Οδηγός ποτίσματος από την ομάδα Let's talk about plants Baby!

Γνωρίζουμε το Νικόλας και την Λυδία!

Δύο παιδιά είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα γκρουπ για τους λάτρεις των φυτών, όπως είναι και οι ίδιοι. Παρατήρησαν τις διαφορετικές ποικιλίες φυτών που αναπτύσσονται στις βορεινές χώρες και εντοπίσανε τις διαφορετικές ανάγκες στο τρόπο φροντίδας και συντήρησης που απαιτούνται στα βορεινά κλίματα. Αντιμετωπίσανε ακρετές δυσκολίες ώστε να απολαμβάνουν το αγαπημένο πράσινο που θέλουμε να έχουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του διαμερίσματός μας, είτε αυτό είναι προνομιακό με πολύ φως, είτε βορεινό με κρύο δυνατό αέρα, αλλά ακόμα και μικρά σκοτεινά στούντιος. Παντού υπάρχει μια θέση για πράσινο και παντού υπάρχει η δυνατότητα να το απολαμβάνουμε, εκτός από την πανέμορφη φύση που μας παρέχει το Βερολίνου απλόχαιρα, μια και συγκαταλέγεται στις πιο πράσινες προτεύουσες της Ευρώπης.

Έτσι γεννήθηκε το Let’s talk about plants Baby!

…ένα γκρουπ για τους λάτρεις των φυτών!

Η ιδέα αυτή αναπτύχθηκε και δημιούργησε μια μικρή κοινότητα που πολύ γρήγορα έφτασε τα 3.200 μέλη και συνεχώς μεγαλώνει!

Με απίστευτη χαρά διαπιστώσαμε την αγάπη στο πράσινο και είδαμε ότι οι πληροφορίες και η ανταλλαγή απόψεων από τα μέλη ήταν πολύ χρήσιμες για όλους. Αυτό κάνει η κοινότητά μας, το facebook group που με φροντίδα και αγάπη συντηρούμε. Στην ιδέα μας αυτή βοήθησαν και οι Greek.Berliners®  σε μια πρώτη επικοινωνία που είχαμε για να ενημερώσουμε την παρεά σας, για την ύπαρξή μας. Φυσικά δεν είναι πρώτιστης ανάγκης η θεματική του γκρουπ μας, αλλά με την καλή σχέση και συνεργασία που αναπτύξαμε, καταλήξαμε να βρισκόμαστε εδώ σήμερα να τεκμηριώσουμε την ανακοίνωσή μας στο γκρουπ, με ένα πολύ χρήσιμο οδηγό ποτίσματος, για πιο πράσινη ζωή και ομορφιά στο σπίτι μας, στην εργασίας μας, στο κατάστημά μας.

Ελπίζουμε να βρείτε το άρθρο χρήσιμο και η συνεργασία μας συνεχίζει με επιπλέον tips,  διαγωνισμούς και πολλά άλλα!

Το γκρουπ μας απευθύνεται στα αγγλικά γα ευρύτετη απήχηση, αλλά ελπίζουμε ότι πολλοί από εσάς είτε με τη βοήθεια του μεταφραστικού εργαλείου της  Facebook είτε με τις γνώσεις της αγγλικής που οι περισσότεροι έχουμε, θα μπορέσετε να συμμετάσχετες. Ο Νικόλας είναι παρόν να εξυπηρετήσει και στα ελληνικά, σε περίπτωση δυσκολίας επικοινωνίας ή κατανόησης.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για φυτά!…
Νικόλας και Λυδία :)

Tip 1

Πότε πρέπει να ποτίσω τα φυτά μου;

Η απλή απάντηση είναι ότι πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά μας όταν αυτά το χρειάζονται. Μην ποτίζετε απλά μια φορά την εβδομάδα επειδή αυτό διαβάσατε στον Ίντερνετ! Μπορείτε πάντα να επαναφέρετε ένα φυτό το οποίο έχει μείνει απότιστο για παραπάνω διάστημα απ όσο έπρεπε, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει ένα φυτό το οποίο έχει ποτιστεί πολύ.

Τα φυτά γενικά επανέρχονται μέσα σε ώρες όταν ποτιστούν (αυτό φυσικά είναι ένας γενικός κανόνας, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις), αλλά τα φυτά που έχουν υποστεί ζημιά από παραπάνω νερό χρειάζονται βδομάδες ή και μηνες για να επανέλθουν!

Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πότε τα φυτά πραγματικά χρειάζονται νερό!

