Μετακομίζετε στο Βερολίνο ή στη Γερμανία;

Η συντακτική ομάδα των Greek-Berliners® ετοίμασε ένα άρθρο για όλους τους Έλληνες, που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στο Βερολίνο. Όλα όσα χρειάζεστε για τις πρώτες εβδομάδες στη Γερμανία εδώ! 

Η μετανάστευση στο εξωτερικό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται ηρεμία, υπομονή,δυναμισμό, οργάνωση. Ακόμη και σε μια πόλη σαν το Βερολίνο, που φημίζεται για τους αργούς ρυθμούς ζωής, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες μεγαλουπόλεις, πολλές φορές χρειάζονται ώρες και μέρες κόπου για να μπορεί κανείς να πει πως είναι επίσημος κάτοικος ή αλλιώς Greek Berliner.

Πριν αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τις αποσκευές μας, καλό θα ήταν να ετοιμάζαμε κι ένα φάκελο, ο οποίος να περιέχει:

 • Αστυνομική Ταυτότητα ή/και Διαβατήριο

 • Πιστοποιητικό Γεννήσεως

 • Πιστοποιητικό Γάμου / Οικογενειακής Κατάστασης

 • Πτυχίο με την αναλυτική βαθμολογία σπουδών ή Επαγγελματικό Δίπλωμα

  ! Όλα μεταφρασμένα από τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, και απαραιτήτως επικυρωμένα με  σφραγίδα της Χάγης-Apostille.

Τι είναι η σφραγίδα της Χάγης;

 • Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας

 • Δίπλωμα Οδήγησης Νέου Τύπου

Αν έχετε συστατικές επιστολές, πτυχία παρακολούθησης σεμιναρίων, ξένων γλωσσών κλπ, φροντίστε να τα συμπεριλάβετε στον φάκελό σας.

Αναζήτηση σπιτιού στο Βερολίνο &

Εγγραφή κατοίκου (Anmeldung) στην πόλη

Η αναζήτηση σπιτιού στο Βερολίνο link to relevant article είναι κι αυτό ένα ταξίδι που πρέπει να αρχίσει πριν ακόμη φτάσουμε στην γερμανική πρωτεύουσα. 

Αφού έχουμε το ενοικιαστήριο μας, σειρά έχει να εγγραφούμε στην πόλη. Αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο 14 μέρες μετά την εγκατάστασή μας στο νέο μας σπίτι, εκτός αν φιλοξενούμαστε σε φίλους ή οικογένεια,για διάστημα μικρότερο των 2 μηνών.

Η εγγραφή (Anmeldung) στην πόλη

Είναι απαραίτητο έγγραφο, που θα μας ζητηθεί για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού,για την ασφάλεια υγείας,για εγγραφή στο Arbeitsagentur (γερμανικό ΟΑΕΔ) κλπ. Οπόταν καλό είναι να την κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η εγγραφή στο Βερολίνο μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Bürgeramt) από τα 40+ που υπάρχουν στην πόλη.  Τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά στην σελίδα της πόλης (https://service.berlin.de/dienstleistungen ) αν και πηγαίνοντας στο πλησιέστερό μας ΚΕΠ, υπάρχει περίτπωση να εξυπηρετηθούμε, σε περίπτωση που ακυρωθεί κάποιο ραντεβού. 

Για την εγγραφή, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε! 

 • Την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο (όλης της οικογένειας αν έχουμε)

  *απαραίτητη υπογραφή και πληρεξούσιο από τον/την σύντροφο!
 • Το συμβόλαιο ενοικιαστηρίου, μια γραπτή δήλωση από τον σπιτονοικοκύρη, την συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής στην πόλη. 

 Άνοιγμα Τραπεζικού λογαριασμού

Απαραίτητος ο γερμανικός τραπεζικός λογαριασμός για να μπορέσουμε να ενοικιάσουμε σπίτι, να αποκτήσουμε συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας ακόμη και για να πληρωθούμε τον μισθό μας αφού πολλοί εργοδότες απαιτούν γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό από τους υπαλλήλους τους. Κι ας μη ξεχνάμε την Εφορία!

Ποιά τράπεζα και ποιόν τύπο λογαριασμού πρέπει να επιλέξουμε όμως;

Αυτό το αποφασίζει ο καθένας μας με βάση τις ατομικές και οικογενειακές του ανάγκες και απαιτήσεις. 

Σίγουρα θα χρειαστούμε μια κάρτα EC για τις καθημερινές μας αγορές αφού αυτή είναι η κάρτα που γίνεται δεκτή σε όλα σχεδόν τα καταστήματα και υπηρεσίες. Οι πιστωτικές κάρτες δεν γίνονται συνήθως δεκτές εκτός από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα (και κάποιες φορές,ούτε καν εκεί!), αλλά σίγουρα μας είναι απαραίτητες για τις ηλεκτρονικές μας αγορές. 

