
Choralspace: Summer Festival 2024
Αγαπητοί φίλοι,
για δεύτερη χρονιά το καλοκαιρινό φεστιβάλ CHORALSPACE ενώνει εξαιρετικές χορωδίες από όλο τον κόσμο με τοπικές χορωδίες του Βερολίνου. Μας εμπιστεύτηκαν και φέτος να επικοινωνήσουμε το φεστιβάλ 2024 στο πρόγραμμα του οποίο συμπεριλαμβάνονται δύο ελληνικές χορωδίες.
Μιλώντας με τη μαέστρο της Χορωδίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη κα. Εριφύλη Δαμιανού σας ενημερώνουμε για την ελληνική συμμετοχή.
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς η συμμετοχή μας στο Φεστιβαλ που διοργανώνει το Choral Space στο Βερολίνο.
Θα συμπράξουμε και εμείς στο ανέβασμα του Requiem-Verdi την Κυριακή 30/6/2024 στην Φιλαρμονική και θα παρουσιάσουμε και ένα 35' πρόγραμμα με ελληνική μουσική στην Luisenkirche την Παρασκευή 28/6/2024.Εμφανιζόμαστε με την επωνυμία "Χορωδία Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης", η οποία αποτελείται από 2 ομάδες. Την Χορωδία "Γιάννης Μάντακας' ΑΠΘ και το "Χορωδιακό Εργαστήρι" Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ. Οι δύο αυτές ομάδες συνεργάζονται και τραγουδούν μαζί σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και ειδικά στο ανέβασμα μεγάλων έργων για ορχήστρα και χορωδία, οπως έχουμε ήδη κάνει στις συνεργασίες μας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης(ΣΟΔΘ) καιο την Ορχήστρα του ΑΠΘ.
Δείτε αναλυτικότερα το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Φωτογραφίες από τις χορωδίες που συμμετέχουν
Η ελληνική συμμετοχή
ARISTOTLE UNIVERSITY CHOIR – THESSALONIKI - GREECE
Πρόγραμμα Παρασκευή 28th Ιουνίου 2024- Luisenkirche-Berlin
- Se kenouria varka ( In a new boat), Traditional Song from Asia Minor, Arranger: Yiannis Konstantinidis, A capella.
- Mia Smyrnia sto parathyri ( Woman from Smyrrna at her window), Traditional Song from Asia Minor, Arranger: Yiannis Konstantinidis, A capella.
- To xypnima tou gambrou ( The Groom's Awakening), Traditional Song from Dodecanese, Arranger: Yiannis Konstantinidis, A capella.
- Eri, Traditional Song from Dodecanese, Arranger: Yiannis Konstantinidis, A capella.
- Arnisi (Denial), Mikis Theodorakis, Arranger: Panagis Barbatis
- Myrtia, Mikis Theodorakis, Arranger: Panagis Barbatis
- Hartino to fegaraki (Paper moon), Manos Hatzidakis, Arranger: Kostas Tsougras, A capella
- Omorfi Bellisa (Beautiful Bellisa), Manos Hatzidakis, Arranger: Vasilis Tenidis, A capella.
- Tsamikos, Manos Hatzidakis, Arranger: Nikos Maliaras
Πιάνο: Γιώργος Ντάφος
Μαέστρος: Εριφύλη Δαμιανού
Ιστορικό «Χορωδιακό εργαστήρι» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ
Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Τα μέλη του είναι φοιτητές πουΑπό το 2016 μέχρι σήμερα.
Το «Χορωδιακό εργαστήρι» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Τα μέλη του είναι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τον υποχρεωτικό κύκλο συμμετοχής στη Χορωδία του Τμήματος και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την περαιτέρω μελέτη και παρουσίαση της χορωδιακής μουσικής. Το ρεπερτόριο της ομάδας αποτελείται από ξένα και ελληνικά χορωδιακά έργα κυρίως a capella, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη έργων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.
