NEA 20.01.2021

“Τί πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό – Covid19”

Ενημέρωση για τον εμβολιασμό στο Βερολίνο και Βραδενβούργο
Απαντάμε σε ερωτήματα!

Το Βερολίνο και το Βραδενβούργο άρχισαν να εμβολιάζουν άτομα άνω των 80 ετών και ιατρικό προσωπικό.

Ποιός μπορεί να εμβολιαστεί στο Βραδενβούργο;

Κατά προτεραιτότητα στο Βραδενβούργο εμβολιάζονται μόνο άτομα άνω των 80ετών, ηλικιωμένοι σε γεροκομεία και το προσωπικό ιατρικής περίθαλψης σε όλες τις ιατρικές εγκαταστάσεις.

Που μπορώ να ζητήσω ραντεβού;

Στο Βερολίνο μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 116 117 καθημερινά από τις 08:00 π.μ. έως τις 08:00 μ.μ. Πρέπει να ανήκετε σε μια από τις παραπάνω ομάδες προκειμένου να κλείσετε κάποιο ραντεβού. Αργότερα θα υπάρξει και η δυνατότητα ηλεκτρονικού αιτήματος για ραντεβού εμβολιασμού.

Που είναι τα κέντρα εμβολιασμού στο Βερολίνο και στο Βραδενβούργο;

Υπάρχουν στο σύνολο 18 κέντρα εμβολιαμού. Στο Potsdam στην αίθουσα metropolis του πάρκου Badelberg και ο εκθεσιακός χώρος Cottbus, έχουν ξκεινήσει από τις 5 Ιανουαρίου να λειτουργούν. Στο αεροδρόμιο Schönefeld και συγκεκριμένα στο Terminal 5 ξεκίνησα οι εμβολιασμοί στι 11 Ιανουαρίου. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν και τα: Eberswalde (αθλητικό κέντρο Westend,) Brandenburg / Havel (στο γήπεδο regatta), Elsterwerda (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), Φρανκφούρτη (Oder) (εμπορική έκθεση), πιθανώς Oranienburg(Τοποθεσία σε συντονισμό), Kyritz (αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο), Luckenwalde (Fläminghalle) και Prenzlau (τοποθεσία συντονισμού) τίθενται σε λειτουργία.

Από τις 30 Νοεμβρίου λειτουργούν στο Βερολίνο: αίθουσα έκθεσης 11 (Charlottenburg-Wilmersdorf), στα πρώην αεροδρόμια Tegel (Terminal C) και Tempelhof (Hangar 4), καθώς και στο Erika-Heß-Eisstadion στο Mitte, στο Velodrom της Pankow και στο η αρένα στο Treptow-Köpenick . Μέχρι στιγμής, το τελευταίο και το Erika-Heß-Eisstadion βρίσκονται σε λειτουργία . Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται επίσης στο Hall 11. Το πότε θα αρχίσουν να λειτουργούν τα άλλα κέντρα εμβολιασμού στο Βερολίνο είναι ακόμα ασαφές και εξαρτάται από τις παραδόσεις εμβολίων που φτάνουν στην πρωτεύουσα.

Ποια εμβόλια υπάρχουν και πόσο αποτελεσματικά είναι;

Μέχρι στιγμής, δύο εμβόλια έχουν εγκριθεί στην ΕΕ (από τις 6 Ιανουαρίου 2020) επειδή έδειξαν επαρκή αποτελέσματα στη φάση της μελέτης III. Το εμβόλιο από την Biontech / Pfizer και το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna [tagesschau.de] . Το προϊόν του Ομίλου Astrazeneca πρόκειται επίσης να ακολουθήσει σύντομα. Στα Biontech / Pfizer και Moderna, η αποτελεσματικότητα για διπλούς εμβολιασμούς είναι περίπου 95 τοις εκατό σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία [bmj.com].

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Τα εμβόλια mRNA δίνουν σε ορισμένα κύτταρα του σώματος τμήματα της γενετικής πληροφορίας του ιού ως RNA [zdf.de] . Έτσι παρέχουν το σχεδιάγραμμα για μεμονωμένες πρωτεΐνες ιών. Αυτά ονομάζονται αντιγόνα. Ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και υποτίθεται ότι δημιουργούν την προστατευτική ανοσοαπόκριση.

