7 Τρόποι που ενεργοποιούν την Ψυχική Ανθεκτικότητα και προάγουν την Ευημερία

Το παρόν άρθρο είναι μια ευγενική παραχώρηση της Δρ. Νιόβη Κλαυδιανού
Ψυχολόγος και Σύμβουλος Υψηλής Επίδοσης / Δημοσίου Λόγου

Βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, η οποία μας επιβάλλει να προσαρμοστούμε σε διαρκώς πιο τεταμένες κοινωνικές, συναισθηματικές και οικονομικές συνθήκες, χωρίς ξεκάθαρη προοπτική εξόδου από την κρίση. Συν τοις άλλοις, ζούμε σε μια ξένη χώρα, η οποία σε κάποιους τομείς μας υποστηρίζει, αλλά νιώθουμε ένα σημαντικό χάσμα σε πολιτισμικό επίπεδο, μας λείπει η χώρα μας. Και ενώ είναι σαφές ότι η παρούσα κατάσταση μας επηρεάζει όλους, παρατηρούμε ότι μερικοί άνθρωποι στο περιβαλλον μας είναι πιο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι, ακόμη και πιο επιτυχημένοι από άλλους.

Τί είναι άραγε αυτό που τους ξεχωρίζει;

Στη δεκαετή ενασχόληση μου με πελάτες από κάθε κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο κατέληξα ότι έχει να κάνει με τις έννοιες της Ψυχικής Ανθεκτικότητας και της Προσήλωσης στην Ευημερία.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μια μερίδα ανθρώπων γεννιούνται με εγγενή αποφασιστικότητα και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αγχωτικές καταστάσεις. Οι υπόλοιποι είναι ίσως πιο ευάλωτοι στα βέλη των καθημερινών πιέσεων και νιώθουν συχνά αβοήθητοι.

Ανεξάρτητα ομως από τις φυσικές αντοχές του καθενός, μπορείτε και θα ήταν προς όφελος σας να καλλιεργήσετε ένα Πλαίσιο ή μια Νοοτροπία Ανάπτυξης, η οποία να περιλαμβάνει ως κεντρικό σημείο την πεποίθηση ότι η ήττα συμβαίνει “για (το καλό) σάς” και όχι “εναντιον σας”.

Όποιοι από εμας αφιέρωσαν χρόνο ώστε να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν μια τέτοια αναπτυξιακή νοοτροπία, αρχίζουν να θεωρούν την Επιτυχία και την Αποτυχία (ή αλλιώς την εύρεση λύσεων σε αντίθεση με το βούλιαγμα στις προκλήσεις της ζωής) ως δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Οι Επιστήμονες της Συμπεριφοράς έχουμε πια κατανοήσει ότι η Φόβος της Αποτυχίας μετατρέπεται συχνά σε μια εγγενή αποφυγή του Ρίσκου, το οποίο όμως αποτελεί ένα δομικα απαραίτητο συστατικό για την κατάκτηση της Επιτυχίας.

Για να δημιουργήσετε τις Συνθήκες ώστε να επιτύχετε αυτό που επιθυμείτε, πρέπει να έχετε την Διαύγεια να αναγνωρίσετε και να οριοθετήσετε αυτό που δεν θέλετε πια. Αντί να κωλυσιεργείτε σκεπτόμενοι τί μπορεί να πάει στραβά, καλωσορίστε τα εμπόδια, τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις σας- ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνα και μπορεί να είναι- ως Πυξίδα για το πόσο κοντά ή μακρια βρίσκεστε από τον Στόχο σας.

Σκεφτείτε την Ήττα ως τον προσωπικό σας Προπονητή!

Μια άσχημη κριτική από το αφεντικό σας, μια χαμένη προαγωγή, ένα διαζύγιό, η ζωή σε βόρεια χώρα ή ακόμα και οι δικές σας αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες σας ή τις αποφάσεις σας. Η αποτυχία είναι οντως θλιβερή, αλλά με τη σωστή διαχειρηση μπορεί συχνά να γινει Ώθηση, Κίνητρο για Αλλαγή και Επιτυχία.

Με αφορμή την καινούργια χρονιά σας προτείνω λοιπόν, να αναπτύξετε κινητήριες σκέψεις με την ελπίδα να δημιουργήσετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για εσάς και τους αγαπημένους σας:

  • 1. Μην αναλώνεστε στο να αποφεύγετε την Απόρριψη και τις πιθανες κακουχίες ή και Αποτυχίες και παράλληλα μην εξειδανικεύετε την Επιτυχία. Είναι σίγουρο ότι κάποιες προκλήσεις θα σας χτυπήσουν την πόρτα σε κάποια στιγμή της ζωής σας. Αντ’ αυτού δεσμευθείτε εκ των προτέρων οτι θα αντιμετωπίσετε όσες καταστροφές και εάν συναντήσετε με ηρεμία και το καταλληλο πλάνο δράσης. Κοιτάξτε γύρω σας τους ικανούς ανθρώπους στο περιβάλλον σας πώς διαχειρίζονται τις κρίσεις. Διαβάστε βιογραφίες σημαντικών προσώπων, για το πώς διαχειρίζονται τις ανατροπές. Εμπνευστείτε από το σθένος των ανθρώπων, οι οποίοι με πεισμα διεκδικούν την Ευτυχία και την Επιτυχία.