Τον Νοέμβριο του 2016, συμμετείχε σε συνάντηση των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Χορωδιών που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις πλαισιώνοντας μουσικά επίσημες τελετές και διοργανώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και την τελετή απονομής του «Χρυσού Αριστοτέλη» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο. Συμμετέχει επίσης τακτικά σε επιστημονικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Τον Ιούνιο του 2017, το «Χορωδιακό εργαστήρι» συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο ανέβασμα της «Λειτουργίας της Στέψης» του W. A. Mozart και τον Δεκέμβριο του 2017 με την Ορχήστρα του Α.Π.Θ. στο ανέβασμα του έργου «Gloria» του A. Vivaldi. Την Πρωτοχρονιά του 2019, συμμετείχε στην πανηγυρική συναυλία της ΚΟΘ συμπράττοντας στο ανέβασμα της 9ης Συμφωνίας του Beethoven. Toν Νοέμβριο του 2019 συμμετείχε στο ανέβασμα του Requiem Mozart με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Αντώνη Κοντογεωργίου. Κατά την διάρκεια της πανδημίας συνέχισε διαδικτυακά τις πρόβες και μαγνητοσκόπησε στην μορφή της virtual choir το χορωδιακό έργο «If ye love me» του Th. Tallis. Συμμετείχε ως προσκεκλημένη εργαστηριακή χορωδία στο 6ο Σεμινάριο Διεύθυνσης χορωδίας «Αντώνης Κοντογεωργίου» στην Σαμοθράκη. Τον Ιανουάριο του 2023, συνέπραξε στην πανηγυρική Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θες/νίκης στο ανέβασμα του έργου CARMINA BURANA του Carl Orff. Η Χορωδία συμμετέχει στο «Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα συνεχίζει δυναμικά την δραστηριότητά της, εμπλουτίζοντας συνεχώς το ρεπερτόριό της και διευρύνοντας τις συνεργασίες της με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Εριφύλη Δαμιανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, διπλωματούχος Πιάνου, πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και διπλωματούχος του Μουσικοπαιδαγωγικού Ινστιτούτου Zoltán Kodály Ουγγαρίας (Red Diploma). Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στην Ουγγαρία με τους P. Erdei, E. Rosgonyi και K. Kiss. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με τους Α. Κοντογεωργίου, Γ. Αδαμίδη, E. Koletschka και D. Rao. Από το 1992 διδάσκει ως Ειδική Επιστήμων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.. Έχει διακριθεί ως μαέστρος της Χορωδίας Κοριτσιών Ι. Ν. Παναγούδας Θεσσαλονίκης και υπήρξε επί σειρά ετών μαέστρος της Παιδικής και Μικτής Χορωδίας του Ωδείου «Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης». Από το 2013 έως το 2017 διετέλεσε μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), όπου ίδρυσε και διηύθυνε την ομώνυμη Χορωδία της Ένωσης. Από τον Οκτώβριο του 2016 είναι μαέστρος της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ και μαέστρος της ομάδας «Χορωδιακό Εργαστήρι» του Τμ. Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Ως μουσικοπαιδαγωγός πέραν της εξειδίκευσής της στην μεθοδολογία του Z. Kodaly, παρακολούθησε σεμινάρια και επιμορφώσεις σχετικά με τις διδακτικές προσεγγίσεις των C. Orff και J. Dalcroze. Ως ερευνήτρια συμμετείχε ενεργά στο Πρόγραμμα Ψυχοακουστικής (I.PS.A.) του Α.Π.Θ. καθώς και στο διατμηματικό πρόγραμμα Music and the Brain του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ.. Παρακολούθησε προγράμματα εξειδίκευσης, που αφορούν τον συσχετισμό της μάθησης με την λειτουργία του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στη Μ. Βρετανία και το ΠΑΜΑΚ. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ως μουσικολόγος συνεργάστηκε με τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997» , την ΚΟΘ και το «Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» στη μουσικολογική επιμέλεια προγραμμάτων συναυλιών.
Ιστορικό Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» ΑΠΘ
Η Χορωδία Γιάννης Μάντακας του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1953 από τον Γιάννη Μάντακα (1932-1998) με σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής ανάμεσα στους φοιτητές και γενικότερα στους νέους της πόλης...Από το 1953 μέχρι σήμερα.
Η Χορωδία Γιάννης Μάντακας του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1953 από τον Γιάννη Μάντακα (1932-1998) με σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής ανάμεσα στους φοιτητές και γενικότερα στους νέους της πόλης μας. Ξεπέρασε όμως το πανεπιστημιακό πλαίσιο, ανέπτυξε πολυεπίπεδη δράση και είχε σημαντική προσφορά στη μουσική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας, καθώς και μια σταθερή παρουσία στο εξωτερικό, χάρις κυρίως στην έντονη προσωπικότητα και δραστηριότητα του ιδρυτή της, το όνομα του οποίου φέρει σήμερα, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη του. Η Χορωδία συνέβαλε διαχρονικά στην εξέλιξη της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα. Ανανέωσε το ρεπερτόριο, οργάνωσε σεμινάρια και εκδόσεις έργων χορωδιακής μουσικής, και παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις στο ελληνικό κοινό σημαντικά χορωδιακά έργα. Συνεργάστηκε με αναγνωρισμένους μαέστρους και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και στα Δημήτρια και έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Διοργάνωσε Ελληνικές και Διεθνείς Συναντήσεις Χορωδιών στη Θεσσαλονίκη και έχει κάνει πολλές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις με προγράμματα χορωδιακής μουσικής για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Το υψηλό επίπεδο της χορωδίας και τις πολυποίκιλες δραστηριότητές της συνέχισε και ο επόμενος μαέστρος της χορωδίας, ο μαθητής του Γιάννη Μάντακα, Πέτρος Μπεκιαρίδης, ο οποίος διηύθυνε την χορωδία από το 1983 έως το 2016. Από τον Σεπτέμβριο του 2016, την σκυτάλη στην διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβε η Εριφύλη Δαμιανού.
Μοιραστείτε το άρθρο! / Share this!
→ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Eυχαριστούμε για τη συνεισφορά