window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-139440343-1');

Πόσο απαραίτητο είναι;

Πολλοί Έλληνες, ερχόμενοι στη Γερμανία, αναρωτιούνται τί είναι το Anmeldung κι αν είναι πραγματικά απαραίτητο.

Η απάντηση είναι απλή. Το Anmeldung είναι η εγγραφή στον δήμο (δημοτολόγιο) και μετά την εύρεση σπιτιού, είναι το δεύτερο σημαντικότερο βήμα που χρειάζεται κανείς μετακομίζοντας στο Βερολίνο αλλά και στη Γερμανία γενικότερα.

Απαραίτητο έγγραφο για:

 • άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού
 • απόκτηση ασφάλειας υγείας (Krankenversicherung)
 • συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας κλπ

Το Anmeldung μας εξασφαλίζει πλήρη δικαιώματα δημότη, που σημαίνει και δικαίωμα ψήφου στις τοπικές,δημοτικές εκλογές.

Πως γίνεται η εγγραφή;

Η εγγραφή στον δήμο γίνεται σε οποιοδήποτε από τα σαράντα (40) Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών (Bürgeramt) της πόλης.

Μέσα από την ιστοσελίδα του Βερολίνου, μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού διαδικτυακά όμως η πιο άμεση λύση είναι να πάει στο πλησιέστερο Bürgeramt νωρίς το πρωί που ανοίγει και να εξυπηρετηθεί την ίδια κιόλας μέρα.

Ποιά έγγραφα χρειάζεται κανείς για την…Anmeldung;

 • Ταυτότητα ή Διαβατήριο (Personalausweis/ Pass)
 • Η αίτηση για την εγγραφή (Anmeldeformular)
 • Βεβαίωση συμβολαίου σπιτιού (Wohnungsgeberbestätigung)

Αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι

O γονέας με τον οποίο διαμένουν τα παιδιά και έχει την κηδεμονία τους, οφείλει να τα δηλώσει με το ανάλογο έγγραφο «Einverständniserklärung der Sorgeberechtigten».

* Στην ειδική περίπτωση ενοικίασης δεύτερου (ή τρίτου) σπιτιού στο Βερολίνο ή στη Γερμανία, είναι απαραίτητο ένα συμπληρωματικό έγγραφο, το λεγόμενο «Beiblatt zur Anmeldung».

Αν κάποιος έχει σταθεί άτυχος με την εύρεση σπιτιού αλλά χρειάζεται άμεσα την απόδειξη εγγραφής στην πόλη λόγω ασφάλειας,εργασίας ή τραπεζικού λογαριασμού, μπορεί να το κάνει μέσω πανσιόν και ξενοδοχείων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Να δηλωθεί στο ξενοδοχείο που διαμένει προσωρινά,αν το τελευταίο παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Η ομάδα μας έχοντας ήδη ασχοληθεί με το πάντα επίκαιρο θέμα της αναζήτησης σπιτιού, έχει ένα οδηγό που μπορεί να βοηθήσει όποιον είναι στο πρώτο αυτό βήμα… Διαβάστε το Μετακομίζετε στο Βερολίνο ή στη Γερμανία;”

FAQ – Απαντάμε σε συνηθισμένες απορίες

Πατήστε το + για να δείτε την απάντηση σε κάθε ερώτηση

Μπορεί ο ιδιοκτήτης να αρνηθεί να μου επιτρέψει να εγγραφώ;2020-05-29T11:51:09+00:00

Όχι. Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αρνηθεί να σας αφήσει να εγγραφείτε. Η εγγραφή της διεύθυνσής σας είναι δικαίωμά σας.

Παρακάτω θα δείτε γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν θέλουν να καταχωρίσετε τη διεύθυνσή σας:

 • Ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει ότι ζείτε εκεί
 • Ο ενοικιαστής νοικιάζει το διαμέρισμα χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Αυτό δεν είναι νόμιμο.
  Εάν ο ιδιοκτήτης το ανακαλύψει, μπορεί να σας βγάλει έξω. Θα έχετε 3 μήνες για να βρείτε ένα άλλο μέρος για να ζήσετε. Ο κύριος ενοικιαστής θα πρέπει επίσης να φύγει. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις:
  Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αρνηθεί να αφήσει τον μισθωτή να ενοικιάσει ένα δωμάτιο, εκτός εάν το διαμέρισμα είναι πολύ μικρό. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να χρεώσει περισσότερο ενοίκιο όταν επινοικιάζετε ένα διαμέρισμα.
  Ο ιδιοκτήτης μπορεί να αρνηθεί να αφήσει τον μισθωτή να νοικιάσει ολόκληρο το διαμέρισμα.
 • Αν ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να σας αφήσει να εγγραφείτε
  Αυτό είναι παράνομο. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να σας επιτρέψει να δηλώσετε τη διεύθυνσή σας. Μπορείτε να ενημερώσετε το Bürgeramt και θα αναγκάσουν τον ιδιοκτήτη να σας επιτρέψει να εγγραφείτε
Μπορώ να κάνω εγγραφή εάν το όνομά μου δεν είναι στο γραμματοκιβώτιο;2020-06-08T13:51:50+00:00

