Πού μπορώ να πετάξω τα μεγάλα σκουπίδια;

 Έπιπλα, υπολογιστές, χαλιά, μεταλλικά αντικείμενα και γενικά ογκώδη πράγματα! 

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, οι Γερμανοί είναι πολύ σοβαροί όταν μιλάνε για τα σκουπίδια!

Από τη μία πλευρά προσπαθούν να αποφύγουν την παραγωγή σκουπιδιών όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ από την άλλη, σημαντική είναι η παραγωγή πλαστικού αν παρατηρήσετε στις αγορές όπου σχεδόν όλα τα προϊόντα είναι συσκευασμένα.

Πως όμως αντιμετωπίζουμε τα σκουπίδια;

Που μπορούμε να τα πετάξουμε ανάλογα το είδος.
Έχουμε προσεγγίσει ξανά στο θέμα σε ένα βασικό πρώτο άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ και αναφέρει το βασικό διαχωρισμό απορριμμάτων που πρωτό-συναντάμε στη πόλη, σε σταθμούς τρένου ή και στη πρώτη μας κατοικία.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με πιο συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως που πετάμε τα «μεγάλα» σε μέγεθος σκουπίδια, όπως έπιπλα, ένα παλιό ψυγείο, ένα μεγάλο χαλί κλπ.

Στην Γερμανία, αποκαλούμε αυτόν το κάδο απορριμμάτων «Sperrmüll». Σχετίζεται με το “sperrig” το οποίο σημαίνει «μεγάλο / ογκώδες» και αναφέρεται στον κάδο αποριμμάτων που δε χωράει στον κανονικό χώρο που διατίθεται σε κοινόχρηστους χώρους.

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια και σε ορισμένες περιοχές, αλλά όχι στο Βερολίνο, υπήρχαν 2 καθορισμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο, που ονομαζόταν “Sperrmülltag”, η ημέρα των μεγάλων σκουπιδιών.

Εκείνη την ημέρα, όλοι θα μετακινούσαν τα ογκώδη σκουπίδια τους στο δρόμο και θα γινόταν συλλογή αυτών δωρεάν την επόμενη μέρα.

Τώρα πλέον υπάρχουν 3 επιλογές:

Λύση 1
 • Που μπορείτε να τα πάτε μόνοι σας.

  Υπάρχουν 14 μέρη στο Βερολίνο που θα πάρουν τα σκουπίδια σας ΔΩΡΕΑΝ. Αυτά τα μέρη ονομάζονται  “Recyclinghof” και θα τα βρείτε σε όλη την πόλη.
  Δείτε εδώ> https://www.bsr.de/recyclinghoefe-20503.php

  Μπορείτε να μεταφέρετε έως και 3 κυβικά μέτρα όγκου σκουπιδιών εκεί, όπως καναπέδες, κρεβάτια κλπ και άλλες ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία, πλυντήρια, υπολογιστές κα. Θα δεχτούν να πάρουν σχεδόν όλα όσα πάτε, συμπεριλαμβανομένων λαδιών, χρωμάτων και άλλων τοξικών σκουπιδιών. Ωστόσο ισχύουν οι παρακάτω κανονισμοί.

  • Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για ιδιωτικά νοικοκυριά και όχι για εταιρείες. Οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν γι’αυτό.
  • Μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή με το δικό σας αυτοκίνητο ή ενοικιαζόμενο μεταφορικό μέσο. Κατά την είσοδο και έξοδό σας ελέγχουν τί μεταφέρετε.
  • Τα σκουπίδια πρέπει να διαχωριστούν αν όχι από το σπίτι σας, εκεί. Υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις για ξύλο, μέταλλο, ηλεκτρονικά είδη, υγρά, ελαστικά κτλ.
  • Θα πρέπει να μετακινήσετε τα σκουπίδια μόνοι σας. Δε παρέχεται βοήθεια να τα σηκώσετε και να τα πετάξετε αντίστοιχα στους κάδους.
  • Δεν μπορείτε να αφήσετε εκεί αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Θα γίνει ξεχωριστή ανάρτηση για τα οχήματα.
 • Πότε είναι ανοιχτά!

  Τα Recyclinghöfe είναι ανοιχτά κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σάββατων κατά τα οποία όμως μπορεί να έχετε μεγάλη ώρα αναμονής ειδικά αν πάτε με όχημα. Συστήνουμε λοιπόν να το κάνετε αν είναι δυνατόν καθημερινές.

