Η συντροφιά μας! Σκύλος & Γάτα και ο COVID-19

Γράφει η Δρ. Δέσποινα Κωστοπούλου
Κτηνίατρος-Παρασιτολόγος

Σκύλος, γάτα και Covid19. Γράφει η Δρ. Κωστοπούλου Δέσποινα, κτηνίατρος-παρασιτολόγος

Τα αγαπημένα μας σκυλάκια και γατάκια είναι ίσως για ορισμένους η μοναδική σταθερή παρέα μας όλη αυτη τη περίεργη περίοδο Covid-19.
Κάποιες φορές μας δώσανε την ευκαιρία να βγούμε να δούμε φίλους κάποιες φορές τα ζαλίσαμε στις βόλτες κιόλας, γίνανε ακόμα και χιουμοριστικές εικόνες που διασκεδάσανε τη πίεση που βιώνουμε, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η παρέα που κουρνιάζει στην αγκαλιά μας και μας γεμίζει συναισθήματα ευγνωμοσύνης.

Ζητήσαμε από τη δρ. Δέσποινα Κωστοπούλου, Κτηνίατρο-Παρασιτολόγο να μας ενημερώσει συνοπτικά για τους κινδύνους μέταδοσης του Ιού μέσα από τα ζώα συντροφιάς σκύλο και γάτα, ώστε να τα φροντίσουμε  όπως φροντίζουμε και τους ευατούς μας!

Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, δε διαφαίνεται πως τα ζώα συντροφιάς, σκύλος και γάτα, μεταδίδουν τον COVID-19 στους ανθρώπους ή αποτελούν πηγή μόλυνσης για αυτούς. Αντιθέτως, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ελάχιστες περιπτώσεις κατοικίδιων ζώων (σκύλοι, γάτες) στα οποία ανιχνεύτηκε ο COVID-19 και τα οποία όμως, συμβίωναν με θετικό στον ιό ιδιοκτήτη. Θεωρείται δηλαδή, περισσότερο πιθανή η μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στο ζώο και όχι το αντίθετο.

Τα κατοικίδια ζώα φέρουν άλλους τύπους Corona από τους οποίους μπορεί να νοσήσουν, οι οποίοι είναι ειδικοί για το σκύλο και τη γάτα. Αυτοί οι κορονοϊοί δεν μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους και δεν σχετίζονται με τον COVID-19, υπαίτιο για την τωρινή πανδημία.

Παρόλο που η πιθανή μεταφορά του ιού μέσω της βόλτας των σκύλων δεν έχει αποδειχθεί, συστήνεται η αποφυγή της επαφής του κατοικιδίου μας με άλλα ζώα ή ανθρώπους καθώς και ο καθαρισμός της μουσούδας και των πελμάτων τους με μαντηλάκι εμποτισμένο με χλιαρό νερό κατά την επιστροφή στο σπίτι.

Επίσης, καθώς τα ζώα είναι δυνατό να μεταδώσουν άλλες ασθένειες στους ανθρώπους, είναι καλό να εφαρμόζουμε μέτρα υγιεινής όποτε ερχόμαστε σε επαφή με κατοικίδια ή μη ζώα, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών μας με σαπούνι.

Αγαπάμε, φροντίζουμε και προσέχουμε πάντα, τους ευατούς μας και τους αγαπημένους μας τετράποδους συγκατοίκους!

Πηγή:Centers for Disease Control and Prevention