window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-139440343-1');
Ελληνόφωνη Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας2021-06-24T14:39:30+00:00

Ελληνόφωνη ομάδα ανάγνωσης ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας στο Βερολίνο.

Η ιστοσελίδα της Λέσχης Ανάγνωσης Βερολίνου φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των Greek-Berliners®. Μπορείτε και εσείς να ζητήσετε να δημιουργήσουμε και για την δικής σας ομάδα αντίστοιχη σελίδα δωρεάν!

H Λέσχη Ανάγνωσης Βερολίνου δημιουργήθηκε το 2016 από την κοινή ανάγκη των μελών για διατήρηση της μητρικής τους γλώσσα. Η έναρξη έγινε στο γκρουπ Ελλήνων Βερολινέζων Greek-Berliners® και αμέσως βρήκε ανταπόκριση. Τον πρώτο χρόνο τη λέσχη συντήρησαν και ανέπτυξαν 3 μέλη. Στη συνέχεια η ομάδα έφθασε να μετράει 10 τακτικά μέλη με μέσο αριθμό συμμετοχής στις συναντήσεις  τα 6-7 μέλη. Το 2018 η συμμετοχή της λέσχης στην Ημέρα Ελληνικού Βιβλίου Βερολίνου, προσέλκυσε νέα μέλη.
Προχωράμε σταθερά, με ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης και συμμετοχές σε διάφορες συλλογικές δράσεις, όπως η κοινή συνάντηση με τη λέσχη ανάγνωσης του βιβλιοπωλείου Ιανός της Θεσσαλονίκης.  Συμμετέχουμε και στηρίζουμε κάθε διοργάνωση με θέμα το βιβλίο.
Οι συναντήσεις μας συνεχίζουν να κυλάνε με τον ίδιο τρόπο, ο οποίος λειτουργεί ανεμπόδιστα ενώ νιώθουμε σιγά σιγά τη Λέσχη μας να μετατρέπεται σε μια όμορφη παρέα,  με ομαδικές δράσεις και εξόδους, όπως την παρακολούθηση ταινιών στο φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο, επίσκεψη εκθέσεων και συναυλιών… και καφεδάκια. Το 2019 μάλιστα κόψαμε και την πρώτη μας βασιλόπιτα! Ναι, η παρέα μας μεγαλώνει και δένει όλο και πιο όμορφα!
Εάν το βιβλίο είναι και δική σας αγάπη είστε στο σωστό σημείο. Παρακολουθείστε τα αναγνώσματά μας και αν είστε και κάτοικος Βερολίνου, με μεγάλη μας χαρά να σας καλοσωρίσουμε στη λέσχη μας και στις συναντήσεις μας!

Περιγραφή λειτουργίας

Μηνιαία συνάντηση μελών, με κοινό θέμα βιβλίο, που έχει οριστεί σε προηγούμενη συνάντηση.

Συντονισμένη συζήτηση για τον συγγραφέα και το συγκεκριμένο έργο του, με ελευθερία λόγου και σκέψης και σεβασμό στις απόψεις.

Τα μέλη δεν έχουν καμία άλλη υποχρέωση από το ειλικρινές ενδιαφέρον και την τακτική συμμετοχή τους, για ενδιαφέρουσες συναθροίσεις.

 • Διάρκεια συνατήσεων: 2 ώρες
 • Η ομάδα προσπαθεί να  διατηρήσει μέγιστο αριθμό βασικών τακτικών μελών και οι θέσεις αξιολογούνται βάση συμμετοχικότητας των μελών στις συναθροίσεις μας. Στόχος μας η ισάξια διανομή χρόνου της κάθε συνάντησής μας σε όλα τα μέλη για ουσιαστικότερη συμμετοχή.
 • Μπορείτε να γίνεται μέλος απλά κάνοντας αίτημα συμμετοχής μέσα από την ιδιωτική σελίδα της ομάδας μας στο Facebook και θα διαχειριστούμε την είσοδό σας στην ομάδα!

Η ομάδα έχει ανώτατο όριο 15 τακτικών μελών.

