Βερολίνο – Στέγη για όλους!

“Wohnberechtigungsschein” (WBS)

Κρατικά επιδοτούμενη Στέγαση….κάτι σαν το δικό μας «Επίδομα Ενοικίου»

Το Wohnberechtigungsschein” (WBS) είναι ένα έγγραφο που εξασφαλίζει κρατικά επιδοτούμενη στέγαση,μια πρακτική παρόμοια με το «Επίδομα Ενοικίου», που γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

Περίπου 120.000 «κοινωνικά διαμερίσματα» στο Βερολίνο (τα περισσότερα βρίσκονται στα δυτικά της πόλης) δίνονται από το κράτος μόνο στους κατόχους του εγγράφου WBS, που εξασφαλίζει φθηνότερη στέγαση  αφού το κράτος  καθορίζει το ενοίκιο,το οποίο συνήθως είναι αρκετά χαμηλότερο από τον τοπικό μέσο όρο. Επίσης το κράτος πληρώνει ένα μέρος του ενοικίου και στηρίζει οικονομικά τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών.

Αξιοσημείωτο είναι πως το Βερολίνο έχει ψηλότερα εισοδηματικά όρια από πολλά άλλα Γερμανικά κρατίδια, και με την αύξηση του πληθυσμού προσπαθεί να εξασφαλίσει στέγη στους κατοίκους του με την ανακαίνιση παλαιών κτιρίων αλλά και την συνεχή οικοδόμηση νέων πολυκατοικιών, πολλές από τις οποίες διαθέτουν και κοινωνικά διαμερίσματα.

Ποιός δικαιούται όμως αυτό το …WBS;

Οποιοσδήποτε ενήλικος Βερολινέζος ( Γερμανός πολίτης ή υπήκοος κράτους της Ε.Ε.) με εισόδημα χαμηλότερο από ένα καθορισμένο ποσό, που αποφασίζεται από την τοπική αρχή. Επίσης δικαίωμα για WBS έχουν και οι Βερολινέζοι υπήκοοι τρίτων χωρών με ελάχιστη άδεια παραμονής ενός χρόνου/ενός έτους.

Πού και πώς κάνουμε αίτηση για WBS;

Αν είμαστε ήδη κάτοικοι Βερολίνου, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αίτηση στον δήμο που είμαστε εγγεγραμμένοι (βλ. Anmeldung).
Αν είμαστε νέοι στην πόλη και δεν έχουμε εγγραφεί σε κάποιο δήμο, τότε μπορούμε να υποβάλουμε την αίτησή μας σε οποιοδήποτε από τα ΚΕΠ του Βεορλίνου.

Υπάρχουν δύο είδη WBS: το «κανονικό» και το «επείγον»

Το “κανονικό WBS» δίνεται σε μόνιμους κάτοικους Βερολίνου,που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά (ή/και) κοινωνικά κριτήρια, τα οποία καθορίζει η πόλη αλλά καθώς η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, είναι δύσκολο να γίνει πλήρης αναφορά σε όλα τα κριτήρια.

Το «επείγον» (WBS mit besonderem Wohnbedarf) δίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Συνήθως δίνεται εκτάκτως σε κατοίκους Βερολίνου που πληρούν τις οικονομικές προϋποθέσεις και στους οποίους έχει γίνει άδικη ή παράνομη έξωση (πρέπει να υπάρχει απόδειξη καταβολή ενοικίου των τελευταίων 12 μηνών). Επίσης δίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ανέργους, που ζητούν εργασία και χρειάζονται το πολυπόθητο Anmeldung (την εγγραφή στον δήμο δηλαδή) ή σε ηλικιωμένους/ανήλικους άστεγους, μέσω άλλων Κοινωνικών Υπηρεσιών της πόλης.

