Το Βερολίνο είναι μια μεγαλούπολη, που σπάνια κοιμάται, ακόμη και τη νύχτα. Οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας, μπορείς να κινηθείς με ασφάλεια μέσα στην πόλη.

Μετακομίζοντας από μια μικρότερη πόλη της Γερμανίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλοί άνθρωποι φέρνουν μαζί το αυτοκίνητό τους, για να κινούνται καθημερινά μέσα στην πόλη.

Σίγουρα στα περισσότερα σημεία του πλανήτη, το να έχει κανείς αυτοκίνητο είναι μια άνεση. Στο Βερολίνο όμως, όπου πολλά κτήρια δεν διαθέτουν χώρο στάθμευσης, η εύρεση χώρου στάθμευσης, ακόμη και στο δρόμο που κατοικούμε, το Ι.Χ. καταντάει πολλές φορές σκέτος πονοκέφαλος. Επίσης, το να κινηθεί κανείς άνετα με το αυτοκίνητο από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη μπορεί να μην είναι και ό,τι πιο εύκολο και γρήγορο καθώς πάντα υπάρχουν έργα στους δρόμους, και φυσικά πυκνή τροχαία κίνηση.

Παρακάτω θα βρείτε τη φόρμα αναζήτησης διαδρομής, με σημείο αναχώρησης και προορισμό. Είναι στα γερμανικά αλλά σας έχουμε προσθέσει παρακάτω μετάφραση των τίτλων.

Start > Σημείο αναχώρησης
Ziel > Προορισμός
Abfahrt > Αναχώρηση
Ankunft > Άφιξη
Suchoptionen > Επιλογές Αναζήτησης
*Σας πηγαίνεις στην ιστοσελίδα της BVG όπου μπορείτε να αλλάξετε τη φόρμα στα αγγλικά.

Τα ΜΜΕ γενικά κυκλοφορούν 24ώρες το Σαββατοκύριακο ενώ μέσα στην εβδομάδα ορισμένες γραμμές σταματάνε το βράδυ αλλά ανικαθίστανται με νυχτερινά λεωφορεία.

Μετακινήσεις με Τραμ / Λεωφορείο / Μετρό / Προαστιακό

Η πόλη μας διαθέτει 22 γραμμές τραμ, 198 γραμμές λεωφορείου, 10 γραμμές μετρό και 16 γραμμές Προαστιακού. Με όλα αυτά τα μέσα μπορεί κανείς να κινηθεί με τα εισιτήρια του BVG. Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και κινούμαστε καθημερινά μέσα στις ζώνες ΑΒ αλλά θα πρέπει να προσέξει κανείς αν του συμφέρει να αγοράζει εισιτήριο για τις ζώνες AB, ABC ή BC.

Για αυτό το λόγο, αρκετός κόσμος προτιμάει να κινηθεί με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το Βερολίνο διαθέτει πέντε τύπους συγκοινωνίας: Τραμ, Μετρό, Προαστιακός, Λεωφορείο & Πλοίο, που λειτουργούν από διάφορους οργανισμούς συγκοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB), S-Bahn Berlin GmbH, Deutsche Bahn AG (DB), ODEG, Cottbus Verkehr Bus, Verkehrsverbund Rhein Sieg, Verkehrsbetriebe Brandenburg & Stadtverkehrsgesellschaft mbH Frankfurt (Oder).

Το ετήσιο εισιτήριο για τα ΜΜΜ, μπορεί κανείς να το πληρώσει μηνιαίως,κάνοντας συμβόλαιο με την εταιρεία BVG. Η τιμή του μηνιαίου εισιτηρίου,που εξασφαλίζει κανείς με το ετήσιο συμβόλαιο είναι αρκετά πιο χαμηλή από την αγορά του αντίστοιχου εισιτηρίου στους σταθμούς και τις αυτόματες μηχανές του BVG.

Τιμές

με EΤΗΣΙΟ συμβόλαιο και μηνιαία καταβολή
  • Ατομικό εισητήριο ΑΒ ζώνες: 1,90€
  • Ατομικό εισητήριο BC ζώνες: 2,40€
  • Ατομικό εισητήριο ABC ζώνες:: 3,80€ και μειωμένη τιμή 2,70€

Περίοδος ισχύος: 2 ώρες στην περιοχή του Βερολίνου
Εγκυρότητα: Ισχύει για μία διαδρομή με αλλαγές προς μια κατεύθυνση. Δεν περιλαμβάνει διαδρομή επιστροφής.