Αιτήματα συμμετοχής

Η λέσχη ανάγνωσης βασίζει τη λειτουργία της στη συμμετοχή των μελών στις συναντήσεις μας. Έτσι μένουμε κοντά στο σκοπό μας την διατήρηση και εξέλιξη της μητρικής μας γλώσσας. Για να μείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό το σκοπό δεχόμαστε αιτήματα κυρίως μόνο από κατοίκους του Βερολίνου.
Αίτημα μπορεί να γίνει στο Facebook group μας. Καλό είναι τα μέλη να μην καλούν πιθανούς ενδιαφερόμενους, διότι δεν αντιλαμβάνονται το αίτημα, δεν απαντάνε στις ερωτήσεις εισόδου με αποτέλεσμα να μένουν στην αναμονή και να μη το γνωρίζουν.  Προτείνετε τη λέσχη σε άτομα που ενδιαφέρονται και επιθυμούν να έρχονται στις συναντήσεις μας. Εκεί περνάμε καλύτερα ούτως ή άλλως :)
Μέλη τα οποία δεν κατοικούν στην πόλη μας και δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις συναντήσεις μας, μπορούν να παρακολουθούν την ομάδα από την ιστοσελίδα μας  εδώ στους Greek-Berliners.
Εξαιρούνται μέλη-σύνδεσμοι με άλλες αντίστοιχες ομάδες και προσωπικές σχέσεις της διαχείρισης και τακτικών μελών.

Γίνετε μέλος και εσείς!

Με μεγάλη μας χαρά να σας δεχτούμε στη παρέα μας!

Για όποια επι πλέον πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: info@reading-club-berlin.gr

Με το αίτημα εισόδου σας καλείστε να απαντήσετε 3 σύντομες ερωτήσεις. Παρακαλούμε ολοκληρώστε τη διαδικασία για να μας διευκολύνετε να εγκρίνουμε την είσοδό σας στην ομάδα μας. Ευχαριστούμε.

Αίτημα εισόδου στο
Facebook Group μας

 
Λέσχη Ανάγνωσης Βερολίνου
Private group · 78 members
Join Group
Ελληνόφωνη ομάδα ανάγνωσης ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας στο Βερολίνο. [ Περιγραφή ] Μηνιαία συνάντηση μελών, με κοινό θέμα βιβλίο, που έχει οριστε...
 

Πρόγραμμα – Εκδηλώσεις

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

πατήστε το +

Τί βιβλία διαβάζουμε;2019-06-13T19:17:25+00:00

Μυθιστορήματα, Ελληνική και Ξένη λογοτεχνία, εναλλάξ κάθε μήνα.

Τί μέγεθος βιβλία διαβάζουμε;2019-06-13T19:19:46+00:00

Είναι περίπου το μέγιστο 400 σελίδες για να προλαβαίνουν όλα τα μέλη να το διαβάσουν με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, ή αν έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομάδα για κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο.

Που συναντιόμαστε;2019-11-14T12:38:03+00:00

Στο γνωστό προκαθορισμένο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η λέσχη ανάγνωσης, Anna Blume στο Prenzlauer Berg.

Κάθε πότε;2019-06-13T19:22:47+00:00

Κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα είναι η προκαθορισμένη συνάντηση. Καμιά φορά αλλάζει λόγω διακοπών.

Ποιά είναι η διάρκεια των συναντήσεών μας;2019-06-13T19:23:42+00:00

Ένα δίωρο από τις 20:00 με 22:00. Τους χειμερινούς μήνες από Ιανουάριο μέχρι και Απρλίο συναντιόμαστε μια ώρα νωρίτερα 19:00-21:00.

Πως γίνεται η διαχείριση του χρόνου;2019-06-13T19:25:16+00:00

Κρατάμε αυστηρά το χρόνο, για να μην είναι δέσμευση για τα μέλη και να μπορούν να κανονίσουν το πρόγραμμά τους ευκολότερα.
Μέσα σε αυτό το χρόνο και σύμφωνα με τον αριθμό συμμετεχόντων που έχουν δηλώσει ότι θα έρθουν, μοιράζεται ο χρόνος και δίνεται σε όλους ισάξιος χρόνος να μιλήσουν, κρατώντας ένα τέταρτο στο τέλος για ανοιχτή συζήτηση.

