Γερμανικές τηλεοπτικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις!

Χριστουγεννιάτικες ταινίες που παρακολουθούν στην Γερμανία

Τα Χριστούγεννα φέτος είναι πολύ διαφορετικά για όλους. Οι οθόνες όλων των διαστάσεων έχουν τη πρώτη θέση στις επιλογές μας για να απασχολήσουμε τον εαυτό μας. Στη Γερμανία όπως και σε κάθε χώρα υπάρχουν οι κλασικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες, τις οποίες παραδοσιακά η οικογένεια παρακολουθεί.

Γλυκιές ταινίες για να παρακολουθήσετε με όλη την οικογένεια και τα παιδιά σας αλλά και κωμωδίες ή ρομαντικά σενάρια για συντροφιά! Γνωρίζουμε τις γερμανικές συνήθειες και ανακαλύπτουμε ταινίες με τους ιδιαίτερους τίτλους τους, σε μετάφραση!

1. “Δείπνο για έναν” του 1963 – “Dinner for One”

Όλοι οι Γερμανοί γνωρίζουν αυτή τη ταινία και έχουν αναπτύξη μια οικογενειακή παράδοση να την παρακολουθούν κάθε Χριστούγενα. Αν και διαρκεί μόνο 10 λεπτά και συνεχώς επαναλαμβάνει τις ίδιες σκηνές, έχει προβληθεί στη γερμανική τηλεόραση περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη ταινία στη Γερμανία, την Αυστρία, την Νορβηγία, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Δανία. Η ταινία περιέργως μένει σχεδόν άγνωστη στην Αγγλία απ’ όπου και προέρχεται!

2. “Όλα είναι αγάπη” του 2014 “Alles ist Liebe”

Μία ταινία που θυμίζει αμερικάνικη αλλά είναι γερμανική. Παρ’ όλο που όλες οι ξενόγλωσσες ταινίες στη γερμανία μεταγλωττίζονται η κινηματογραφική βιμηχανία της γερμανίας δοκίμασε και έκανε μια χριστουγεννιάτικη ταινία αγάπης που σχολιάστηκε ως αντιγραφή της γνωστής ταινίας Love actually.
Όλα είναι αγάπη, με ένα μεθυσμένο Αγ. Βασίλη, μια κοπέλα ντυμένη δώρο και πολλά μα πολλά χριστουγεννιάτικα πουλόβερ!

3. “Το αιώνιο τραγούδι” του 1997 “Das ewige Lied”

Πρόκειται για μια ιστορία για το πως δημιουργήθηκε το χριστουγεννιάτικο τραγούδι “Silent night”. Δεν πρόκειται για αληθινή ιστορία παρά για μια φανταστική προσέγγιση που σκοπό έχε να δείξει την ταξική πάλη μεταξύ των φτωχών εργατών και των άπληστων εργοδοτών τους. Η μεσολάβηση ιερέα στη προσπάθειά του να λύσει διαφορές και συγκρούσεις την περίοδο των Χριστουγέννων στέφεται με επιτυχία μέσα από τη συγκεκριμένη μελωδία και το πνεύμα των χριστουγέννων αποκαθίσταται στην πόλη. Μία όμορφη ιστορία που αξίζει να παρακολουθήσετε!

Ωράριο προβολών στα γερμανικά κανάλια

4. “Τα τρία φουντούκια της Σταχτοπούτας” του 1973 “Drei Haselnüsse für Aschenbrödel”

Στη κυριολεξία αυτός είναι ένα τίτλος έκπληξη! Μία τσεχογερμανική ταινία για παιδιά για την περίοδο των διακοπών η οποία έγινε με τα χρόνια μια κλασική παράδοση και κάθε χρόνο πλέον θα παιχτεί τουλάχιστον μια φορά στην γερμανική τηλεόραση. Μια κουκουβάγια γίνεται ο καλύτερος φίλος της σταχτοπούτας, περίπτεχνα μεσαιωνικά καπέλα και κουστούμια και φυσικά η εύρεση της αληθινής αγάπης!

5. “Το ωραίο μου δώρο” του 2007 “Meine schöne Bescherung”

Πρόκειται για μία μοντέρνα κωμωδία. Τα Χριστούγεννα η ηρωίδα αποφασίζει να προσκαλέσει όλους τους πρώην της και τις πρώην συντρόφους του άντρα της με τους καινούριους τους συντρόφους, χωρίς να το πει στον ίδιο της τον άντρα!

Αναρωτιέστε τί θα μπορούσε να πάει στραβά; Ένα διαφορετικό δώρο που δίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, “bescherung” όπως λέγεται και στα γερμανικά.