Τα παιδιά κάτω των 6χρ κινούνται δωρέαν με όλα τα μέσα χωρίς κάποιο πάσο.
Χειραποσκευές, καροτσάκια και άλλα ορθοπεδικά βοηθήματα δεν εχω επιβαρύνσεις.

Για την ΑΒ ζώνη
Μηνιαίο εισητήριο
*χωρίς ετήσιο συμβόλαιο: 86€
Ετήσιο εισητήριο *χωρίς συμβόλαιο: 903€

Με μηνιαία συνδρομή: 761€ (63,40€ το μήνα με σύνδεση σε τράπεζα)

Αναλυτικά όλες οι δυνατότητες και τιμές εδώ

Μετακίνηση με ταξί

Το ταξί στη Γερμανία είναι ακριβό. Είδος πολυτελείας για πολλούς καθώς μπορεί μια δεκάλεπτη διαδρομή μπορεί να κοστίσει €20. Κι αν στο δρόμο συναντήσει κανείς πυκνή τροχαία κίνηση ή έργα, κλαίει…έστω και σιωπηλά! Εντάξει, οι τιμές δεν είναι απλησίαστες αλλά σίγουρα δεν είναι σαν στην Ελλάδα, όπου κινείται ο μέσος πολίτης με ταξί χωρίς να πρέπει να σπαταλήσει το μισό του μισθό. Βέβαια, χωρίς τα πάγια έξοδα ενός αυτοκινήτου, ακόμη και το ταξί μπορεί να συμφέρει στην τελική!

Ένα επιπλέον καλό των ταξί στο Βερολίνο, είναι ότι η υπηρεσία προσφέρεται και μέσω εφαρμογών έτσι αν ο πελάτης δεν μπορεί ή δεν θέλει να να μιλήσει με την υπηρεσία ταξί στα γερμανικά, όλα γίνονται με το πληκτρολόγιο του κινητού μέσω της εφαρμογής.Απλά, άνετα και γρήγορα!

Η εταιρεία BVG προσφέρει πλέον μια φθηνότερη εναλλακτική λύση  με την υπηρεσία ταξί BerlinKönig, που θυμίζει λίγο ταξί στην Ελλάδα, όπου ο πελάτης μοιράζεται τη διαδρομή και τα έξοδα με άλλους επιβάτες. Όλα γίνονται μέσα από την ομώνυμη εφαρμογή, και το κόστος των διαδρομών είναι γύρω στο 1/3 της τιμής των ταξί.Οι πληρωμές γίνονται μέσα της εφαρμογής με πιστωτική κάρτα ή Paypal. Το  BerlKönig κυκλοφορεί ακόμη μόνο στην ανατολική μεριά της πόλης, οπόταν πριν κατεβάσει κάποιος την εφαρμογή, καλό θα ήταν να ελέγξει ότι εξυπηρετείται και η περιοχή που τον ενδιαφέρει.

 

Car-Sharing

Μια σχετικά νέα μόδα που έχει γίνει δημοφιλής στις μεγάλες πόλεις είναι το Car-sharing. Καθώς πολλοί Βερολινέζοι κινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία, το αυτοκίνητο είναι πολλές φορές ένα περιττό έξοδο, το οποίο είναι μάλιστα σταθμευμένο κάπου σε κάποιο δρόμο. Κάποιοι χρειάζονται αυτοκίνητο μια φορά τον μήνα για μεγάλα ψώνια ή για εκδρομή εκτός της πόλης.

Σίγουρα  ο Βερολινέζος στις βόλτες του στην πόλη,προσέχει στόλους αυτοκινήτων με λογότυπα συγκεκριμένων εταιρειών. Τα οχήματα αυτά είναι σταθμευμένα σε όλη την πόλη, στα αεροδρόμια και σε κάποιους σταθμούς. Η εγγραφή σε μια ή περισσότερες από αυτές τις εταιρίες μεταφράζεται σε ενοικίαση αυτοκινήτου όταν και όπου ο πελάτης το χρειάζεται μέσα στην πόλη ή από/προς το αεροδρόμιο.

Το μόνο που χρειάζεται να έχει κανείς για την εγγραφή σε μια από τις υπηρεσίες αυτές είναι τραπεζικό λογαριασμό και δίπλωμα οδήγησης. Μηδέν έξοδα λοιπόν για αγορά και συντήρηση αυτοκινήτου, ελέγχους,άδειες κλπ.