Πως διαλέγουμε τα βιβλία;2019-06-13T19:27:38+00:00

Δύο φορές το χρόνο η συνάντηση της λέσχης έχει σκοπό να διαμορφώσει τη νέα λίστα βιβλίων για τον επόμενο χρόνο και να συζητήσει ιδέες και προτάσεις.
Το 2018 μία συνάντηση ήταν τον Ιούλιο και μία το Σεπτέμβριο. Βαρύτητα στις προτάσεις έχει ο συντονιστής και τα 6 βασικά σταθερά μέλη που ακολουθούν τη Λέσχη.

Εάν δεν μπορεί κάποιος να παρεβρεθεί μπορεί να στείλει τις προτάσεις του στο Facebook και θα φροντίσουμε να ακουστούν.
Στείλτε μας τις προτάσεις σας με email στο: info@reading-club-berlin.gr

Αποδοχή μελών – Κριτήρια2019-06-13T19:29:19+00:00
Με κάθε αίτημα εισόδου τα μέλη πρέπει να απαντήσουν σε 3 βασικές ερωτήσεις. Παρακαλούμε απαντήστε προκειμένου να γίνει το αίτημά σας δεκτό.
Τα μέλη πρέπει να είναι κάτοικοι του Βερολίνου.
Εξαιρέσεις
> Συστάσεις τακτικών μελών για είσοδο καινούριου μέλους γίνονται αποδεκτές, ανεξαρτήτως χώρας κατοικίας.
> Μέλη που δεν είναι κάτοικοι Βερολίνου, γίνονται δεκτά για να παρακολουθούν τις βιβλιοεπιλογές μας. Κυρίως έχουν προσωπική σχέση με τη διαχείριση ή τακτικά μέλη της ομάδας και αγνό επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον για το βιβλίο.

Τακτικό μέλος = όποιος συμμετέχει σε 6 εκ των 12 συναντήσεων ετησίως της ομάδας.

Απόρριψη αιτήματος2019-06-13T19:30:31+00:00
Απόρριψη αιτήματος γίνεται όταν:
Δεν έχουν απαντηθεί οι ερωτήσεις
Δεν μιλάει την Ελληνική γλώσσα
Δεν μένει στο Βερολίνο και δεν είναι σύσταση τακτικού μέλους
Από επιλογή της διαχείρισης αν γνωρίζουν προσωπικά το άτομο που κάνει την αίτηση και υπάρχουν αντιρρήσεις.
Διαγραφή μέλους2019-06-13T19:31:15+00:00
Ο χώρος του group είναι ένα φιλικό περιβάλλον με επικοινωνία και άνετη συμπεριφορά από τα μέλη, τα οποία αναπτύσουν “φιλικές” σχέσεις μεταξύ τους. Η γνώμη σας μετράει και θέλουμε να σας “ακούμε¨μέσα στο group. Η άνεση στην ελευθερία επικοινωνίας είναι βασικός στόχος της ομάδας και γι’αυτό θα γίνεται τακτική εκκαθάριση μελών σύμφωνα με την ημερομηνία εισόδου τους.
= Μέλη που δεν αλληλεπιδρούν καθόλου στο group, δεν διαβάζουν τα post, δεν έχουν συμμετοχή στις συναντήσεις μας, δεν είναι συστάσεις τακτικών μελών και γενικότερα δεν έχουν καμία δραστηριότητα στην ομάδα θα διαγράφονται μετά από 6 μήνες από την είσοδό τους.
Ποιός είναι ο ρόλος του συντονιστή;2019-06-13T19:32:44+00:00
 • Να βρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις
 • Να έχει διαβάσει το βιβλίο
 • Να ενημερώνει τη σελίδα του facebook ( υπάρχουν και άλλοι διαχειριστές σε περίπτωση απουσίας ή αδυναμίας και ενημερώνει αντίστοιχα )
 • Κρατάει το χρόνο
 • Δίνει τη σειρά στους ομιλιτές
 • Βοηθάει με ερωτήσεις τα μέλη να τοποθετηθούν
 • Συστήνει τα νέα μέλη
 • Λαμβάνει υπόψιν τις αντιδράσεις των μελών για το βιβλίο που διαβάζουμε κάθε φορά, σαν δείγμα των επιθυμιών των μελών για την επόμενη λίστα βιβλίων που θα διαβάσουμε
 • Κρατάει ισορροπία και διακόπτει όταν στη συζήτηση γίνονται προσωπικές επιθέσεις ή χαρακτηρισμοί για τις απόψεις των άλλων, σύμφωνα με το σεβασμό στη γνώμη όλων που χαρακτηρίζει τη λέσχη
 • Διακόπτει την ανοιχτή συζήτηση όταν η τοποθέτηση έχει πολιτικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα, που είναι ευαίσθητα θέματα και δημιουργούν αντιπαραθέσεις που βγάζουν τη συζήτηση εκτός του θέματος του βιβλίου και προσβάλουν τις προσωπικές πεποιθήσεις ή πιστεύω των μελών
 • Φροντίζει να έχουν ακουστεί όλα τα μέλη
 • Κάνει μια σύνοψη των όσων έχουν ακουστεί
 • Μιλάει στο τέλος πάντα
 • Ανοίγει το τέταρτο ανοιχτού διαλόγου και φροντίζει να μείνουμε στο θέμα του βιβλίου
 • Κλείνει τη συνάντηση

