Τα φαρμακεία και ότι πρέπει να γνωρίζετε για τη λειτουργία τους

Το φαρμακείο στη Γερμανία ονομάζεται Apotheke (Αποτέκε). Συνήθως η πινακίδα φέρει κόκκινο χρώμα, με ένα έντονο Α, και τη ράβδο του Ασκληπιού (ράβδος με τυλιγμένο γύρω της ένα φίδι)

Εδώ θα βρει κανείς φάρμακα με συνταγή ή χωρίς, οδοντόκρεμες, καλλυντικά κλπ. Οι τιμές των φαρμάκων στη Γερμανία είναι από τις πιο ψηλές στην Ευρώπη αν και κάποια φάρμακα είναι φθηνότερα από ότι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τιπς

Για φθηνά φάρμακα χωρίς συνταγή, φυτικά σκευάσματα, βιταμίνες κλπ μπορούμε κάλλιστα να επισκεφθούμε τα dm/Rossmann.

Πολλοί expats προτιμούν να μεταφέρουν στις αποσκευές τους φάρμακα από τις χώρες καταγωγής τους, καθώς εκεί η πρόσβαση σε μεγαλύτερη γκάμα φαρμάκων και σκευασμάτων είναι πιο εύκολη από ότι στη Γερμανία (κάποια φάρμακα που στη Γερμανία χρειάζονται συνταγή από ιατρό, αλλού είναι προσβάσιμα στα ράφια των φαρμακείων). Προσοχή γιατί οι νόμοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Απαγορεύεται η αποστολή φαρμάκων από το εξωτερικό!Η μεταφορά φαρμάκων στις αποσκευές μας είναι νόμιμη (ακόμη).

Ωράρια λειτουργίας

Στο Βερολίνο τα πλείστα φαρμακεία είναι ανοιχτά

Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8:30-19:00 (ή 9:00-20:00)

και το Σάββατο μέχρι τις 14:00.

Εφημερεύοντα
Διανυχτρεύοντα Φαρμακεία

https://www.akberlin.de/notdienst.html

ή

Δωρεάν τηλεφώνημα από το σταθερό στο  0800/00 22 833

Από κινητό τηλέφωνο, 22833 χωρίς οποιδήποτε κωδικό αλλά με χρέωση €0,69 το λεπτό.

Βερολινέζικα φαρμακεία με 24ωρη εξυπηρέτηση

  • https://www.mediosapotheke.de/services/24uhr-apotheke/ για κατοίκον παράδοση φαρμάκων μέχρι τη 1πμ
  • Το φαρμακείο στον πρώτο όροφο του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού (Berlin Hauptbahnhof) είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο. Τηλέφωνο: 030 20 61 41 90
  • MediosApotheke Oranienburger Tor,  Τηλέφωνο: 030 2833530

Ανοιχτά τις Κυριακές

  • Bahnhof Apotheke im Ostbahnhof Berlin (Friedrichshain) Τηλέφωνο: 030 – 2936366
  • Märkische Apotheke (Wedding) Τηλέφωνο: 030 4566144
  • Tannenberg Apotheke (Steglitz) Τηλέφωνο: 030 7718824
  • Apotheke im Bahnhof Südkreuz (Tempelhof) Τηλέφωνο: 030 78897374
  • Apotheke im Bahnhof Zoo (Charlottenburg) Τηλέφωνο: 030 7928055
  • Nordkreuz Apotheke am Bahnhof Gesundbrunnen (Wedding) Τηλ: 030 49917111

Γιατί …αποθήκη και όχι φαρμακείο;

Πρόκειται για λόγιο δανεισμό που διατηρεί την αρχική ορθογραφία της λέξης κι έτσι είναι εύκολη η αναγνώρισή αλλά ίσως όχι και η …μετάφρασή της.
Η λέξη αποθήκη εμφανίζεται στα αρχαία ελληνικά (π.χ. στον Θουκυδίδη) με σημασία όμοια με τη σημερινή, παράγωγο του ρήματος αποτίθημι «αποθέτω, αφήνω κάπου πράγματα». Αυτή την λέξη κληρονόμησαν τα λατινικά ως apotheca, με τη σημασία «κελάρι, αποθήκη τροφίμων/προμηθειών»
Η λατινική apotheca έκανε και άλλα ταξίδια, πιο μακρυνά από το μεσογειακό χώρο. Στα μοναστήρια του Μεσαίωνα, apotheca ονομαζόταν ο χώρος της εναπόθεσης των προμηθειών, πολλές από τις οποίες ήταν φάρμακα, και ο υπεύθυνος μοναχός για τη φύλαξη και τη χορήγησή τους πήρε τον τίτλο apothecarius, πρόδρομος δηλαδή του σημερινού φαρμακοποιού. Έτσι το μοναστηριακό apotheca πήρε ήδη τη σημασία του φαρμακείου -οπότε δεν είναι περίεργο που σήμερα στα γερμανικά Apotheke είναι το φαρμακείο και όχι η αποθήκη.

Βασικό λεξιλόγιο στο Φαρμακείο