Κάποιες από αυτές τις εταιρίες car-sharing διαθέτουν και βανάκια, με τα οποία μπορεί κανείς να μεταφέρει έπιπλα κλπ σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η μεταφορά παλιών επίπλων στις χωματερές μπορεί να κοστίζει ως υπηρεσία μέχρι και €200. Η μεταφορά τους με βανάκια car-sharing όμως μπορεί να κρατήσει στο πορτοφόλι του ενδιαφερομένου περισσότερο από 2/3 αυτού του ποσού.

Εταιρείες car-sharing: MILES Carsharing (πρώην Drive By), Drive Now, Car2Go,Sixt Share. Αυτές οι εταιρείες παρέχουν οχήματα, που μπορεί κάποιος να «δανειστεί» και να σταθμεύσει όπου τον βολεύει.

Προσοχή καθώς υπάρχουν και οι εταιρείες car-sharing, που όπως και στα παραδοσιακά γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να παραλάβει και επιστρέψει το όχημα σε συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης της εταιρείας. Αυτές οι εταιρείες είναι: Ubeeqo, Greenwheels, Flinkster (Deutsche Bahn),Stadtmobil, Oply,Cambio.

Ιδιωτικά οχήματα για car-sharing

Αν το αυτοκίνητο μας «κάθεται» και δεν κινείται, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Για αυτό πολλοί, επιλέγουν να διαθέσουν το αυτοκίνητό τους σαν όχημα car-sharing. Αυτή η υπηρεσία προσφέρεται μέσω συγκεκριμένων διαδυκτιακών πλατφόρμων κι εφαρμογών όπως το Getaround (πρώην Drivy) και το SnappCar.

Ποδήλατο ή Πατίνι;

Πολλοί Βερολινέζοι λατρεύουν το ποδήλατο και απτόητοι από τις καιρικές συνθήκες το χρησιμοποιούν για όλες τους τις διαδρομές μέσα στην πόλη, ακόμη και για εκδρομές στο ύπαιθρο.

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι το ποδήλατο είναι η καλύτερη λύση για να φθάσει κανείς γρήγορα στον προορισμό του και να κρατάει έτσι και την φόρμα του.

Τον χειμώνα όμως απαιτείται μια καλή επένδυση σε απαραίτητο ρουχισμό, που να προστατεύει τον ποδηλάτη από το κρύο, τον αέρα και τη βροχή. Το πιο συνηθισμένο που προτιμάνε πολλοί, είναι ένα τεράστιο αδιάβροχο πόντσο με σκούφο, που φοράνε πολλοί πάνω από τα ρούχα τους, σάλι στο πρόσωπο και γάντια για να μην ξυλιάζουν τα χέρια.

e…Ηλεκτρονικά Πατίνια

Ένα άλλο δημοφιλές μέσο των τελευταίων δύο χρόνων είναι το ηλεκτρονικό πατίνι. Συνήθως ανήκουν σε εταιρείες, που τα τοποθετούν σε διάφορα σημεία της πόλης, και μέσω των εφαρμογών τους, ο πελάτης μπορεί να συνδεθεί, να ενοικιάσει ένα ηλεκτρονικό πατίνι για τη διαδρομή που το χρειάζεται και να το αφήσει στον προορισμό του.

Τη νύχτα, τα ηλεκτρονικά πατίνια φορτίζονται και επιστρέφονται στον χώρο στάθμευσης, έτοιμα για την επόμενη μέρα.

Και γιατί να μην μιλήσουμε για τα πατίνια;

Τα πατίνια τα αγαπάνε πρωτίστως τα παιδιά. Είναι μια πολύ καλύ λύση για να πάει ο γονέας γρήγορα το παιδί στο σχολείο ή το νηπιαγωγείο, και αν το πατίνι σηκώνει και το βάρος ενός ενήλικα, να συνεχίσει ο ίδιος με το πατίνι για τη δουλειά του. Για την ακρίβεια, όλο και περισσότεροι ενήλικες οδηγάνε πατίνια καθημερινά,το προσέξατε;

Τα απλά πατίνια με τιμόνι διαθέτουν λουρί που περνάει στον ώμο και  διπλώνονται ώστε να μπορεί  κανείς να τα μεταφέρει εύκολα στη συγκοινωνία και να τα κλειδώσει σε κατάλληλο χώρο στάθμευσης,συνήθως μαζί με τα ποδήλατα.

Τελευταίο και καλύτερο μέσο για να κινηθείς στην πόλη μας….

Τα πόδια!

Αγαπάμε να περπατάμε, ειδικά τις μέρες που ο ήλιος μας χαμογελάει! 😊 Είναι ίσως και ο καλύτερος τρόπος για να γυμναστεί κανείς αλλά και να γνωρίσει καλύτερα την γειτονιά του!