Βασικά έγγραφα που θα χρειαστούμε για την αίτηση για το WBS:

  • Αίτηση WBS (εδώ )
  • Anmeldung
  • Ταυτότητα αιτητή/αιτητών (και ανήλικων τέκνων)
  • Φορολογική δήλωση προηγούμενου έτους (εδώ…)
  • Απόδειξη εισοδήματος από εργοδότη (εδώ…)
  • Πιστοποιητικό Γάμου Ή συμβίωσης (για ζευγάρια)
  • Πιστοποιητικό Γεννήσεως Τέκνων
  • Πιστοποιητικό Κηδεμονίας (ΕΔΩ)
  • Φοιτητική Ταυτότητα (για φοιτητές)

Οικονομικές Προϋποθέσεις

Για τα περισσότερα κρατικά επιδοτούμενα διαμερίσματα απαιτείται η κατοχή του «κανονικού WBS».

Ποιές είναι όμως οι οικονοικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κανείς στην πόλη του Βερολίνου;

Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μας καθοδηγήσουν:

Ετησίως: Εισοδηματικά Όρια (Βερολίνο) (§ 9 Abs. 2 WoFG + 60 %)
Μονομελές νοικοκυριό 16.800 €
Διμελές νοικοκυριό 25.200 €
Επιπρόσθετο ποσό για κάθε επιπλέον ενήλικο συγγενικό συμβίο 5.740 €
Επιπρόσθετο ποσό για κάθε ανήλικο τέκνο 700 €

Μετά από τον Οικοδομικό Προγραμματισμό του 2015 οι νέες κοινωνικές επιδοτήσεις στο Βερολίνο βασίζονται σε ψηλότερα εισοδηματικά όρια και αφορούν προς το παρόν 2200 νεόκτιστα διαμερίσματα με ψηλότερα ενοίκια από τα παλιά κοινωνικά διαμερίσματα

Ετησίως: Εισοδηματικά Όρια (Βερολίνο) (§ 9 Abs. 2 WoFG + 60 %)
Μονομελές νοικοκυριό 19.200 €
Διμελές νοικοκυριό 28.800 €
Επιπρόσθετο ποσό για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού 6.560 €
Επιπρόσθετο ποσό για κάθε ανήλικο τέκνο του νοικοκυριού 800 €

Ας έχουμε υπόψη μας και τα ακόλουθα:

Έχουμε τις απαραίτητες φόρμες και αιτήσεις στην ιστοσελίδα μας για εύκολη πρόσβαση (ΕΔΩ) χάρη στην επίσημη πλατφόρμα του Βερολίνου. Για να κάνετε την αίτησή σας, πρέπει να κλείσετε ραντεβού σε ένα από τα ΚΕΠ του δήμου σας εδώ (https://service.berlin.de/dienstleistung/120671/ )
Στο Βερολίνο ακολουθείται η πολιτική «ένα υπνοδωμάτιο ανά δικαιούχο», που σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι ένας φοιτητής ή ένας ηλικιωμένος που ζει μόνος του, δικαιούται διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου. Μια οικογένεια με 2 παιδιά συνήθως έχει δικαίωμα για ένα διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων. Βέβαια, όπως είπαμε, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και δυο φαινομενικά πανομοιότυπες αιτήσεις μπορεί να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα, ανάλογα με τον δήμο αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του αιτητή (πχ επαγγελματικός χώρος εντός της κατοικίας, σωματική αναπηρία ή ψυχική ασθένεια, προχωρημένη ηλικία κλπ).

Για τους σίνιορ Βερολινέζους: Οποιοσδήποτε μόνιμος κάτοικος Βερολίνου άνω των 65χρ έχει δικαίωμα για WBS διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου υπό ορισμένες συνθήκες:

Αν ένας ηλικιωμένος είναι άστεγος
Αν υπάρξει σημαντική αύξηση ενοικίου ( αύξηση κατά 15%) της κατοικίας του
Αν νοικιάζει και κατοικεί μόνος σε διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων και προτίθεται να το «απελευθερώσει» για χάρη του κοινού καλού. Παρ΄όλο που σε αυτό το σημείο, το ετήσιο εισόδημα του ηλικιωμένου δεν παίζει ρόλο στην απόκτηση του WBS φαίνεται πως η πόλη προσπαθεί να δώσει μια ακόμη λύση στη στέγαση νέων οικογενειών, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομική ανάσα τόσο στα ζευγάρια με μικρά παιδιά όσο και στα ηλικιωμένα μέλη της κοινότητας.