Ποια φυτά ταιριάζουν στο δικό σας σπίτι; Let's talk about plants Baby!

Φυτά για άμεσο φωτισμό

Ένα από τα πράγματα που μας ρωτάτε συχνά είναι πως μπορείτε εύκολα να ανακαλύψετε ποια φυτά ταιριάζουν στο δικό σας σπίτι. Γενικά, ο βασικός κανόνας είναι υγρασία / φως / θερμοκρασία.

Αυτά τα τρία πράγματα καθορίζουν αν ένα φυτό θα είναι ¨ ευτυχισμένο ¨ στο σπίτι σας και θα σας ανταμείψει με την ανάπτυξη του!

Υγρασία

Πριν αγοράσετε ένα φυτό, πρέπει πάντα να ξέρετε ορισμένα πράγματα γι αυτά. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το πόση υγρασία θέλει. Τα πιο συνηθισμένα φυτά που έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την υγρασία του αέρα Τα πιο εξωτικά ή τροπικά, συνήθως θέλουν μια σχετική υγρασία τουλάχιστον 50% στον αέρα. Ο τρόπος που καταλαβαίνουμε ότι μας λείπει η υγρασία είναι οι ξηρές άκρες των φύλλων και η ξηρότητα σε μέρος ή ακόμη και σε ολόκληρα, κυρίως νεαρά φύλα.

Το ιδανικό φυτό στο ιδανικό περιβάλλον

Πως θα διαλέξω κάτι που ταιριάζει στο δικό μου περιβάλλον;

Ανάλογα με το πόσο φως εισέρχεται στο σπίτι σας, μπορείτε εύκολα να διαλέξετε ένα φυτό που να ταιριάζει στο περιβάλλον. Ένα διαμέρισμα που κοιτάει το νότο π.χ. Λαμβάνει άπλετο άμεσο φως ενώ ένα διαμέρισμα με φορά το βορά λαμβάνει πολύ έμμεσο φως! Το άμεσο φως δεν είναι πάντα καλό για τα φυτά, καθώς ανάλογα με το είδος μπορεί να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε 5 φυτά από την κάθε κατηγορία, τα οποία μπορείτε εύκολα να επιλέξετε ανάλογα με τις συνθήκες στο σπίτι σας!

Φυτά για άμεσο φωτισμό

1. Iρεζίνη

Οι βλαστοί αυτού του φυτού αναπτύσσονται γρήγορα και σγουρά. Τα φύλλα έχουν στρογγυλό σχήμα και έχουν δόντια στις άκρες.  Αγαπάει τα φωτεινά σημεία και το άμεσο φως, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από πλευράς υγρασίας. Πρέπει να ποτίζεται τακτικά, ανά 2 ή 3 μέρες. Αγαπημένη μας ποικιλία η Blood Leaf, όπου τα φύλα έχουν κόκκινο χρώμα και μαύρες φλέβες.

2. Παχύφυτα

Τα παχύφυτα αγαπούν το φως και χρειάζονται καλό φωτισμό για να ευδοκιμήσουν. Βέβαια, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες φωτισμού ανάλογα το είδος, ενώ κάποια παχύφυτα όπως οι χαβόρθιες, οι γαστέριες και κάποια είδη κρασούλας θέλουν σχετικά σκιερά σημεία. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες απευθείας ακτίνες του ήλιου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα και μεταχρωματισμούς στα φύλλα των παχύφυτων.

3.Φυτά Ceropegia

Φρόντιστε να απομακρύνετε οτιδήποτε βρισκόταν μέχρι πρότινος στην πιο φωτεινή θέση του σπιτιού ή του γραφείου σας, διότι η Ceropegia woodii είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου που αγαπάει το φως! Προσοχή μόνο το καλοκαίρι. Ο μεσημεριανός ήλιος είναι τόσο καυτός που θα έβλαπτε τον οποιονδήποτε!

4. Kρότωνες

Ο Κρότωνας είναι πολυετές φυτό εσωτερικού χώρου και κατάγεται από την Κεϋλάνη. Τα φύλλα του είναι εντυπωσιακά διότι διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως κόκκινο , κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και πράσινο. Υπάρχουν πολλά είδη Κρότωνα που διαφέρουν μεταξύ τους όχι μόνο ως προς τα χρώματα των φύλλων αλλά και ως προς το σχήμα τους. Θα δείτε Κρότωνες με μακριά, στενά, πλατιά, ή και κατσαρά φύλλα. Για να έχει πάντα έντονα και ζωντανά χρώματα στα φύλλα του, ο Κρότωνας απαιτεί πολύ φωτισμό και σχετική υγρασία για μια υγιή ανάπτυξη!

5. Αλόη

Η αλόη βέρα χρειάζεται ήλιο, πολύ ήλιο, άρα πρέπει να την τοποθετήσετε σε ένα καλά φωτισμένο σημείο του σπιτιού σας ή στη βεράντα. Χρειάζεται πολύ λίγο νερό, έτσι θα πρέπει να την ποτίζετε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες και θα αναπτυχθεί καλά. Στην αλόη βέρα δεν αρέσει το κρύο, επομένως το χειμώνα θα πρέπει να την προστατεύετε. Συνήθως η αλόη βέρα μεγαλώνει γρήγορα και σύντομα θα προσέξετε τα καινούργια μικρά φυτά που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται γύρω της. Είναι τα βλαστάρια της, τα οποία μπορείτε να βγάλετε και να φυτέψετε σε άλλες γλάστρες μόλις φτάσουν σε ύψος τα τέσσερα δάχτυλα.

Σύντομα το δεύτερο μέρος με φυτά για σκιερό περιβάλλον!

Αν θέλετε και εσείς να μιλήσετε με άλλους φίλους των φυτών θα σας περιμένουμε στην παρέα μας!

Μπορείτε εύκολα να μας βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/groups/letstalkaboutplants

Ο οδηγός αυτός φτιάχτηκε από τον Nicklaus Dimitriadis αποκλειστικά για τους Greek.Berliners.