρωματικά μιλώντας ίσως είναι έντονο και δεν είναι τα αναμενώμενα παστέλ γαλαζορόζ χρώματα που καθορίζουν τα παιδιά.

Είναι όμως ένα ήλιος με προσωπικότητα που τον αγαπάνε όλα τα παιδιά για την τσαχπινιά και τη παιχνιδιάρικη διάθεση με την οποία χαμογελάει!

Γνωρίσαμε τη Νάστα σήμερα, μία μαμά η οποία όπως λέει “ημουν πάντα μάνα και δε θα γίνω ποτέ”, σε ποστ που έκανε στο προσωπικό της blog  για τη γιορτή της μητέρας. Τί και αν δεν είναι όλοι γονείς, είμαστε όλοι γονείς…αυτό λέει με άλλα λόγια. Είτε έχει είτε δεν έχει κάποιος παιδιά, ζει με αυτά και συμβάλει με τη συμπεριφορά του στην ανάπτυξή τους ως μέλη της κοινωνίας που εισπράττουν τα ίδια ερεθίσματα και εικόνες με όλους εμάς.

Όταν διαβάζεις μια τέτοια άποψη μία σκέψη που θα περάσει από το μυαλό σου ίσως είναι το πόσο μεγάλη καρδιά μπορεί να έχει ένα άτομο που λέει κάτι τέτοιο.

Πόσο μπορεί να βασίζετε η ανάπτυξη των παιδιών από τις εικόνες που λαμβάνουν και πόσο “εικονικός” είναι ο τόπος, ο χρόνος στον οποίο ζούμε.

Από τις μεγαλύτερες δυσκολίες των ελλήνων του Βερολίνου, είναι να βρουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για το παιδί τους, στη μητρική του γλώσσα. Η αλλαγή του εικονικού περιβάλλοντος στο οποίο καλείται να επιβιώσει και να αναπτύξει τις δεξιότητές του ένα παιδι, πολλές φορές είναι μια τραυματική εμπειρία.

Μέσα σε όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας που πρέπει οι γονείς να αντιμετωπίσουν, είναι η εύρεση φίλων για τα παιδιά τους. Η κοινή γλώσσα είναι ένα απαραίτητο για πολλούς γονείς χαρακτηριστικό επιλογής φίλων για το παιδί τους. Όμως…τα παιδιά έχουν προτιμήσεις και επιλογές και κανένας δεν μπορεί να πει το ότι να επιλέξει ένα παιδί να παίξει με το πυλό μαζί με ένα άλλο, χωρίς απαραίτητα να μιλάνε αλλά να κοιτάνε το ένα το άλλο και να περιεργάζονται την διαφορετικότητά τους, είναι επικύνδυνο.

Η Νάστα έχει αναπτύξει μία πολυμορφική σχέση με τα παιδιά, μέσα από χρόνια ενασχόλησης μαζί τους. Ίσως από πάντα στη ζωή της, μια και όπως μας λέει, αυτό θυμάται να έκανε πάντα!

Είναι ένας άθρωπος που πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης και απολαυμβάνει να ακούει κάθε παιδί ξεχωριστά να το γνωρίζει και να το βοηθάει στην εξέλιξή του με όποιον τρόπο διακρίνει η ίδια ότι το παιδί αντιδρά πιο αποδοτικά και ευχάριστα. Πάντα προάγει την επικοινωνία χωρίς να την επιβάλει, αλλά αφήνει τα παιδιά να ανακαλύψουν τους φίλους τους και να επιλέξουν την αγαπημένη τους ενασχόληση κάθε φορά, όχι προγραμματισμένα.

Αυτό είναι και μια διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τα τις παιδικές συναντήσεις της Ukuna, που δεν είναι συμβατικά workshops ακόμα και αν τα ονομάζουμε έτσι καμιά φορά στα χαρτιά.

Το πρόγραμμα κάθε συνάντησης, δεν υπάρχει τυπωμένο…είναι παντού μέσα στο χώρο της Ukuna. Ένας παράδεισος για παιδιά, πολλών διαστάσεων και επιπέδων, με στοιχεία της φύσης και υλικά ζεστά και χρωματιστά όπως τα λουλούδια κάτω από τον ήλιο. Αυτός ο ήλιος δημιουργεί τη πιο ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα για τα παιδιά.

Ukuna U/΄ku:næ/

noun = creative space

Stories, children, togetherness

Ukuna is “kitchen” in a language with a handful of speakers… Ukuna is the place where we create, stories, messes and all. Ukuna is also rain in Zulu and I like it, because after rain comes rainbow and after rainbow comes sun. Sooner or …later!