6. “Η χήνα των Χριστουγέννων August” του 1988 “Die Weihnachtsgans Auguste”

Από την πρώην ανατολική Γερμανία κυκλοφόρησε η ταινία αυτή για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’80. O Luitpold Löwenhaupt ένας τραγουδιστής της όπερας που έχει τρελή αγάπη για τη γεύση της ψητής χήνας και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, αποφασίζει να αγοράσει μια για την περίσταση νωρίς νωρίς τον Νοέμβριο.Ο γιός του όμως θα γίνει φίλος με τη χήνα, θα την ονομάσει August και θέλει να τη προστατέψει από το να γίνει έδεσμα στο τραπέζι. Μια ταινία για όλη την οικογένεια, με εξαιρετική μουσική και όμορφο χιούμορ και αγωνία για να την παρακολουθήσετε μέχρι το τέλος!

7. “Δύο Αγ. Βασίληδες” του 2008 “Zwei Weihnachtsmänner”

Η ταινία αυτή είναι η γερμανική έκδοση της ταινίας Planes, Trains and Automobiles. Ο τίτλος της ταινίας δεν είναι παρά ένα λογοπαίγνιο. Στη υπόθεση της ταινίας συναντάμε έναν πλούσιο και ένα φτωχό που προσπαθούν να φτάσουν στο Βερολίνο εγκαίρως για τα Χριστούγεννα. Στη προσπάθεια αυτή θα αντιμετωπίσουν πολλά και πολλά ατυχήματα θα τους συμβούν στο ταξίδι, αλλά ναι φυσικά θα φτάσουν στο σπίτι τους και στις οικογένειές τους!

8. “Η ιπτάμενη αίθουσα διδασκαλίας” του 2003 “Das fliegende Klassenzimmer”

Μία ταινία βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα του 1993 του Erich Kästner. Έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη πάνω από από μια φορά σε διαφορετικές εκδοχές με πιο πρόσφατη αυτή του 2003. Πρόκειται για μια ιστορία ενός ορφανού παιδιού το οποίο θα βρεθεί σε ένα οικοτροφείο λίγες μέρες ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα. Θα αντιμετωπίσει αντιπάλους, δε θα ταιριάξει εύκολα και θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις με άλλους μαθητές γειτονικών σχολείων, μέχρι που όλα θα λυθούν με το παιχνίδι “The flying classroom” εφεύρεση του δασκάλους τους.

9. “Μονά κουδούνια” του 1998 “Single Bells”

Μία διαφορετική ιστορία Χριστουγέννων που ανταγωνίζεται τον Μαυρίκιο. Η Κάτι γνωρίζει τον Jonas ένα γιατρό εδώ και 8 χρόνια. Κάθε Χριστούγεννα για να αποφύγουν την ταλαιπωρία με τις οικογένειές τους έκανα μέχρι τώρα ένα ταξίδι στο Μαυρίκιο. Η Κάτι θέλει πολύ να παντρευτεί τον αγαπημένο της ο οποίος δεν δείχνει να θέλει και τόσο και αποφασίζει αυτή τη φορά να κάνει Χριστούγεννα με την αδερφή της και την οικογένειά της. Τα πράγματα όμως δεν θα πάνε και τόσο καλά με αυτή την συνεύρεση και ένα ηχητικό χάος από “μόνες καμπανούλες” θα ακολουθήσει αυτά τα Χριστούγεννα!

Ωράριο προβολών στα γερμανικά κανάλια

10. “Ο μικρός Λόρδος” του 1980 “Der kleine Lord”, original title “Little Lord Fauntleroy”

Τελευταία αφήσαμε την πλέον γνωστότερη ταινία των Χριστουγέννων για τους Γερμανούς!

Ο μικρός Λόρδος είναι μια ταινία του 1980 με τους Sir Alec Guiness, Patrick Steward and Bill Nighy. Είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που ζει στις ΗΠΑ αλλά στη πργαμτικότητα είναι ένα Άγγλος Λόρδος. Μία ταινία που θα ζεστάνει τις καρδιές όλων για το πως η καλοσύνη μπορεί να αλλάξει ένα άνθρωπο και στη συγκεκριμένη ταινία έναν ηλικιωμένο. Η πρωτότυπη εκδοχή της ταινίας είναι γυρισμένη το 1936. Είναι μια ταινία που ανεβάζει τη διάθεση και παίζεται πάρα πολλές φορές στην γερμανική τηλεόραση πριν από τα Χριστούγεννα αλλά και καθ’όλη την διάρκεια των εορτών. Όμορφη αγγλική ύπαιθρος με ένα υπέροχο κάστ ηθοποιών που πρέπει να παρακολουθήσετε!

Καλή ακρόαση και ελπίζουμε οι ταινίες αυτές να σας συντροφεύσουν και να φέρουν το πνεύμα των Χριστουγέννων στα σπίτια και στις καρδιές όλων μας!