Ίσως να μη το έχετε παρατηρήσει, αλλά μία εικόνα που ανακουφίζει τα μάτια μας με την απουσία της είναι αυτή των κάδων σκουπιδιών. Πεπατώντας στο πεζοδρόμιο σπάνια θα χρειαστεί να αλλάξετε πορεία σας για να αποφύγεται ένα κάδο.

Αν χρειαστεί να “κατεβάσετε τα σκουπίδια”, μη βγείτε στο δρόμο ψάχνωτας το κάδο! Οι κάδοι σκουπιδιών των πολυκατοικιών βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση, τις περισσότερες φορές ορισμένες χωροταξικά με κάποιου είδους περίφραξη, στο πίσω μέρος της οικοδομής. Ο χώρος αυτός είναι γνωστός σε εμάς ως “ο ακάλυπτος” και συνήθως δεν έχει κάποια ευχάριστη ή πρακτική χρήση. Στη Γερμανία ο χώρος αυτός ονομάζεται Hof και ορίζει ένα χώρο που περιστοιχίζεται από οικοδομές δημιουργώντας ένα πέρασμα.

Στο Βερολίνο είμαστε υπόχρεοι να  χωρίζουμε και να ρίχνουμε τα σκουπίδια μας ανάλογα με την κατηγορία τους. Φαντάζει δύσκολο στην αρχή, ειδικά αν είμαστε νέοι στην ανακύκλωση αλλά με λίγη προσοχή και εξάσκηση, σε λίγο καιρό η ανακύκλωση γίνεται αυθόρμητα.

Στις πολυκατοικίες στεγάζονται κάδοι σκυβάλων με διαφορετικά χρώματα…Μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί, καφέ, γκρί ή μαύρο. Μεγαλύτερα συγκροτήματα διαμερισμάτων παρέχουν και μεγάλους μεταλλικούς κάδους για την αναύκλωση του γυαλιού αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τους μεταλλικούς αυτούς κάδους τους βρίσκουμε έξω,στο πεζοδρόμιο.

Εκεί λοιπόν θα βρείτε τους Mülltonnen = κάδους σκουπιδιών, συνήθως τακτοποιημένους. Κάθε κάδος γράφει μπροστά του για τί χρήση είναι.

“Pfand” προϊόντα

Υπάρχουν πολλές συσκευασίας στις οποίες αναγράφεται η λέξη Pfand και ίσως δίπλα κάποια σεντς. Αυτό το σήμα σημαίνει ότι μπορείτε να κρατάτε κάπου τις συσκευασίες αυτές και να τις επιστρέφετε στα super market απ’όπου τα ψωνίσατε και να πάρετε “επιστροφή χρημάτων” σε δωροεπιταγή για χρήση στα επόμενα ψώνια σας από την αλυσίδα αυτή. Το ίδιο ισχύει και σε μικροπωλητές, μπακάλικα, όπου εκεί η επιστροφή συνήθως συνψηφίζεται με αγορά.
Pfand κυριώς έχουνε τα μπουκάλια ροφημάτων, ποτών, αναψυκτικών καθώς και πλαστικές συσκευασίες. Κοιτάξτε τη συσκευασία πριν την πετάξετε. Πολλές φορές θα δείτε κόσμο να επιστρέφει συσκευασίες, διότι το ποσό δεν είναι αμελητέο.

Άλλες φορές θα δείτε σε ανοιχτές συγκεντρώσεις κόσμο να τα αφήνει ή σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή σε κάποιο καρότσι με ιδίου τύπου π.χ. γυάλινα μπουκάλια ή ακόμα και να σας πλησιάσει κάποιος για να πάρει το άδειο μπουκάλι που κρατάτε στα χέρια σας. Αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους ζουν από αυτό και παράλληλα κατά κάποιο τρόπο φροντίζουν το περιβάλλον, αφού αναζητούν για τα “σκουπίδια” αυτά.

Παρακάτω θα δείτε για ποιά προϊόντα είναι κάθε κάδος, ανάλογα με το χρώμα και το βασικό τίτλο που θα βρείτε στο μπροστινό μέρος του γραμμένο.