Ναι, αλλά πρέπει να προσθέσετε το “c/o” στη διεύθυνσή σας κατά την εγγραφή. Εάν δεν το κάνετε αυτό, δεν θα λάβετε την αλληλογραφία σας από την κυβέρνηση και δεν θα λάβετε το φορολογικό σας αναγνωριστικό αριθμό.

Οι ιδιοκτήτες αρνούνται μερικές φορές να βάλουν το όνομά σας στο γραμματοκιβώτιο εάν το όνομά σας δεν είναι στο μισθωτήριο.
Όταν το όνομά σας δεν υπάρχει στο γραμματοκιβώτιο, πρέπει να γράψετε τη διεύθυνσή σας έτσι όπως παντού:

[Το όνομά σας] c / o [Όνομα ατόμου στο γραμματοκιβώτιο] Musterstraße 123
10115 Βερολίνο

Ορισμένοι λένε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να εγγραφείτε στο “c/o “, αλλά γνωρίζουμε περιπτώσεις που το έκαναν τον Ιανουάριο του 2020. Εάν το έχετε δοκιμάσει, ενημερώστε μας.

Μπορώ να εγγραφώ Anmeldung σε ξενοδοχείο ή AirBnB;2020-05-23T11:12:37+00:00

Anmeldung σε ξενοδοχείο ή AirBnB;

Γενικά, όχι. Τα περισσότερα ξενοδοχεία, ξενώνες και AirBnB δεν θα σας επιτρέψουν να καταχωρήσετε τη διεύθυνσή σας εκεί. Δεν υποχρεούνται να σας αφήσουν να εγγραφείτε, εκτός εάν σας αφήσουν να μείνετε για περισσότερο από 6 μήνες.

Μπορώ να κάνω την εγγραφή αργότερα;2020-05-23T11:12:09+00:00

Ναί. Θα πρέπει να εγγραφείτε εντός 14 ημερών από τη μετακίνηση, αλλά πολλά άτομα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Δεν θα λάβετε πρόστιμο, ακόμα κι αν χρειάζεστε λίγες εβδομάδες για να εγγραφείτε.

Χρειάζεται να μιλήσω Γερμανικά για να κάνω το Anmeldung;2020-05-23T11:18:40+00:00

Πιθανώς. Ορισμένοι υπάλληλοι της Bürgeramt μιλούν αγγλικά, αλλά πολλοί δεν το κάνουν. Το Anmeldung είναι πολύ απλό, αλλά αν μπορείτε, φέρτε μαζί σας έναν φίλο που να μιλάει γερμανικά ή απευθυνθείτε σε κέντρα υποστήριξης γλωσσικής εκπροσώπισης όπως η ΝΕΑ ΑΡΧΗ.

Εάν αυτή είναι η πρώτη σας Anmeldung και δεν μιλάτε Γερμανικά, αυτή είναι μια καλή λύση.

Πρέπει να πληρώσω φόρο εκκλησίας;2020-05-23T11:21:43+00:00

Εξαρτάται. Όταν εγγραφείτε για πρώτη φορά στη Γερμανία, θα σας ρωτήσουν ποια είναι η θρησκεία σας. Ανάλογα με την απάντησή σας, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε έναν επιπλέον φόρο: τον φόρο εκκλησίας. Αυτός ο φόρος αντιστοιχεί στο 8% ή 9% του φόρου εισοδήματός σας και λαμβάνεται απευθείας από τον λογαριασμό σας. Ένα άτομο που κερδίζει 50.000 € ετησίως θα πληρώνει 800 έως 900 € ετησίως σε φόρο εκκλησίας.

Αν είστε βαφτισμένος στη χώρα σας, ενδέχεται να εισπράττουν φόρο εκκλησίας ακόμα κι αν εγγραφείτε ως άθεος. Παρακολουθήστε το χαρτί μισθοδοσίας σας για απροσδόκητες πληρωμές φόρου εκκλησίας.

Μοιραστείτε το άρθρο! / Share this!

Go to Top