  Εάν φέρετε πάρα πολλά, π.χ. έρθετε με φορτηγό, θα χρειαστεί να πληρώσετε ανάλογα τον όγκο και το είδος απορριμάτων. Οι τιμές όμως είναι πραγματικά μέτριες και ένα συνηθισμένο κόστος δεν είναι παραπάνω από 20-30.

  Δεν μπορείτε να το κάνετε συχνά, μόνο 1-2 φορές το χρόνο. Εάν έχετε περισσότερα σκουπίδια, θα πρέπει να πάτε σε άλλα Recyclinghöfe  όπου δεν ελέγχεται η πινακίδα κυκλοφορίας ή το όνομά σας.

Λύση 2
 • Ζητήστε να γίνει αποκομιδή

  Μπορείτε να ζητήσετε το BSR (η επίσημη υπηρεσία απορριμμάτων της πόλης του Βερολίνου) να περάσει να παραλάβει από το σημείο που επιθυμείτε. Γι’αυτό θα πρέπει να πληρώσετε, ανάλογα τον όγκο και το πόσο γρήγορα θέλετε να γίνει η συλλογή.
  Μπορείτε να κάνετε κράτηση της υπηρεσίας μέσω τηλεφώνο ή email εδώ:
  https://www.bsr.de/sperrmuell-21705.php

 • Λεπτομέρειες:

  • Παραλαβή μέσα σε 2-3 εβδομάδες, έως και 5 κυβικά μέτρα = 100€ και κάθε επιπλέον κυβικό μέτρο 20€
  • Παραλαβή μέσα σε 1 εβδομάδα, 96€, έως και 2 κυβικά μέτρα και κάθε επιπλέον κυβικό μέτρο κοστίζει 48€
  • Παραλαβή εντός 4 εβδομάδων, 50€ έως και 5 κυβικά μέτρα και κάθε επιπλέον κ.μ. 10€.
 • Λεπτομέρειες:

  • Δεν έχει σημασία αν ζείτε στον ισόγειο ή στον 5ο όροφο και χωρίς ανσασέρ!
  • Δεν περιλαμβάνει την αποσυρναμολόγηση π.χ. επίπλων. Αυτό θα πρέπει να το έχετε κάνει εσείς εκτ ων προτέρων.
  • Μη περιμένετε να γυρίζουν στο διαμέρισμά σας ή στο κελάρι και να ψάχνουν να βρουν τί είναι να πάρουν, ότι του πείτε και έχετε έτοιμο αμέσως. Πρέπει να είναι όλα έτοιμα να τα πάρουν σε αποσυρναμολογημένα, σε δοχεία μεταφοράς, σακούλες ή κουτιά στην είσοδο της πολυκατοικίας ή στη σκάλα.
  • Δεν θα πάρουν σκουπίδια όπως, μπανιέρα, ελαστικά αυτοκινήτων, μπαταρίες, υγρά ή χρώματα.
  • Θα πάρουν ποδήλατα και χαλιά.
Λύση 3
 • Συνδιασμός και πρόσθετες υπηρεσίες

  Το BSR προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες, όπως αποσυρναμολόγηση και εκκαθάριση ολόκληρου νοικοκυριού, καθώς και την υπηρεσία συσκευασίας των προς μεταφορά σκουπιδιών. Η τιμή εξαρτάται από την ποσότητα και την εργασία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την BSR και να ζητήσετε μια προσφορά.

 • Τέλος θα θέλαμε να σας προειδοποιήσουμε για κάτι σημαντικό!

  Εάν αναζητήσετε στο google την BSR προσέξτε. Ακόμα και αν μοιάζουν τα λογότυπα ή η ονομασία είναι ίδια με άλλον χρώμα ή πρόσθετες φράσεις, να ξέρετε δεν είναι η κρατικές υπηρεσίες στις οποίες αναφερόμαστε αλλά είναι ιδιωτικές εταιρίες που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες. Ακόμα και αν το όνομα φέρνει λέξεις όπως Berlin ή κάτι άλλο που μοιάζει επίσημο. Μόνο η σελίδα www.bsr.de είναι ο επίσημος κρατικός φορέας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη χρησιμοποιήσετε ιδιωτική επιχείρηση απλά οι χρεώσεις είναι πολύ διαφορετικές!