Διαλέγουμε βιβλία 2020-2021

Τα βιβλία που έχουμε διαβάσει

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021
“Flatland Η Επιπεδοχώρα”, του  Άμποτ Έντουιν


Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
“Ανατομία Της Μουσικής”, του Μίκη Θεοδωράκη


Παρασκευή 9 Απριλίου 2021
“Φαρενάιτ 451”, του Ρέη Μπράντμπερυ.


Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021
“Το Αμάρτημα Της Μητρός Μου”, του Γεώργιου Βιζυηνού.


Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021
“Το πράσινο σπίτι” του Γιόσα, Μάριο Βάργκας


Παρασκευή  08 Ιανουαρίου 2021
“Ο Υπνοβάτης” της Μαργαρίτας Καραπάνου

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020
“Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες”, Owens Delia


Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020
“Το Λάθος” του Αντώνη Σαμαράκη


Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020
“Η αφηγήτρια ταινιών”, του Ερνάν Ριβερά Λετελιέρ.


Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο η λέσχη διέξοψε τις συνατήσεις λόγω Covid-19. Συναντηθήκαμε Online στις 5 Ιουνίου για κουβέντα, στις 5 Ιουλίου βρεθήκαμε με τις λίστες βιβλίων μας για την επόμενη σεζόν, τον Αύγουστο διασκεδάσαμε σε πάρκο σε “λογοτεχνική ταπεροσυνάντηση” και παιχνίδι με τους τίτλους βιβλίων που έχουμε διαβάσει. Αποφασίσαμε ότι ξεκινάμε Online συναντήσεις για να διατηρήσουμε τη παρέα μας!


Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020
“Ο αναρχικός τραπεζίτης”, Φερνάντο Πεσσόα


Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020
“Μικρά Αγγλία”, Καρυστιάνη Ιωάννα


Παρασκευή  10 Ιανουαρίου 2020
“Τζάζ”, της Τόνι Μόρισον

Παρασκευή  13 Δεκεμβρίου 2019
“Τίποτα δε χαρίζεται”, Μάρω Δούκα


Παρασκευή  1 Νοεμβρίου 2019
“Η δεξιά τσέπη του ράσου”, Μακριδάκης Γιάννης


Παρασκευή  4 Οκτωβρίου 2019
Το βιβλίο “Η δεξιά τσέπη του ράσου”, Μακριδάκης Γιάννης


Παρασκευή  2 Σεπτεμβρίου 2019
Το βιβλίο “Το παιχνίδι του εντεροβγάλτη”, Ιζαμπέλ Αλιέντε


Παρασκευή  2 Αυγούστου 2019
Το βιβλίο “Στη σκιά της πεταλούδας”, Ισίδωρος Ζουργός