Μετά την τράπεζα, καλό είναι να περάσουμε κι από την Εφορία, για να λάβουμε την φορολογική μας ταυτότητα, κάτι που χρειάζεται ο εργοδότης μας. Δεν χρειάζεται να κλείσουμε ραντεβού συνήθως, αρκεί να πάει κανείς στο τμήμα της Εφορίας του δήμου του.

Τηλέφωνο

Θα σας προτείναμε πρώτα να κοιτάξετε για σύνδεση κινητού τηλεφώνου, ώστε να μπορείτε να συμπληρώσετε τον νέο τηλεφωνικό αριθμό στην αίτηση για την ασφάλεια υγείας όπως και για ό,τι άλλο χρειαστεί γερμανικός τηλεφωνικός αριθμός.

Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, υπάρχουν πολλές. Δύο καλές πύλες αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προσφορών είναι η idealo και η check24. Εκεί μπορεί να ενημερωθεί κανείς για τις τρέχουσες τιμές και προσφορές των γερμανικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για σύνδεση τηλεφώνου/τηλεόρασης/διαδικτύου στο σπίτι. Εκεί όμως πρέπει κανείς να περιμένει τουλάχιστον 3 εβδομάδες για εγκατάσταση σύνδεσης στο σπίτι. 

Ασφάλεια υγείας

Η ασφάλεια υγείας είναι προϋπόθεση για την εγκατάστασή σας στο Βερολίνο και απαιτείται από το κράτος. Για μικρό χρονικό διάστημα και για έκτακτες ανάγκες η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας σας καλύπτει, αλλά σωστό είναι να ασφαλιστείτε σε ταμείο υγείας της πόλης. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πληρώσουν αναδρομικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ταμείο υγείας αν καθυστερήσουν να εγγραφούν ταυτόχρονα με την εγκατάστασή τους στη πόλη. Σας συστήνουμε να μη το αμελήσετε! Οι ιδιωτικές παροχές ιατρικών υπηρεσιών κοστίζουν πολύ!

Μεγάλος ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών, που μπορεί κανείς να επιλέξει. 

Ανάλογα με τις ανάγκες μας, το επαγγελμα, την ηλικία και το εισόδημά μας, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην υποχρεωτική κρατική και στην ιδιωτική ασφάλεια. Για περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά, διαβάστε εδώ..https://www.krankenkassenzentrale.de/wiki/incoming-el# 

Ασφάλεια Αυτοκινήτου

Ασφάλιση αυτοκινήτου, ατυχημάτων κλπ είναι απαραίτητα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, και πρέπει κι αυτά να διευθετηθούν μέσα στο πρώτο διάστημα της εγκατάστασής μας στο Βερολίνο.

Για το θέμα αυτό σύντομα θα αναρτηθεί αναλυτικό άρθρο.

Πρόσθετες πληροφορίες

Η ομάδα των Greek-Berliners προτείνει και κάτι άλλο όταν μετακομίζουμε στο Βερολίνο. Να ελέγξουμε το μηνιαίο λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος και να συγκρίνουμε το συμβόλαιο μας με άλλα συμβόλαια του ίδιου παρόχου ή τις προσφορές άλλων εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος/γκαζιού. Η αλλαγή μπορεί να κρατήσει στην τσέπη μας χρήματα,που θα χρειαστούμε για άλλα απαραίτητα βήματα κατά την εγκατάστασή μας στην Γερμανία.

Κάποιοι θα βρούμε εργασία στην  ελληνική αγορά της πόλης ή στην διεθνή αγγλόφωνη αγορά εργασίας του Βερολίνου.Οι περισσότεροι όμως θα χρειαστούμε μαθήματα Γερμανικών ώστε να ενταχθούμε στην τοπική αγορά, με εφόδιο το Β2 (οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστούν C2). Οι επόμενες μέρες λοιπόν θα μας βρουν σε κάποια σχολή γερμανικών. Μπορείτε να δείτε επαγγελματίες που προσφέρουν μαθήματα γλώσσας, ιδιαίτερα αλλά και σε σχολές στη σελίδα μας κατάλογος ελληνόφωνων επαγγελματιών Βερολίνου.

Κι αφού διεκπεραιώσουμε όλα τα απαραίτητα βήματα που απαιτεί το γερμανικό κράτος, μπορούμε να αρχίσουμε τις εξερευνήσεις μας στην πόλη και την βερολινέζικη καθημερινότητα, από την οποία πήραμε μια πρώτη γεύση.

Mιλήστε με τους
Έλληνες Βερολινέζους!