H χορογράφος, χορεύτρια και καθηγήτρια χορού
Χριστίνα Μερτζάνη

Η Χριστίνα μας τράβηξε τη προσοχή με την έντονη δράση της, ιδιαίτερα το 2020 και ειδικά με την έναρξη των αυστηρών μέτρων καραντίνας λόγω της πανδημίας. Ο καλλιτεχνικός χώρος “χτυπήθηκε” αρκετά όπως όλοι γνωρίζουμε.  Παρ’ όλα αυτά η εντύπωση που λαμβάναμε από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που προωθεί τη δουλειά της η Χριστίνα, συνέχισαν να είναι ζωντανά από δράσεις όπως workshops, φωτογραφίσεις, συνεργασίες και πάντα με διάθεση θετική και αστείρευτη ενέργεια για περισσότερα.
Στη γνωριμία μας από κοντά λίγο πριν τα αυστηρά μέτρα μας απομακρύνουν πάλι, γνωρίσαμε τη χαμογελαστή Χριστίνα και μας εξιστορήθηκε  μερικά πράγματα για τη ζωή της, τα μεταβατικά στάδια σπουδών της και την εντατική της προσπάθεια για πρόοδο και εξέλιξη στο χώρο της χοροδιδασκαλίας και χορογραφίας. Όπως η ίδια μας είπε, η επιμονή και πίστη στις δυνάμεις της, σε συνδιασμό με την συνεχή προσπάθεια, οδηγούν στην πραγμάτωση των στόχων ενός καλλιτέχνη.
Στην ερώτηση πως κατάφερε να αναδειχθεί σε τόσες χώρες και να αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες του χώρου, η απάντηση είναι μια. Δουλειά και πάλι δουλειά! Αυτό που αποκομίσαμε από τη όμορφη συζήτησή μας είναι, ότι παρ’ όλο που η Χριστίνα έχει ασχοληθεί και με άλλους τομείς στη ζωή της, ο χορός την κέρδισε, της κέντρισε το ενδιαφέρον. Προσηλωμένη, πίστεψε στον εαυτό της, δούλεψε σκληρά και δεν έκανε καμία έκπτωση στη ποιότητα της δουλειάς της και καμία χάρη στον εαυτό της!

Ένας άνθρωπος με εσωτερική αξία και δύναμη που την λαμβάνουν όλοι οι μαθητές τις και την απολαμβάνουμε όλοι εμείς μέσα από τη δουλειά της. Μια δυναμική προσωπικότητα που σε παρασύρει να την ακολουθήσεις, είτε σαν θαυμαστής αλλά ακόμα πιο πολύ σαν συνεργάτης, σαν μαθητής.

Ευχαριστούμε Χριστίνα! 

Η Χριστίνα Μερτζάνη αποφοίτησε ως χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού το 2004 από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Με 17 χρόνια εμπειρίας, έχει χορογραφήσει και διδάξει σύγχρονο χορό στην Ευρώπη και την Ασία σε Ομάδες χορού, Κρατικά θέατρα, Πανεπιστήμια, Επαγγελματικές σχολές χορού και στούντιο δίνοντας masterclasses και εντατικά σεμινάρια/ μαθήματα. Μερικά από τα μέρη που έχει συνεργαστεί είναι η Sasha Waltz & Guests, Ακαδημία του Πεκίνου, η Ακαδημία του Χονγκ Κονγκ, το Πανεπιστήμιο Anton Bruckner στο Λιντς της Αυστρίας, το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, η ομάδα cie.toula Limnaios, το κρατικό θέατρο Osnabrück, το κρατικό θέατρο της Δρέσδης, το κρατικό θέατρο του Kassel, το κρατικό θέατρο Heidelberg, Tanzbüro Basel, το κρατικό θέατρο St. Gallen, το κρατικό θέατρο Bern, HJS Profitraining Amsterdam, Marameo, SOZO visions in motion, το κρατικό θέατρο Linz, το κρατικό θέατρο Bielefeld, το κρατικό θέατρο Braunschweig, b12 festival, one small step festival, AKBANK Sanat Istanbul, step+ festival Μακάο κ.α

Στην Ελλάδα έχει χορέψει με τους Στέλλα Ζάννου, Κωνσταντίνο Μίχο, Αποστολία Παπαδαμάκη, Πατρίτσια Απέργη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μαρία Γοργία, Σοφία Σπυράτου, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α.

Το “Χωρίς Ίχνος” (without trace), η πρώτη βιντεοσκοπημένη χορογραφία, της Χριστίνας τιμήθηκε με βραβείο από το British Council το 2014. Έκτοτε η Χριστίνα χορογραφεί, χορεύει και διδάσκει διεθνώς.

Η Χριστίνα έχει παρουσιάσει δουλειές της όπως “metamorfosis”, ”inside”, “mix-up”, “cube”, “alternative bodies”,“stheno”, “run away” “Μινώταυρος” και χορογραφημένα βίντεο όπως τα “entanglement”, “reborn temptation” και “60 pulses” σε περισσότερες από 30 χώρες.

Υπήρξε ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “ένα μικρό βήμα ” στην Κέρκυρα για 9 χρόνια.
Το 2017 και 2018 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Anton Bruckner στο Λιντς της Αυστρίας.
Το 2018 και 2019 χόρεψε για τον Γερμανό χορογράφο Johannes Wieland και τον Βέλγο Χορογράφο Helder Seabra στο Κρατικό Θέατρο Κάσσελ της Γερμανίας.
Από το 2020 έως και σήμερα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου danceworks Berlin.

VIDEOS

Choreographer/ Dancer Christina Mertzani

Unconventional spaces

Christina Mertzani/ Training

Μία παρουσίαση της ελληνίδας χορογράφου και καθηγήτρια χορού, με την υποστήριξη των Greek.Berliners® Το περιεχόμενο προστατεύεται με δικαιώματα χρήσης.

Η ιστοσελίδα αυτή φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των Greek-Berliners® και συντηρείται από την ομάδα μας.
Αν εργάζεστε στο Βερολίνο ή παρουσιάζετε έργο ζητήστε και εσείς να δημιουργήσουμε μία αντίστοιχη σελίδα δωρεάν!