Η λειτουργία αυτής της κουζίνας έχει σεφ την Νάστα η οποία μαγειρεύει κάθε φορά μοναδικές γεύσεις που αποτυπώνονται στα γεμάτα απόλαυση χαμόγελα των παιδιών όταν φεύγουν. Παιδικά χαμόγελα χαράς και αυτοπεποίηθησης για τις δημιουργίες τους, περηφάνειας αλλά και πείσματος γιατί την επόμενη φορά η πρόκληση στην φαντασία των παιδιών θα είναι ακόμα πιο δημιουργική και ξέρουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν!

Η λειτουργία αυτής της κουζίνας έχει σεφ την Νάστα η οποία μαγειρεύει κάθε φορά μοναδικές γεύσεις που αποτυπώνονται στα γεμάτα απόλαυση χαμόγελα των παιδιών όταν φεύγουν. Παιδικά χαμόγελα χαράς και αυτοπεποίηθησης για τις δημιουργίες τους, περηφάνειας αλλά και πείσματος γιατί την επόμενη φορά η πρόκληση στην φαντασία των παιδιών θα είναι ακόμα πιο δημιουργική και ξέρουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν!

Τι είναι η UKUNA; μας λέει η Νάστα…

…Είναι μια προσπάθεια να κάνουμε τη μεγάλη μας πόλη χωριό, με λέξεις- κλειδιά την συντροφικότητα, τη δημιουργικότητα και τα εικονοβιβλία.

H UKUNA είμαστε εμείς και τα “φιλαλάκια μας”, είναι το σπίτι-φωλιά μας κι όλοι οι δρόμοι στους οποίους συναντιόμαστε. Η UKUNA δεν διαχωρίζει ανάμεσα σε γονείς και μη, τους παίζει όλους. Όλοι μας κυκλοφορούμε ανάμεσα στα παιδιά και τα επηρεάζουμε με την συμπεριφορά μας, με ένα χαμόγελο ή ένα άγριο βλέμμα, τους δίνουμε μηνύματα, τα διαμορφώνουμε. Ακόμα και τα λεγόμενα “παιδικά βιβλία” – που θα λέω στο εξής “εικονοβιβλία”- δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αφού τα προσεγμένα βιβλία με εικόνες, αποτελούν ερέθισμα και μπορούν να συγκινήσουν ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Πότε άρχισε η τρέλα με τα παιδικά βιβλία;

Προσωπικά συλλέγω εικονοβιβλία από τότε που ήμουν 15 χρονών και είμαι τώρα 35. Ενδιάμεσα παρακολούθησα και δύο παιδαγωγικές σχολές, το ΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Έβγαλα ένα βιβλιαράκι το οποίο κυκλοφορεί πλέον δωρεάν στο διαδίκτυο και το δεύτερο θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα. Δουλεύω παράλληλα άλλα δύο. Μου αρέσει το γράψιμο γενικότερα, για παράδειγμα πρόσφατα κυκλοφορήσαμε μια μουσική διασκευή της γνωστής ιστορίας του Μικρού Πρίγκιπα, όπου έγραψα τους στίχους των τραγουδιών.

Τι είναι το UKUNA liVrary και ποια η διαφορά της από τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες;

Ζούμε σε μια βιβλιοθήκη-φωλιά, που έχει περισσότερα από 1.000 εικονοβιβλία σε διάφορες γλώσσες και θέλουμε να τα μοιραζόμαστε, έτσι για να δείξουμε πόσο τα αγαπάμε και πόσο σας αγαπάμε. Ο βοηθός βιβλιοθηκονόμος μου, είναι ο Νάηρο, 3 ετών. Μετά τα Γερμανικά, τα περισσότερα βιβλία που έχουμε είναι στα Ελληνικά, αφού είναι η δική μας πρώτη γλώσσα. Σκοπός μας ειναι λοιπόν η ενίσχυση της γλώσσας μέσω της λογοτεχνίας, αλλά και μέσω της συντροφικότητας που προκύπτει από τις σχέσεις των μελών.
Η διαφορά με τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες είναι πως είναι ζωντανή (LiVrary, Λάιβραρι) πως έχει τα μέλη της “φιλαλάκια” και βγαίνει στο δρόμο να τα συναντήσει, είναι δίπλα στις οικογένειες, ακούει τα ζητήματα που τις απασχολούν και προτείνει βιβλία, ώστε αυτά να λειτουργήσουν ως και θεραπευτικά για τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες.
Και πέρα από τα βιβλία, για τα παιδιά που μας γνωρίζουν λίγο καλύτερα είμαστε “ΕΔΩ” ως σημαντικοί άλλοι, ως δύο αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα, αυτά που λείπουν σε πολλές οικογένειες του Βερολίνου.