  • 2. Δεσμευθείτε ότι όσο και εάν σας καταβάλλει, δεν θα εγκαταλείψετε τις προσπάθειες σας στη μέση της διαδρομής. Να είστε πρόθυμοι να φτάσετε στο προσωπικό σας όριο του συναισθηματικού σας πόνου ή δυσκολίας, όχι από διάθεση Αυτοτιμωρίας, αλλα ώστε να μπορέσετε να διακρίνετε πότε και πώς οι συνθήκες θα αρχίσουν να αλλάζουν και τί βρίσκεται πέρα (έπειτα) ​​από το εμπόδιο.

  • 3. Να είστε πρόθυμοι να αναβάλλετε την βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση για την επίτευξη ενδιάμεσων στόχων σας, ώστε να συνεχίσετε να δράτε εστιάζοντας στην μακροπρόθεσμη ολοκληρωτική επίτευξη του Μεγάλου Στόχου. Φυσικά και να γιορτάσετε τους ενδιάμεσους σταθμούς, η σκέψη σας όμως να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά!

  • 4. Καλλιεργήστε μέσα σας την εικόνα του “Εμποδίου” λες και ασκείστε σε Τραμπολίνο: Συρρικνώνεστε και λυγίζετε στο μάξιμουμ και βάζετε Δύναμη προτού αναπηδήσετε ψηλότερα από ό,τι ποτέ. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε την Ενέργεια του Momentum προς όφελος σας!

  • 5. Αναλογιστείτε όλα τα παρελθόντα εμπόδια που έχετε ξεπεράσει και τα μαθήματα που αποκτήσατε για να φτάσετε στο σήμερα. Πώς ανακαλύψατε και επιλέξατε το Σχέδιο Δράσης τότε, ποιούς εμπιστευθήκατε για την υλοποίηση του, ποιούς πόρους εκμεταλλευθήκατε και κυρίως, ποιά μαθήματα ζωής λάβατε μέσω των προηγούμενων σκληρών χτυπημάτων, τα οποία σας ωρίμασαν και σας διεύρυναν.

  • 6. Προσδιορίστε τις ανασφαλειες σας σχετικα με ικανότητες σας και αναπτυχθείτε στους τομείς που έχετε κενά.
    Διοχετεύστε την ενέργεια σας στην εκμαθηση χρήσιμων δεξιοτήτων, μιλήστε με ανθρώπους σχετικούς με τα θέματα που σας απασχολούν, εστιάστε στο να γίνετε αυτόφωτοι & ανεξάρτητοι και να εξελίσσεστε διαρκώς ως άνθρωποι και επαγγελματίες. Ζούμε την εποχή της Μεταμόρφωσης. Ο,τι γνωρίζαμε ως σίγουρο μεταλλάσσεται σε κάτι άγνωστο. Η πρακτική μιας διαρκούς Μαθησιακής Ανανέωσης είναι η καινούργια Αναγκαιότητα. Και δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς μας προάγει νοητικά και μας δίνει την Ευελιξία να κινηθούμε επιτυχώς σε παράλληλα επαγγελματικά και προσωπικά περιβάλλοντα εάν το επιθυμούμε.

  • 7. Αποφύγετε την συναισθηματικα αρνητική Αυτοκριτική και Επίκριση. Προπονηθείτε στην θετική Αυτο-ομιλία και στην Εποικοδομητική Κριτική. Αντί να επιτίθεστε τον εαυτό σας μετά από μια αποτυχία, αναλύστε με την υποστήριξή ανθρωπων που εμπιστεύεστε τί πήγε στραβά και δώστε στον εαυτό σας θετικές Επιβεβαιώσεις και Ενθάρρυνση ώστε επιστρέψετε στον αγώνα εμπνευσμένοι και ανανεωμένοι.

Εαν ενεργοποιήσετε τέτοιου τύπου καθημερινές συνήθειες, τα υπόλοιπα θα εξαρτώνται πραγματικά από εσάς, μιας που θα είστε ο καλύτερος υποστηρικτής του εαυτού σας. Θα αρχίσετε πια να αποδέχεστε την Αποτυχία ως απαραίτητο βήμα για την Επιτυχία και επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει αναπόφευκτα λάθη για να φτάσετε στις επιθυμίες σας. Και κάθε φορά που θα τύχει να αποτύχετε -αντί να τα παρατάτε- κάνετε ό, τι θα έκανε κάθε Ανθεκτικό Άτομο:

Μιλήστε γλυκά στον Εαυτό σας, μαζέψτε όλες τις καινούργιες απαραίτητες πληροφορίες, καλέστε τους κατάλληλους ανθρώπους σας για συνομιλία και αναπροσαρμόστε το Σχέδιο Δράσης σας. Η Ζωή μας στα Χέρια μας. Ένα Όμορφο και Επιτυχημένο 2021!

Βιογραφικό
Υπηρεσίες
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: www.coaching-klavdianou.com
Άμεση επικοινωνία και
ραντεβού