06.06.2020

ΠΑΚΕΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
CORONA

  • Έτσι θα λειτουργήσει το έκτακτο επίδομα τέκνων.

Κλειστά κέντρα παιδικής μέριμνας, εκπαίδευση στο σπίτι και, επιπλέον, εργασία από το γραφείο στο σπίτι – το βάρος για τους γονείς είναι ιδιαίτερα υψηλό στην κρίση του Κορωνιού.

Επομένως, ο Μεγάλος Συνασπισμός θέλει να δώσει στις οικογένειες ειδική υποστήριξη στο πακέτο στήριξης Corona, με μπόνους για παιδιά ύψους 300 ευρώ.

Αλλά πώς ακριβώς καταβάλλεται αυτό και ποιος δικαιούται χρήματα;

Δύο αγόρια βλέπουν τον ροζ κουμπαρά, ο οποίος τροφοδοτείται περιστασιακά με ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να καταβάλει 300 ευρώ ανά παιδί για τη στήριξη των γονέων στην κρίση της πανδημίας.

Πόσο είναι το παιδικό μπόνους;

Ποιος εισπράττει το μπόνους για τα παιδιά και πώς αυτό καταβάλετε; Τι συμβαίνει σε διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς; Φορολογείται το έκτακτο επίδομα για παιδιά; Προβλέπονται περαιτέρω επενδύσεις για οικογένειες και παιδιά; Σε τι ποσό ανέρχεται το παιδικό μπόνους;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να καταβάλει εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ ανά παιδί.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας Franziska Giffey, θα πρέπει να καταβάλλεται σε τρεις δόσεις των 100 ευρώ ανά μήνα. Αυτό θα κοστίσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιος δικαιούται το μπόνους για τα παιδιά και πώς πληρώνεται;

Το επίδομα τέκνου καταβάλλεται στον γονέα των παιδιών, ο οποίος δικαιούται επίδομα σε μηνιαία βάση. Καταβάλλεται σε τρεις δόσεις μαζί με το τακτικό επίδομα τέκνου. Σύμφωνα με τον Giffey, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή.

Τι συμβαίνει σε διαζευγμένους ή εν διαστάσει γονείς;

Στην περίπτωση των χωρισμένων ή εν διαστάσει γονέων, η πληρωμή του παιδικού μπόνους βασίζεται στην πληρωμή του επιδόματος τέκνου. Το επίδομα τέκνου καταβάλλεται μόνο σε έναν γονέα κάθε φορά, στην περίπτωση των γονέων που ζουν χωριστά, στο νοικοκυριό στο οποίο ζει κυρίως το παιδί.

Το επίδομα τέκνου καταβάλλεται ανάλογα στον γονέα που λαμβάνει το επίδομα τέκνου.?

Εάν ένας χωρισμένος γονέας πληρώσει διατροφή, το μισό από το επίδομα τέκνου θα αφαιρεθεί – αυτό πιθανότατα θα ισχύει και για το επίδομα τέκνου.

Εάν το παιδί ζει σε μοντέλο ανταλλαγής, σύμφωνα με την απόφαση BGH από το 2016, κάθε γονέας δικαιούται επίσης το ήμισυ του επιδόματος τέκνου, ακόμη και αν συνήθως καταβάλλεται μόνο σε έναν γονέα. Το ίδιο ισχύει και για την πληρωμή του παιδικού μπόνους.

Για τους ανύπανδρους γονείς, προγραμματίζεται ένα φορολογικό μπόνους για το 2021 επιπλέον του επιδόματος για τα παιδιά. Κατά συνέπεια, η συνεισφορά για την αρωγή για τους μονογενείς πρέπει να αυξηθεί από το τρέχον 1.908 ευρώ σε 4.000 ευρώ. Αυτό ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα έως το 2020 και το 2021 και κοστίζει 750 εκατομμύρια ευρώ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Φορολογείται το επίδομα για παιδιά;

Εν μέρει. Το μπόνους συμψηφίζεται με το επίδομα τέκνου κατά την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης, οπότε αντιμετωπίζεται ως επίδομα τέκνου. Οι γονείς με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα επωφελούνται σημαντικά περισσότερο από τα επιδόματα των παιδιών από τους γονείς με υψηλότερα εισοδήματα. Από φορολογητέο εισόδημα άνω των 90.000 ευρώ ετησίως, οι οικογένειες επωφελούνται σημαντικά λιγότερο από το μπόνους επειδή συμψηφίζονται με το επίδομα τέκνου.

Δεδομένου ότι το παιδικό μπόνους δεν προσμετράται στη βασική ασφάλεια, οι δικαιούχοι του Hartz IV επωφελούνται επίσης – το παιδικό μπόνους τους καταβάλλεται επιπλέον και χωρίς παρακρατήσεις.

Προβλέπονται περαιτέρω επενδύσεις για οικογένειες και παιδιά;

Ναι, το πακέτο τόνωσης περιλαμβάνει επενδύσεις σε ολοήμερα σχολεία και ολοήμερη φροντίδα ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, οι δυνατότητες παιδικής μέριμνας σε παιδικά κέντρα και βρεφονηπιακούς σταθμούς πρέπει να επεκταθούν, για το σκοπό αυτό θα διατεθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ.


Πηγή: https://www.mdr.de