Βιβλία στην ελληνική γλώσσα.
Που θα βρω; Μπορώ να παραγγείλω; 

Η ζωή στο Βερολίνο μας ανοίγει ορίζοντες σε νέες γλώσσες και κουλτούρες που ίσως δεν θα είχαμε ποτέ στην ιδιαίτερη μας πατρίδα. Συνηθίζουμε να μιλάμε στα γερμανικά και στα αγγλικά σε καθημερινή βάση, και να παρακολουθούμε την τοπική και την ελληνική ειδησεογραφία με το ίδιο ενδιαφέρον.

Τί γίνεται με τη μητρική μας γλώσσα; Πως μπορούμε να μη τη ξεχάσουμε και πως μπορούμε να τη διδάξουμε στα παιδιά μας, να τη συντηρήσουμε και να την αναπτύξουμε μέσα από ευχάριστη διαδικασία που δεν προστίθεται επιβαρυντικά, σε όλα τα καινούρια πράγματα που καλούμαστε να μάθουμε;

Αν αγαπάμε τα βιβλία μάλλον έχουμε βρει ένα τρόπο. Φροντίζουμε με κάθε ταξίδι στην Ελλάδα, να επιστρέφουμε με κάποια ελληνικά βιβλία στις αποσκευές μας. Με τον καιρό όμως, και ειδικά με την δημιουργία οικογένειας και άλλων υποχρεώσεων, συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα ελληνικά βιβλία στην ζωή μας ή απλά δε χωράνε στη βαλίτσα μας! 🙂

Μία ερώτηση που με μεγάλη χαρά εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο γκρουπ μας είναι “που θα βρω βιβλία στην ελληνική γλώσσα”; Ρωτώντας τους γνωστούς μας, συνειδητοποιούμε ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς ελληνικά βιβλία στο Βερολίνο μα ευτυχώς βρισκόμαστε στο 2020 και το διαδίκτυο μας προσφέρει τη δυνατότητα να στηρίξουμε το ελληνικό βιβλίο στην Ελλάδα…από την γερμανική πρωτεύουσα!

Που; πως μπορούμε λοιπόν να προμηθευτούμε βιβλία στην ελληνική γλώσσα;

Η πρώτη σκέψη είναι το πολύ γνωστό βιβλιοπωλείο Dussmann με τις αμέτρητες επιλογές στους ορόφους του κτιρίου του. Δυστυχώς τμήμα ελληνικό δεν υπάρχει, αλλά έχουμε εντοπίσει κάποια λεξικά και τα ιδιαίτερα χρηστικά εικονογραφημένα λεξικά τα οποία και σας συστήνουμε για μια πρώτη εισαγωγή στο γερμανικό λεξιλόγιο. Πέραν αυτού, άλλου είδους βιβλία δεν βρήκαμε και στην ερώτηση στο προσωπικό του βιβλιοπωλείου μας επιβεβαίωσαν ότι ελληνικό τμήμα δεν υπάρχει.

Στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης. Το εγχείρημα αυτό είναι πολύ μεγάλο και σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουν ζητήσει εθελοντική βοήθεια για την οργάνωση και διαχείριση των πολλών τίτλων που έχουν ήδη συγκεντρώσει. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου για να μάθετε ακριβώς και ποιές είναι οι ανάγκες και γιατί όχι, αν αγαπάτε το βιβλίο, να βοηθήσετε στη διατήρηση της γλώσσας μας ενεργά.

Από μέλος του γκρουπ μας ενημερωθήκαμε ότι στο Steglitz, στο εμπορικό κέντρο Das Schloss, στον 4ο όροφο η Stadtbibliothek (δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη)  διαθέτει και βιβλία στα ελληνικά. Επιπλέον μας ενημέρωσε ότι πολλά από τα παιδικά ελληνικά βιβλία είναι γραμμένα και στις 2 γλώσσες, το οποίο βοηθά και τους γονείς που μαθαίνουν τώρα τη γλώσσα.  Πιθανολογούμε λόγω της ύπαρξης της Ελληνικής Κοινότητας αλλά και του ελληνικού σχολείου που και τα δύο βρίσκονται στο Steglitz, η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη φιλοξενεί και ελληνικά βιβλία. Stadtbibliothek (δημοτικές βιβλιοθήκες) υπάρχουν σε όλους τους δήμους της πόλης μα δεν διαθέτουν πάντα ελληνικά βιβλία. Παρ΄όλα αυτά είναι πάντα μια καλή και φθηνή πηγή για τα περισσότερα είδη βιβλίων. Η εγγραφή στη Stadtbibliothek ανέρχεται στα 10 ευρω τον χρόνο και ο μέγιστος χρόνος δανεισμού  ανά βιβλίο είναι 1 μήνας. Ευχαριστούμε Κατερίνα για τις πληροφορίες!

 

Επιβεβαίωση λαμβάνουμε κι από την Ελληνική Λέσχη Ανάγνωσης Βερολίνου, που στις μηνιαίες συναντήσεις της προσφέρει τη δυνατότητα στα μέλη της να προμηθευτούν, να διαβάσουν και να συζητήσουν ελληνικά κι ελληνόγλωσσα βιβλία. Μία ενασχόληση που σας κινητοποιεί να μείνετε πιστοί εραστές της λογοτεχνίας και της γλώσσας μας, αλλά και της γνώσης. Οι πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες ελληνικές ιστοσελίδες για παραγγελίες ελληνικών βιβλίων, που μας προτείνουν τα μέλη της είναι μάλλον γνωστές σε πολλούς από εμάς, με την παρουσία των καταστημάτων τους στην Ελλάδα. Η διαδικτυακή τους παρουσία και η αποστολή ελληνικών βιβλίων στο εξωτερικό μας προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και είναι μια υπηρεσία που αρκετοί από εμάς αγαπούν και στηρίζουν! Τα ελληνικά διαδικτυακά βιβλιοπωλεία μας προσφέρουν διάφορα προϊόντα,δέχονται διάφορους τρόπους πληρωμής και φροντίζουν να έχουμε την παραγγελία μας εντός 5 εργάσιμων ημερών.

Επισκεφθείτε λοιπόν ένα από τα προτεινόμενα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία για τις αγορές σας και αν γνωρίζετε άλλες πηγές, ενημερώστε την συντακτική ομάδα σας με mail στο contact@greekberliners.com για να προσθέσουμε τη πληροφορία. Σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια και καλά αναγνώσματα!