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ή ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
κάδος

Πλαστικό, Συνθετικές ύλες, Μέταλλο & Green Dot

Ό,τιδήποτε πλαστικό,μεταλλικό ή υλικό που φέρει την «πράσινη κουκκίδα» ανήκει εδώ. Πριν πετάξουμε εδώ τα πλαστικά/μεταλλικά μας δοχεία πρέπει να τα πλύνουμε καθώς το μουχλιασμένο γιαούρτι και τα υπολείμματα της σαρδέλας δεν ανήκουν στα υλικά που αναφέραμε.
Φελιζόλ, ξύλινα αντικείμενα, μπαταρίες, CDs και υφάσματα ΔΕΝ ανήκουν στον κίτρινο ή πορτοκαλί κάδο.

ΓΚΡΙ ή  ΜΑΥΡΟΣ
κάδος

Γενικά σκουπίδια

Όλα τα μη ανακυκλώσιμα και μη βιοδιασπώμενα σκουπίδια. Επίσης παλιά ρούχα*, κουτιά πίτσας, φελιζόλ, ξύλινα αντικείμενα κλπ

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ή ΜΠΛΕ
κάδος

NAI > Περιοδικά, Εφημερίδες, Διαφημιστικά Φυλλάδια, Χάρτινες Αυγοθήκες, Πεπιεσμένο χαρτόνι, καθαρά χάρτινα πακέτα τα οποία έχουμε «σπάσει»

ΟΧΙ > Πακέτα με την Πράσινη Κουκκίδα, Κουτιά Γάλακτος/Χυμού, Κηρόχαρτο, Καρμπόν, Χαρτοπετσέτες, Λερωμένα κουτιά πίτσας

ΚΑΦΕ κάδος: βιοδιασπώμενα σκύβαλα

ΝΑΙ>  Φρούτα, Λαχανικά, Φλούδες, τσόφλια, λουλούδια, υπόλοιπα καφέ, φακελάκια τσαγιού, αποφάγια κλπ

ΟΧΙ > Στάχτες κι αποτσίγαρα, ξύλινα αντικείμενα, απορρίματα κατοικιδίων, πέτρες, άμμο ή σκόνη, υφάσματα ή τις σακούλες της ηλεκτρικής σκούπας.

Μεταλικοί Κάδοι Γυαλιού

  • Διάφανο (λευκό) γυαλί στον λευκό κάδο.
  • Πράσινο γυαλί στον πράσινο
  • Καφέ γυαλί στον καφέ κάδο.

Εδώ πετάμε όλα τα γυάλινα μπουκάλια που κάποτε περιείχαν κρασί, αλκόολ,λάδι,άρωμα ή κολώνια,φάρμακα, μαρμελάδες,τουρσί κοκ.

ΟΧΙ! Απαγορεύεται να πετάξουμε στους κάδους για το γυαλί τα ακόλουθα: Γυάλινα ποτήρια, πιατικά, φλυτζάνια, θραύσματα από καθρέφτη ή τζάμι, λάμπες ή γυαλί που περιέχει μόλυβδο.

Ηλεκτρονικά, μπαταρίες, λάμπες

Τα παλιά ηλεκτρονικά, οι μπαταρίες, και οι λάμπες κάθες είδους δεν ανήκουν στον κάδο σκουπιδιών. Οφείλουμε να τα μεταφέρουμε στα σημεία ανακύκλωσής τους, συνήθως σε καταστήματα όπως το ταχυδρομείο, οι αλυσίδες ηλεκτρονικών συσκευών Media Markt και Saturn, το Hornback, και τα καταστήματα DM,Aldi,Rewe, Edeka αλλά και τα 15 σημεία ανακύκλωσής αυτών των υλικών που προσφέρει το BSR, δηλαδή η εταιρεία διαχείρισης σκυβάλων της πόλης μας.

Ενημερωθείτε μέσα από τις ιστοσελίδες τους για τα σημεία ανακύκλωσης που προσφέρουν και αν δέχονται σε όλα τα υποκαταστήματα τους παλιά ηλεκτρονικά ή όχι.

Συνήθως οι παλιές μπαταρίες γίνονται δεκτές σε όλα τα καταστήματα που προαναφέραμε.

Ενημερώστε και τους φίλους σας!