Μέθοδοι ποτίσματος

Κατακόρυφο πότισμα: Πότισμα από πάνω μέχρι να μουσκέψει τελείως το χώμα και το περιττό νερό έχει βγει από τις τρύπες στραγγίσματος στον πάτο. Μην μετράτε το νερό με κούπες, λίτρα γραμμάρια κτλ! Απλά μουλιάστε τελείως το χώμα από πάνω μέχρι κάτω! Αυτό ενθαρρύνει το φυτό να μεγαλώσει δυνατότερο ριζικό σύστημα που μπορούν να σκάψουν το χώμα βαθύτερα προς αναζήτηση νερού!

Πότισμα από κάτω: Αν είστε οπαδός του ποτίσματος από κάτω, όπως εγώ, αφήστε το φυτό σε ένα δίσκο με νερό να μουλιάσει για περίπου 15 με 20 λεπτά ώστε να έχει αρκετό χρόνο να ρουφήξει όσο νερό χρειάζεται. Δεν έχω ποτέ καταστρέψει φυτό με αυτό τον τρόπο, καθώς αυτό παίρνει μόνο όσο νερό πραγματικά χρειάζεται! Ένας τρόπος για να καταλάβουμε αν το φυτό είναι έτοιμο να φύγει από το νερό , είναι το βάρος! Μετά από μερικά ποτίσματα, θα δείτε ότι εύκολα καταλαβαίνει κανείς αν η γλάστρα έχει μέσα αρκετό νερό!

Tip 2

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν μιλάμε για ζημιά από υπερβολικό πότισμα, δεν μιλάμε μόνο για την ποσότητα του νερού, αλλά για ένα συνδυασμό υπερβολικού νερού, πολύ συχνού ποτίσματος και στάσιμου νερού! Το χώμα μπορεί να κρατήσει μία προκαθορισμένη ποσότητα νερού. Εάν όμως εμείς ποτίζουμε συνέχεια χωρίς το χώμα να στεγνώνει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών από την υπερβολική υγρασία.

Με την κατανόηση του πότε χρειάζεται ένα φυτό νερό, θα έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να το κρατήσετε ζωντανό, καθώς και αυτό να μεγαλουργήσει στο περιβάλλον σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι η παρατήρηση του χώματος στη γλάστρα! Προσωπικά, αυτό που κάνω εγώ, είναι να σηκώνω τις γλάστρες μια μια και να καταλαβαίνω από το βάρος πόση υγρασία έχει το χώμα. Ένα τελείως ξηρό χώμα είναι πολύ ελαφρύτερο από το βρεγμένο. Ένας άλλος τρόπος, είναι οι μετρητές υγρασίας. Οι μετρητές αυτοί έχουν μια μεταλλική ράβδο που καθώς εισέρχεται στο χώμα, μας λέει πόση υγρασία έχει και αν χρειάζεται πότισμα!

Σημεία-Κλειδιά για να μάθετε πότε ποτίζετε:

  1. Σκάψτε με το δάχτυλό σας το έδαφος! Εννοώ πραγματικά να σκάψετε! Εάν είναι εντελώς στεγνό, πιθανότατα ήρθε η ώρα να ποτίσετε.
  2. Τα φύλλα αρχίζουν να γέρνουν και / ή έχουν ήδη γίνει καφέ και ξηρά. Το φαινόμενο της πτώσης των φύλλων οφείλεται στη μείωση της υγρασίας. Η υγρασία προέρχεται από το νερό στα φυτικά κύτταρα, ασκώντας πίεση στα τοιχώματα των κυττάρων, διατηρώντας έτσι τα φύλλα και το στέλεχος (κορμό) του φυτού σε όρθια θέση. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού στα φυτικά κύτταρα, τα φύλλα χάνουν την υγρασία τους και γέρνουν. Λάβετε υπόψη ότι τα φύλλα θα αρχίσουν επίσης να γέρνουν εάν εχουν υπερβολικά πολύ νερό. Πώς καταλαβαίνουμε ποιό από τα δύο είναι; Απάντηση: νιώστε το χώμα. Εάν είναι εντελώς στεγνό και τα φύλλα είναι στραγγισμένα, προχωρήστε και ποτίστε κανονικά. Εάν το έδαφος είναι υγρό και τα φύλλα είναι στραγγισμένα, μπορεί να έχετε υπερ-ποτίσει το φυτό σας ή μπορεί να έχει σήψη ρίζας (να έχει σαπίσει).

