Τα νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί για το παιδί σας

Η αναζήτηση σπιτιού στο Βερολίνο είναι εξίσου δύσκολη όσο και η αναζήτηση θέσης σε νηπιαγωγείο. Απαιτούν προσπάθεια, χρόνο και μεθοδική έρευνα.
Συγκεντρώσαμε εδώ κάποιες πρώτες βασικές γνώσεις που πρέπει να έχετε για να μπορέσετε να κατανοήσετε το σύστημα καλύτερα και να χρησιμοποιήσετε όλες τις παροχές που σας δίνει το κράτος.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με τη γενική πληροφορία ότι στο Βερολίνο ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο ανήκουν στο ενιαίο σχολικό ίδρυμα, που ονομάζεται Kindergarten (Kita).

Τα Kitas στο Βερολίνο διαφέρουν ως προς την δομή και τις εκπαιδευτικές μεθόδους. Μπορεί να είναι δημοτικά, κοινοτικά,εκκλησιαστικά,επιχειρησιακά. Προσφέρουν παιδαγωγικές αρχές Μοντεσόρι ή Δημοκρατικού Αναρχισμού, ανήκουν στα λεγόμενα Σχολεία του Δάσους ή είναι Ευαγγελικά.

Τα τελευταία χρόνια, και λόγω της κρίσης που υπάρχει με τον δυσανάλογο αριθμό θέσεων στα νηπιαγωγεία σε σχέση με τον αριθμό των μικρών Βερολινέζων, έχουνε δημιουργηθεί και πολλά Eltern-Initiativ-Kindertagesstätten (EKT), δηλαδή νηπιαγωγεία δημιουργημένα από πρωτοβουλία γονέων. Είναι συνήθως μικρά νηπιαγωγεία,μέχρι 20-30 παιδιά ηλικίας 1-7χρ, και διευθύνονται από ένα σύνδεσμο γονεών και παιδαγωγών.

Αναζήτηση νηπιαγωγείου

Η αναζήτηση νηπιαγωγείου έχει δυσκολέψει πολύ, και για αυτό πολλές φορές οι μεγαλύτεροι σε εμπειρία γονείς, μας συμβουλεύουν να κάνουμε αίτηση σε όλα τα νηπιαγωγεία που μας ενδιαφέρουν τουλάχιστον 12 μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης που επιθυμούμε.

Η αίτηση γίνεται συνήθως με ένα ήμειλ που απευθύνεται στη διεύθυνση του κάθε νηπιαγωγείου. Ένα ξεχωριστό ήμειλ για το κάθε σχολείο,με μια μικρή παρουσίαση της οικογένειάς μας και τους λόγους που θέλουμε το παιδί μας να γίνει δεκτό στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο. Μια φωτογραφία του παιδιού μας, σίγουρα είναι ένα έξτρα γλυκό επιχείρημα!

Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε θέση, το Jugendamt μπορεί να μας βοηθήσει στην αναζήτηση αλλά το νηπιαγωγείο μπορεί να είναι εκτός της περιοχής που μας ενδιαφέρει. Για τα μικρότερα παιδιά, μια άλλη λύση, που προτιμούν πολλοί γονείς είναι οι Tagesmutter (Μητέρες Ημέρας δλδ φροντιστές), που είναι πιστοποιημένοι παιδαγωγοί και προσέχουν ιδιωτικά 3-5 παιδιά μικρότερα των 3χρ. Το συμβόλαιο,όπως και με τα νηπιαγωγεία,υπογράφεται μεταξύ γονέων και φροντιστή αλλά το ποσό καταβάλλεται από το Jugendamt.

Kita-Gutschein

Το Kindergarten λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας του Βερολίνου και για την εγγραφή του παιδιού μας σε αυτό,χρειαζόμαστε το πιστοποιητικό που παρέχεται από το Jugendamt του δήμου,στον οποίο κατοικούμε.

Το πιστοποιητικό αυτό ονομάζεται Kita-Gutschein.

Από την 1.8.2018 όλα τα παιδιά από 12μηνών δικαιούνται το Gutschein 7 ωρών, χωρίς κανένα δικαιολογητικό από τους γονείς.

Για 9 ή περισσότερες ώρες, οι γονείς θα χρειαστούν πιστοποιητικό εργασίας από τον εργοδότη, στο οποίο αναγράφεται ο μισθός και το ακριβές ωράριο.

Οι φοιτητές χρειάζονται πιστοποιητικό σπουδών από το πανεπιστήμιό ή τη σχολή τους και οι άνεργοι, που βρίσκονται σε περίοδο αναζήτησης εργασίας, θα χρειαστούν το ανάλογο πιστοποιητικό από το Arbeitsamt.

Κόστος

Ως επί τω πλείστω οι γονείς καλούνται να πληρώσουν €23 για το φαγητό των παιδιών τους.
Δραστηριότητες όπως αθλητισμός, χορός, μουσική κλπ δεν επιτρέπεται να κοστίζουν στους γονείς άνω των €90 εκτός κι αν οι γονείς συμφωνήσουν σε αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχονται ιδιωτικά μαθήματα μέσω του νηπιαγωγείου στο παιδί τους.

Οι γονίες με berlinpass-BuT (από 1.8.2019)

Ελληνογερμανικά νηπιαγωγεία

  • Faros (Kreuzberg)
  • Filia (Steglitz)
  • Sonnenkita Athene (Lichterfelde)
  • Ourania (Wilmersdorf)

Κατάλογοι Online

https://www.berlin.de/sen/jugend/familie-und-kinder/kindertagesbetreuung/kitas/verzeichnis/

http://www.kita-suche.berlin/
Ένα εργαλείο αναζήτησης νηπιαγωγείου στην περιοχή που σε ενδιαφέρει. Δίνεις την διεύθυνση,ορίζεις την μέγιστη απόσταση.

Η αναζήτηση θέσης για το παιδί σας σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο θα πάρει χρόνο. Η συμβουλή όλων είναι να ενημερώνεστε συχνά για τις ανοιχτές θέσεις σε διάφορες πλατφόρμες όπως:

https://www.kitanetz.de/platzangebote/kitaplatz.php