Ψάχνετε διαμέρισμα στο Βερολίνο; Μετατρέπουμε τον άθλο σε παιχνίδι! 

Ο πληθυσμός της γερμανικής πρωτεύουσας μοιάζει να αυξάνεται καθημερινά. Η αναζήτηση σπιτιού μοιάζει με ένα ατελείωτο άθλο.

Η συντακτική ομάδα των Greek Berliners έχοντας επιβιώσει την ιδιαίτερη αυτή πρόκληση όπως οι περισσότεροι από εμάς, συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μετατρέψουμε τον άθλο σε παιχνίδι.

Κατ΄αρχάς…πού ν΄απευθυνθώ;

Στο Βερολίνο, την διαχείριση της πολυκατοικίας αναλαμβάνει συνήθως μια εταιρεία με κεντρική διοίκηση. Σε αυτές τις εταιρείες πρέπει λοιπόν να απευθυνθούμε αν ψάχνουμε σπίτι. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις τα διαμερίσματα ενοικιάζονται απευθείας από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια, πρέπει να είμαι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να μας ζητηθεί συμβόλαιο ενοικίου για τουλάχιστον 12 μήνες.

Πού βρίσκονται  οι αγγελίες και τα ενοικιαστήρια;

Η μεγαλύτερη και πιο ανανεωμένη πηγή ενοικιαστηρίων είναι το διαδίκτυο!  Αρχίζουμε την έρευνά μας από τις ιστοσελίδες  εταιρειών διαχείρισης. Έπειτα οι πλατφόρμες ενοικιαστηρίων  π.χ. immobilienscout24, immowelt, immonet.

Να μην ξεχάσουμε να εγγραφούμε με το email μας, συμπληρώνοντας στην απαραίτητη φόρμα τα όσα θέλουμε να έχει το σπίτι (εμβαδόν, αρ. δωματίων,ανώτατη συνολική τιμή, κουζίνα, επιτρέπονται κατοικίδια ή όχι κοκ) ώστε να λαμβάνουμε πρώτοι τα νέα ενοικιαστήρια στο inbox. 

Μια καλή λύση είναι και τα τοπικά Facebook groups για ενοικιάσεις διαμερισμάτων! Για αγγελίες στα ελληνικά, η καλύτερη λύση είναι η εγγραφή στο Facebook group  των Greek Berliners!  

Για τους  Έλληνες φοιτητές,  η έγκυρη αίτηση στην φοιτητική εστία είναι απαραίτητο βήμα στην αναζήτηση σπιτιού! Επίσης καλές εναλλακτικές λύσεις μπορούν να βρεθούν στο wg-gesucht αλλά και στο….student.com 

Ποιά έγγραφα  απαιτούνται;

Οι περισσότερες εταιρείες διαχείρισης αλλά και ιδιοκτήτες ζητάνε συγκεκριμένα έγγραφα προσκόμισης. Κρατάμε όλα αυτά τα έγγραφα σε ένα φάκελο (ακόμη και σε ηλεκτρονική μορφή) και τον έχουμε μαζί μας κάθε φορά που θα κλείσουμε ραντεβού για να δούμε ένα σπίτι!

  1.  Έγγραφο SCHUFA  ( αντίστοιχο του ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) ότι δεν υπάρχουν οφειλές σε βάρος του ενδιαφερόμενου
  2. Αντίγραφο διαβατηρίου
  3. Η μισθοδοσία των τελευταίων 3 μηνών και βεβαίωση από τον εργοδότη για τον χρόνο εργασίας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειαστούν το εκκαθαριστικό της εφορίας από το προηγούμενο έτος και μια βεβαίωση από τον λογιστή τους  αναφορικά με το εισόδημά τους όπου θα αναγράφεται και ο αριθμός του επαγγελματικού μητρώου.

Συνέντευξη …οικίας!

Στο Βερολίνο η αναζήτηση σπιτιού θυμίζει στους Έλληνες (και όχι μόνο!)  την αναζήτηση εργασίας, για αυτό και αν βρεθούμε στην τελική μικρή λίστα υποψηφίων ενοικιαστών δεν θα είναι καθόλου παράξενο  αν ο ιδιοκτήτης ή η εταιρεία διαχείρισης της πολυκατοικίας, μας καλέσει σε μια μικρή συνέντευξη για να μας γνωρίσουν καλύτερα. Είναι μια καλή ευκαιρία για να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας όσο καλύτερα γίνεται.  Προσοχή!!! 10-20 λεπτά νωρίτερα κοντά στο σημείο συνάντησης, έχοντας τον φάκελο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, και δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για το υποψήφιο σπίτι με ουσιαστικές ερωτήσεις τόσο για το διαμέρισμα, όσο για το κτήριο και την περιοχή.

Έξοδα

Πολλοί Έλληνες νεο Βερολινέζοι δεν γνωρίζουν για τα κρυφά έξοδα που χρειάζονται πριν καλά καλά υπογράψουν το συμβόλαιο ενοικίου! Συνήθως, απαιτείται η καταβολή χρηματικής εγγύησης, που κοστίζει όσο 3 “καλτ μήτε”, δηλαδή το βασικό μηνιαίο ενοίκιο χωρίς τα έξοδα νερού/θέρμανσης. Θετικό είναι ότι συχνά δικαιούμαστε να καταβάλουμε αυτό το ποσό σε 3 δόσεις, οπόταν δεν χρειάζεται να  επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό μας.

Επίσης, δυστυχώς, κάποια σπίτια  παραδίδονται χωρίς κουζίνα, οπόταν απαιτείται η αγορά κουζίνας και ηλεκτρικών συσκευών. 

Η ομάδα των Greek Berliners σας  εύχεται  καλή τύχη στην αναζήτηση κατοικίας!