Παρασκευή  5 Ιουλίου 2019
Το βιβλίο “Το εμβατήριο του Ραντέσκυ”, Γιόσεφ Ροτ


Παρασκευή  7 Ιουνίου 2019
Το βιβλίο “Το βιβλίο της Κατερίνας”, Αύγουστος Κορτώ


Παρασκευή  3 Μαϊου 2019
Το δοκίμιο “Ο μύθος του Σισύφου”, Άλπμερ Καμύ


Παρασκευή  5 Απριλίου 2019
Το βιβλίο “Το τέλος της μικρής μας πόλης”, Χατζής Δημήτρης


Παρασκευή  22 Μαρτίου 2019
Το βιβλίο “Τα έθιμα ταφής”, Χάνα Κέντ


Παρασκευή  8 Φεβρουαρίου 2019
Το βιβλίο “Το νούμερο 31328”, Ηλίας Βενέζης


Παρασκευή  4 Ιανουαρίου 2019
Το βιβλίο “Τα απομεινάρια μιας  μέρας”, Καζούο Ισιγκούρο

Παρασκευή  7 Δεκεμβρίου 2018
Το βιβλίο “Σώμα στη βιτρίνα”, Αργυρώ Μαντόγλου


Παρασκευή  2 Νοεμβρίου 2018
Το βιβλίο “ο Στόουνερ”, John Williams


Παρασκευή  5 Οκτωβρίου 2018
Το βιβλίο “το κιβώτιο”, Άρης Αλεξάνδρου


Παρασκευή  3 Αυγούστου 2018
Το βιβλίο  “Confiteor”, Ζάουμε Καμπρέ


Παρασκευή  6 Ιουλίου 2018
Συνάντηση “Διαλέγουμε βιβλία”


Παρασκευή  1 Ιουνίου 2018
Το βιβλίο “Η μητέρα του σκύλου”, Παύλος Μάτεσις


Παρασκευή  4 Μαϊου 2018
Το βιβλίο “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”, Harper Lee


Πέμπτη  27 Μαρτίου  (συνάντηση Απρίλιου) 2018
Το βιβλίο “Περσινή αρραβωνιαστικιά”, Ζυράννα Ζατέλη


Παρασκευή  2 Μαρτίου 2018
Το βιβλίο “Περί θανάτου”, Ζοζέ Σαραμάγκου


Παρασκευή  9 Φεβρουαρίου 2018
Το βιβλίο “Τί είδε η γυναίκα του Λωτ”, Ιωάννα Μπουραζοπούλου


Παρασκευή  5 Ιανουαρίου 2018
Το βιβλίο “Νέα φιλανδική γραμματική” του Diego Marani

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου (συνάντηση Δεκεμβρίου) 2017
Το βιβλίο “η Λέσχη” του Στρατή Τσίρκα


Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017
Το βιβλίο “Το γεφύρι του Δρίνου” του Ίβο Άντριτς


Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
Το βιβλίο “ΓΚΙΑΚ” του Δημοσθένη Παπαμάρκου


Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017
Συνάντηση Διαλέγουμε βιβλία


Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017
Το βιβλίο “Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα” της Μαριάννας Κορομηλά


Παρασκευή 5 Μαϊου 2017
Το βιβλίο “Η μεγάλη χίμαιρα” του Μ.Καραγάτση


Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017
Το βιβλίο “Θάνατος στη Βενετία” του Τόμας Μαν


Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017
Το βιβλίο “Ο παίχτης” του Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι


Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2017
Το βιβλίο “Ο Γερμανός Μουτζαχεντίν” του Boualem Sansal
….Δεν είναι ένα μυθιστόρημα σαν όλα τα άλλα, είναι μία κραυγή αγωνίας και ένα χρονογράφημα που βρίσκει αντίλαλο στο σήμερα…

Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2016
Το βιβλίο “Η τέχνη του πολέμου”, SUN TZU the Art of WAR


Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016
“Η μεταμόρφωση” Φράντς Κάφκα

Η ιστοσελίδα της Λέσχης Ανάγνωσης Βερολίνου φιλοξενείτε στην ιστοσελίδα των Greek-Berliners®.
Μπορείτε και εσείς να ζητήσετε να δημιουργήσουμε και της δικής ομάδας αντίστοιχη σελίδα δωρεάν!

Μήπως ενδιαφέρει κάποιον φίλο σας; Μοιραστείτε τη σελίδα!

Go to Top