Μεταβλητές ποτίσματος:

Τύπος εδάφους: Μερικά μίγματα εδάφους είναι πυκνότερα ή έχουν λιγότερο αερισμό. Αυτό σημαίνει ότι το έδαφος παραμένει υγρό περισσότερο και επομένως πρέπει να ποτίζετε λιγότερο. Για να δώσω ένα παράδειγμα: Έχω μία Monstera Standleyana σε κανονικό έδαφος με λίγο (εάν υπάρχει) αερισμό, περίπου 90% χώμα και 10% περλίτη. Σύμφωνα με τις συνηθισμένες προτάσεις ποτίσματος για τις Monsteras, πρέπει να το ποτίζω κάθε 2-3 εβδομάδες περίπου το χειμώνα. Ωστόσο, επειδή γνωρίζω πόσο πυκνό και πόση υγρασία διατηρεί το χώμα, δίνω μόνο στη Monstera νερό κάθε 4-5 εβδομάδες.

Τύπος δοχείου: Οι αρχάριοι συχνά προτείνεται να τοποθετούν τα φυτά τους σε γλάστρες από τερακότα. Γιατί; Επειδή τα λάθη ποτίσματος συγχωρούνται πιο εύκολα! Η τερακότα είναι πορώδης ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί από το δοχείο. Συγκρίνετε αυτό με έναν πλαστικό δοχείο. Το πλαστικό δεν είναι πορώδες και έτσι το νερό θα διαφύγει μόνο από την κορυφή ή από τον πάτο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε δύο πανομοιότυπα φυτά με πανομοιότυπο χώμα, το ένα σε γλάστρα τερακότας και το άλλο σε πλαστική γλάστρα, το φυτό στο δοχείο τερακότας θα πρέπει να ποτίζεται πιο συχνά επειδή το έδαφος στεγνώνει πιο γρήγορα. Κανένα δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο, αλλά αν είστε συνηθισμένος over-waterer, ένα δοχείο από τερακότα μπορεί να είναι λίγο πιο συγχωρητικό.

Μέγεθος δοχείου: Σχετικά μιλώντας, ένα φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα (δηλ. περισσότερο χώμα) θα ποτίζεται λιγότερο συχνά από ένα αντίστοιχο φυτό σε μικρότερο δοχείο. Το μεγαλύτερο δοχείο έχει μεγαλύτερο όγκο και μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο νερό.

Θερμοκρασία: Εάν έξω έχει ζέστη, το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα από ό, τι εάν έχει κρύο. Γι ‘αυτό απλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε τη ρουτίνα ποτίσματος του καλοκαιριού μέχρι το χειμώνα, ακόμα κι αν η ποσότητα φωτός που δίνετε στο φυτό είναι σταθερή. Στα περισσότερα από τα διαμερίσματά μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η θερμοκρασία σχεδόν δεν υπερβαίνει τους 22ºC. Το δικό μου διαμέρισμα είναι περίπου 20-22ºC.

Φωτισμός: Ένα φυτό που παίρνει περισσότερο φως θα πρέπει να ποτίζεται πιο συχνά από ένα φυτό που δέχεται λιγότερο φως (όταν όλες οι άλλες μεταβλητές είναι ίσες). Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα φυτά το χειμώνα χρειάζονται λιγότερο νερό. Χαμηλότερο φως + χαμηλότερες θερμοκρασίες = μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής μεταξύ των ποτισμάτων. Βλέπω τους ανθρώπους να λένε συχνά ότι δεν πιστεύουν ότι υπερ-ποτίζουν τα φυτά τους, αλλά πιθανότατα έχουν ξεχάσει το γεγονός ότι τα φυτά το χειμώνα έχουν σημαντικά λιγότερο φως και χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Επομένως, είναι εύκολο να δούμε πώς αυτές οι μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίζεται ένα φυτό και πόσο εύκολο θα ήταν να υπερ-ποτίσετε ένα φυτό μόνο και μόνο επειδή ποτίζετε σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα. Ακόμα και το ίδιο φυτό, στο ίδιο σημείο και στο ίδιο δοχείο θα πρέπει να ποτίζεται διαφορετικά ανάλογα με την εποχή. Τα φυτά είναι πιο εκφραστικά από ό, τι οι άνθρωποι πιστευουν, οπότε αφιερώστε χρόνο για να μάθετε και να αναγνωρίζετε τα σημάδια του πότε τα φυτά σας χρειάζονται νερό!

Αν θέλετε και εσείς να μιλήσετε με άλλους φίλους των φυτών θα σας περιμένουμε στην παρέα μας!

Μπορείτε εύκολα να μας βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/groups/letstalkaboutplants

Ο οδηγός αυτός φτιάχτηκε από τη Lydia Pang και τον Nicklaus Dimitriadis και μεταφράστηκε αποκλειστικά για τους Greek.Berliners από τον Nickaus Dimitriadis.