Τι άλλο κάνει η UKUNA;

Η UKUNA είναι οικογένεια, θα σταθεί δίπλα σου όταν την χρειαστείς, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της για κάτι που σε προβληματίζει, για κάτι που σε χαροποίησε και θέλεις να το μοιραστείς, γιατί γεννάς και δεν έχεις που να αφήσεις το πρώτο σου παιδί ή γιατί πρέπει να φύγεις εκτάκτως κάπου και δεν έχεις μια γιαγιά, ένα θείο, κάποιον να σε στηρίξει.

Κάνουμε πολλά στην UKUNA, φτιάχνουμε και βιβλία, όταν δεν βρίσκουμε αυτό που θέλουμε ή απλά επειδή θέλουμε. Βαφόμαστε, γιατί μας αρέσουν τα χρώματα. Κάνουμε κουκλοθέατρο, παίζουμε με πηλό, χαιρόμαστε, λυπόμαστε, μοιραζόμαστε. Από βιβλία ως πιτζάμα πάρτυ δηλαδή. Η μεγαλύτερη διανυκτέρευση που έχουμε κάνει είναι 5 ημερών, για μητέρα που χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη.

“Η άποψη του Χρήστου για το βιβλίο άλλαξε από τότε που άρχισε να έρχεται σε σένα. Άρχισε να του αρέσει το διάβασμα, να το απαλαμβάνει και να το ζητά”.

Γιατί; Ένας από τους στόχους μας είναι να αποκτήσει ο κόσμος μια πιο ουσιαστική άποψη για το εικονοβιβλίο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως όταν μιλάμε για παιδικά βιβλία μιλάμε για κλασικά παραμυθάκια, σε πρόχειρες ποπ εικονογραφήσεις κι αυτή η ιδέα υποβιβάζει πραγματικά αυτό το είδος τέχνης. Στόχος μου είναι, γνωρίζοντας τα μέλη της βιβλιοθήκης να παρέχω ποιοτικά βιβλία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον παιδιών, αλλά και ενηλίκων.

Η Κατερίνα μου έγραψε μια μέρα...

“Σε μένα άρεσε περισσότερο απ’ ότι στο παιδί”

Aυτό ενισχύει την άποψη πως δεν πρόκειται για παιδικό βιβλίο, αλλά εικονοβιβλίο.

Συχνά ακούω το σχόλιο από γονείς...

Πρόσφατα μιλούσα σε έναν πατέρα από την Κένυα και του πρότεινα να του χαρίσω ένα βιβλίο: “Όχι, έχουμε πάρα πολλά, δεν χρειαζόμαστε άλλα” μου είπε. Επέμενα όμως και του πήγα το υπέροχο βιβλίο για την Αφρική: “Sag mir, wie ist Afrika”, έμεινε έκπληκτος και το κοιτούσε ώρα, διάβαζε τα κείμενα φωναχτά, ενώ αναφώνησε πως κάπως έτσι ήθελε να ζωγραφίσει.

Το βιβλίο αυτό συγκινησε και λειτούργησε ως ερέθισμα για να ξεκινήσει πίνακες στο στυλ της εικονογράφησης του.

Πρόσφατα μιλούσα σε έναν πατέρα...

Πού θα σας βρούμε;

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις δράσεις μας από τη σελίδα μας στο Facebook ή να επικοινωνήσετε μαζί μας με email. Αντίστοιχο πρόγραμμα διαμορφώνεται για κάθε μήνα και είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε σαν μία παρέα και να κάνουμε βόλτες με τα παιδιά μας. Επισκέψεις στη βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στο Prenzlauer Berg, γίνονται μετά από συνεννόηση, ενώ από το Σεπτέμβριο είμαστε ανοιχτά για τα Ουκούνια μας, μια μέρα την εβδομάδα, σταθερά.

Αν θέλεις να γίνεις κι εσύ Ουκούνι, μπορείς να μας στείλεις ηλεκτρονικό γράμμα στο ukunastories@gmail.com ή μήνυμα στο www.facebook.com/ukunaaa

Έρχονται και άλλα! Τα παιδιά δεν σταματούν να μας εμπνέουν για καινούρια πράγματα. Μείνετε κοντά μας!