Επίπεδα Γνώσεων
Δεξιότητες, απαιτήσεις και προϋποθέσεις!

Εισαγωγή

Β1…B2 Goethe, Deutsche Akademie A2.1, Berliner Platz 3, TestDAF, Delfin, Hartnacktschule, C1…

Έχω πιστοποιητικό Β1 telc! Εγώ πήρα το Β2-Goethe, πήγα στην Deutsche Akademie και τέλειωσα το Α2.1, έχω κάνει το Berliner Platz 3, στο φροντιστήριο δουλέψαμε πάνω στο Delfin, πήρα ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Hartnacktschule! Ολοκλήρωσα το επίπεδο Γ1, πήρα το TestDAF, αλλά στο δημόσιο δεν αναγνωρίζεται και τώρα θα δώσω το άλλο δίπλωμα. Χάος!

Μιλάω;

Γιατί, αν και έχω το πτυχίο, για έναν περίεργο λόγο, δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη, δεν γίνομαι κατανοητός όταν μιλάω, με παρεξηγούνε, δουλειά δεν βρίσκω και σιγουριά να μιλήσω και να εκφραστώ, όπως θέλω, δεν έχω;! Και ο καιρός περνάει και απογοητεύομαι! Τί συμβαίνει;

Άσε που έχω ξοδέψει και μια περιουσία σε μαθήματα, βιβλία, βοηθήματα, έχασα και πολύτιμο χρόνο!! Ξέρεις τί είναι να έχω όλα τα τυπικά προσόντα για μια θέση, αλλά για την @#$%^&* την γλώσσα να μην μπορώ να την πάρω; Πάει και αυτή η ευκαιρία για δουλειά και τώρα θα χάσω και την προθεσμία για να κάνω τα χαρτιά μου. Γενικά ένα μπάχαλο. Τελικά… τί επίπεδο είμαι; Τελικά αυτό το Α1… τί στο %*#%&$@ περιέχει; Τί υποτίθεται ότι πρέπει να ξέρω να κάνω εφόσον το τελειώσω;

Ναι σας καταλαβαίνουμε :/

Τέτοια και ανάλογα ερωτήματα ταλανίζουν όλους μας, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε μια ξένη χώρα και καλούμαστε να αποδείξουμε την γνώση της γλώσσας. Στόχος όλων η επιβίωση στην καθημερινότητα, να βρούμε μια καλοπληρωμένη δουλειά και, βέβαια, να τα πετύχουμε όλα αυτά με το λιγότερο δυνατό κόστος. Σε χρόνο, χρήμα και προσωπικό κόπο. Και κάπου εκεί, μας πιάνουν κορόιδο επιτήδειοι, που μας εκμεταλλεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις και μας χορηγούν πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις, χωρίς αντίκρισμα. Και όταν πάμε να δείξουμε τί έχουμε καταφέρει, τελικά να διαπιστώνουμε, πως δεν χάσαμε μόνο λεφτά και ευκαιρίες, αλλά στην ουσία τον χρόνο μας.

Ως το 2001…

…κάθε χώρα πιστοποιούσε την Χ γνώση με διαφορετικά πιστοποιητικά. Ταυτόχρονα φορείς σε ξένες χώρες, χορηγούσαν, ανάλογα πιστοποιητικά που θεωρητικά βεβαίωναν την εκάστοτε γνώση στο ανάλογο επίπεδο. Με σημαντικές διαφορές στο κόστος απόκτησης και ως προς την θεματολογία εξετάσεων.

Και έπαιρνα λχ το Lower από το Palso για να πάω για σπουδές στο εξωτερικό, και εκεί μάθαινα, ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται, αλλά πως πρέπει να δώσω ξανά εξετάσεις στον Χ τάδε φορέα εξετάσεων, καταβάλλοντας και το σχετικό αντίτιμο. Και μετά από βάσανα και κόπους τελικά κατόρθωνα να πάρω το Χ πιστοποιητικό, αλλά όταν για επαγγελματικούς λόγους έπρεπε να εργαστώ λχ σε άλλη χώρα, εκεί ως δια μαγείας το πιστοποιητικό που είχα, δεν αναγνωριζόταν, και ξανά από την αρχή τα ίδια.

Ώσπου, το 2001…

…το Συμβούλιο της Ευρώπης, προχώρησε στο σχεδιασμό μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγνωρίσεως πιστοποιητικών με την ονομασία Ενιαίο Πλαίσιο Αναφοράς για τις Ξένες Γλώσσες, βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει την υποχρέωση να αναγνωρίζει αυτόματα κάθε αποκτηθέν πιστοποιητικό που συμβαδίζει με τις προδιαγραφές του Portfolio της ΕΕ, και οι φορείς εξετάσεων όφειλαν να προσαρμόσουν τους στόχους τους, ώστε τα πιστοποιητικά που χορηγούν να θεωρούνται ισάξια σε όλη την ΕΕ.

…κάθε χώρα πιστοποιούσε την Χ γνώση με διαφορετικά πιστοποιητικά. Ταυτόχρονα φορείς σε ξένες χώρες, χορηγούσαν, ανάλογα πιστοποιητικά που θεωρητικά βεβαίωναν την εκάστοτε γνώση στο ανάλογο επίπεδο. Με σημαντικές διαφορές στο κόστος απόκτησης και ως προς την θεματολογία εξετάσεων.

Κατά τόπους βέβαια, κάθε κράτος έχει το δικό του κρατικό πιστοποιητικό, που το αναγνωρίζει ως βάση για λειτουργία στον δημόσιο τομέα, αλλά από εκεί και πέρα, για τον ιδιωτικό χώρο, πανεπιστήμια και φορείς του εξωτερικού υπάρχουν Χ διπλώματα που αναγνωρίζονται, ανάλογο τον στόχο και τις απαιτήσεις.

Επόμενο άρθρο σύντομα: Τί ακριβώς προσδιορίζεται ως περιεχόμενο της κάθε βαθμίδας στο ΠΛΑΙΣΙΟ της ΕΕ;
Ένα ένα τα επίπεδα από Α1 έως C2 και συμπεράσματα!

Διαβάστε όλη τη σειρά άρθρων “Επίπεδα Γνώσεων”

Επίπεδο Α1
Επίπεδο Α2
Επίπεδο Β1
Επίπεδο Β2
Επίπεδο C1
Επίπεδο C2
Συμπεράσματα!

Πιστοποίηση Γερμανικής Γλώσσας

Διαβάστε το σχετικό άρθρο

Γερμανικά στο μικροσκόπιο

Η σειρά σεμιναρίων μας