NEWS 23.04.2021

“Ενημέρωση μέτρων αντιμετώπισης  Covid-19. 23 Απριλίου”

Ενημέρωση για τα μέτρα – Covid19 Σύνοδος κορυφής

Οι νέοι κανονισμοί ψηφίστηκαν και υπογράφηκαν χθες για τα μελλοντικά μέτρα “Corona-Notbremse” (emergency brake). Θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Κυριακή 25.04.21.

Βασική αλλαγή είναι ότι από αυτό το Σάββατο και μετά, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας και τα κρατίδια δεν έχουν πλέον δικαίωμα να “προσαρμόζουν” τα μέτρα αυτόβουλα, πράγμα το οποίο οδήγησε σε γενικότερη σύγχυση.

Τα μέτρα ενεργοποιούνται σύμφωνα με τη μέτρηση κρουσμάτων “Inzidenz”, ο οποίος ανακοινώνεται κάθε μέρα στα μέσα ενημέρωσης και στις ειδήσεις.

Η μέτρηση αναφέρεται στον αριθμό νέων ατόμων που έχουν μολυνθεί τις τελευταίες 7 ημέρες, στο σύνολο πληθυσμού 100.000 ατόμων και ανά περιοχή, όπως μία πόλη.

Ισχύουν τα ακόλουθα

Εάν η μέτρηση είναι πάνω από 100 κρούσματα.
Βήμα 1: Απαγόρευση κυκλοφορίας (Augangssperre)

  1. Δεν επιτρέπεται να μετακινηθείτε μετά από τις 22:00 το βράδυ
  2. Η έξοδος για περπάτημα μόνος σας ή με κάποιο κατοικίδιο ή για τζόγκινγκ επιτρέπεται μέχρι τις 00:00 η ώρα.
  3. Επιτρέπεται μόνο ένας επισκέπτης ανά νοικοκυριό. Τα παιδιά κάτω των 14ετών δεν υπολογίζονται ως επιπέλον άτομο και μπορούνα να σας συνοδέψουν σε επίσκεψη.
  4. Αγορές στα μαγαζιά μπορούν να γίνουν μόνο με έγκυρο τεστ Corona, όχι πριν από το μέγιστο 24 ώρες.

Εάν η μέτρηση είναι πάνω από 150 κρούσματα.
Βήμα 2: Πρόσθετα μέτρα

  1. Τα ψώνια πλέον απαγορεύονται τελείως. Μόνο με παραγγελία και παράδοση στο σπίτι. Δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, DM και Rossmann, όπου μπορείτε να ψωνίζετε με μάσκα FFP2, όπως δηλαδή γίνεται και τώρα.

Εάν η μέτρηση είναι πάνω από 165 κρούσματα.
Βήμα 3: Πρόσθετα μέτρα

  1. Η συντριπτική πλεοινότητα των σχολείων πρέπει να κλείσει και τα μαθήματα θα συνεχίσουν online. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα προετοιμασίας εξετάσεων, με υποχρέωση να γίνεται rapid test 2 φορές την εβδομάδα, στους μαθητές και καθηγητές. Έχουν διατηρηθεί κάποιες μικρές διαφορές ανά κρατίδιο για αυτό το σημείο, όπως π.χ. στο Βερολίνο επιτρέπεται στους μαθητές να αρνηθούν να έρθουν σχολείο, αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλα τα κρατίδια. Πρέπει να ενημερωθείτε ξεχωριστά.

Τί θα συμβεί μετά;

Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συνθήκη που αμφισβητείται. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μεγάλης σημασίας και γι’αυτό αναμένουμε μια νέα απόφαση τις επόμενες μέρες ή το αργότερο σε 1-2 βδομάδες. Οι πιθανότητες λένε ότι το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν είναι έγκυρη απόφαση η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το Βερολίνο!

Κατά την διάκρεια αυτών των αποφάσεων που υπογράφηκαν χθες, τα νούμερα είναι πολύ κοντά στα 160 κρούσματα στο Βερολίνο αλλά και στην ευρύτερη Γερμανία, ενώ αυξάνεται σιγά-σιγά αλλά συνεχώς.

Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν σε λειτουργία τα Βήματα 1 και 2 αμέσως από το Σάββατο 24.04.21. Για το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας και για το Βερολίνο, αυτά τα μέτρα ισχύουν ήδη, οπότε τίποτε δεν αλλάζει. Όσο πιο κοντά πλησιάζει η μέτρηση των κρουσμάτων στα 165, ίσως χρειαστεί σύντομα να κλείσουν τα σχολεία. Εξαίρεση αποτελούν τα νηπιαγωγεία τα οποία είναι μια ειδική περίπτωση και αποφασίζεται τί θα γίνει με αυτά ανεξάρτητα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι αριθμοί παρακολουθούνται ανά περιφέρεια και όχι συλλογικά για όλη τη Γερμανία. Κάθε κρατίδιο έχει τη δικιά του μέτρηση και αυτό για να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντίδρασης ανάλογα την κάθε τοπική κατάσταση. Συνεπώς και τα 3 βήματα ενδέχεται να ισχύουν για το Βερολίνο, αλλά μόνο το βήμα 1 μπορεί να ισχύει σε μια απομακρυσμένη περιοχή (από 50χλμ και άνω).

Προβλέψεις!

Αναμένουμε να ανεβούν και άλλο τα νούμερα στη Γερμανία, που σημαίνει θα υπάρχουν εναλλαγές μέτρων, από το Βήμα 1 στο Βήμα 2 στο 3 και πίσω στο Βήμα 2 κ.ο.κ. Σε εντίθεση με το τί πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η κατάσταση δεν θα γίνει παρόμοια σε όλη τη Γερμανία. Κάθε περιοχή εξελίσσεται διαφορετικά. Από τώρα και στο εξής θα πρέπει να παρακολουθείτε τόσο τα μέτρα που ισχύουν στο κρατίδιο που μένετε αλλά και στο σημείο προορισμού σας, γιατί μπορεί να ισχύουν εντελώς διαφορετικά μέτρα!

Μείνετε υγιείς!

Πηγή: www.tagesschau.de