ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 01.12.2020

“Μέτρα προστασίας Covid-19”

Αυστηρότερα μέτρα πανδημίας!

Σύμφωνα με τους γύρους διαπραγματεύσεων των ομοσποδιακών κρατιδίων Γερμανίας, αποφασίστηκαν τα παρακάτω τα οποία θα ισχύουν και μέχρι τέλους του έτους.

Στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων καθημερινών λοιμώξεων μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Τα μέτρα αναφέρονται κυρίως σε: περιορισμό αριθμού ατόμων σε συνευρέσεις και ειδικά σε ιδιωτικούς χώρους.

Ποιοί είναι αυτοί οι περιορισμοί επαφής;

Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις  περιορίζονται ακόμα περισσότερο από τα 10 άτομα στα 5 άτομα με άτομα προερχόμενα από δύο νοικοκυρια. Τα παιδιά έως 14 ετών δεν συνυπολογίζονται. Δεν παίζει κανένα ρόλο αν η συνεύρεση είναι στο σπίτι ή σε δημόσιους χώρους.

Ο μέγιστος αριθμός πελατών σε μεγάλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, γίνεται επίσης αυστηρότερος. Ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 ή 20 τ.μ. Η απαίτηση μάσκα παραμένει και επεκτείνεται και στους χώρους στάθμευσης καθώς και στον χώρο αναμονής εξωτερικά από το κατάστημα και κατά τη διάρκεια αναμονής για να μπείτε.

Ποιοί περιορισμοί ισχύουν;

Ο μερικός περιορισμός των μέτρων που ισχύει από το Νοέμβριο θα παραταθεί έως και τις 20 Δεκεμβρίου. Εστιατόρια, θέατρα και εγκαταστάσεις αναψυχής παραμένουν κλειστά και απαγορεύεται η διαμονή σε ξενοδοχεία.

Για να αντισταθμιστεί αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει στις επιχειρίσεις την λεγόμενη “Dezemberhilfen” (ενίσχυση Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με αυτήν θα επιστραφεί στις επιχειρίσεις έως και το 75% των αντίστοιχων εισοδημάτων που είχαν πέρυσι. Το συνολικό προϋπολογισμένο κόστος ανέρχεται σε τουλάχιστον 15δισεκατομμύρια ευρώ! Την Τρίτη έχει ζητηθεί να οριστικοποιηθεί η κατανομή του προϋπολογισμού ανά ομοσπονδιακό κρατίδιο.

Ποιοί είναι κανόνες για αυτά τα Χριστούγεννα!

Οι κανονισμοί θα χαλαρώσουν ελαφρώς για τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά αρκετές ομοσπονδιακές πολιτείες εξακολουθούν να εργάζονται ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής των “χαλαρωτικών” μέτρων.

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου το αργότερο, μέχρι στιμγής επιτρέπονται συναντήσεις έως και 10 ατόμων. Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ανά κρατίδιο.

Το Βερολίνο…

…έχει ανακοινώσει ότι επιτρέπονται μόνο 5 άτομα σε συναθρίσεις κατά την εορταστική περίοδο!

Τί νεότερα περιμένουμε και πότε;

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων έως τα Χριστούγεννα ιδανικά κάτω από τις 50 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, μέσα στις επόμενες 7 ημέρες. Το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου αναμένουμε νεότερα από νέα συνάντηση των ομποσπονδιακών κρατιδίων για αν συζητηθεί περαιτέρω το θέμα και να γίνουν σχετικές προσαρμογές στα μέτρα.

Μία μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι διακοπές και η χαλάρωση των μέτρων στις διακοπές του Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των κρουσμάτων. Σε αυτή τη περίπτωση, το μερικό lock down θα συνεχιστεί το 2021.

:(

Πηγή: zdf.de