Μπορεί το εμβόλιο mRNA να παρέμβει στο γονιδίωμά μας;

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, δεν υπάρχει κίνδυνος εισόδου του mRNA στο γονιδίωμα. Το γενετικό μας υλικό αποθηκεύεται στον πυρήνα του κυττάρου. Το γεγονός ότι το RNA θα μπορούσε να ενσωματωθεί εκεί είναι αδύνατο λόγω της διαφορετικής χημικής δομής. Το mRNA είναι χημικά διαφορετικό από το πραγματικό DNA (κληρονομικό μόριο) [swr.de] και δεν μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτό.

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος παρενεργειών;

Μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες που είναι συχνές στους εμβολιασμούς: παροδικός πονοκέφαλος , κόπωση , πόνος στο σημείο της ένεσης, ήπιος πυρετός , μυϊκός πόνος . Γενικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες μέχρι στιγμής ήταν ήπιες έως μέτριες και επιλύθηκαν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Τόσο στο Pfizer όσο και στο Moderna, περίπου το 2% αυτών που εμβολιάστηκαν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, υψηλό πυρετό 39 έως 40 βαθμούς Κελσίου [sciencemag.de] .

Πόσο διαρκεί ο εμβολιασμός;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα, απλώς και μόνο επειδή δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από τότε που εμβολιάστηκαν τα εξεταζόμενα άτομα. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί, ωστόσο, είναι ότι η ποσότητα αντισωμάτων στο αίμα των εξεταζόμενων ατόμων εξακολουθεί να είναι υψηλή για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν απαιτείται ετήσιο αναψυκτικό ή εάν η προστασία θα διαρκέσει για χρόνια.

Μπορεί να αναβληθεί η ημερομηνία του δεύτερου εμβολιασμού;

Όχι, τονίζει τη μόνιμη επιτροπή εμβολιασμού (Stiko) στο Robert Koch Institute (RKI). Το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολιασμού δεν πρέπει να αυξηθεί, αλλά θα πρέπει να βασίζεται στις συστάσεις για τα εμβόλια, δήλωσε ο Stiko.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Jens Spahn είχε ελέγξει την αρχή εάν μια τέτοια διαδικασία έχει νόημα προκειμένου να είναι σε θέση να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τις περιορισμένες ποσότητες εμβολίου. Το ιστορικό είναι ότι υπάρχει κάποιος βαθμός προστασίας έναντι της νόσου Covid 19 μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Μπορεί ένα εμβολιασμένο άτομο να μεταδώσει τον κοροναϊό;

Αυτό παραμένει μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες. Το εάν ο εμβολιασμός αποτρέπει επίσης τη μόλυνση δεν μπορεί να απαντηθεί οριστικά αυτή τη στιγμή: η κατάσταση των δεδομένων εξακολουθεί να είναι ασαφής. Επειδή οι μελέτες Moderna και Pfizer / Biontech εξέτασαν μόνο εάν οι εμβολιασμένοι και οι μη εμβολιασμένοι αναπτύσσουν μια συμπτωματική μορφή του Covid-19. Αλλά αν δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ασυμπτωματικά δεν ελέγχθηκε.

Τι κοστίζουν τα εμβόλια;

Το εμβόλιο από το Biontech / Pfizer θα κοστίσει πιθανώς 17 ευρώ ανά δόση, δηλαδή περίπου 35 ευρώ ανά ασθενή, επειδή παίρνει δύο δόσεις του εμβολίου. Θα είναι 13 έως 21 ευρώ ανά δόση με το εμβόλιο της Moderna και έτσι περίπου 25 έως 41 ευρώ ανά ασθενή. Το εμβόλιο του Astrazeneca είναι σημαντικά φθηνότερο και θα κοστίσει περίπου 2,00 έως 3,50 € ανά δόση [ft.com]. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιεί διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Γι ‘αυτό δεν χρειάζεται να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος από τα άλλα δύο εμβόλια. Στο Astrazeneca η θερμοκρασία είναι 2 έως 8 βαθμοί Κελσίου, στο Pfizer είναι μείον 70 βαθμοί Κελσίου [apnews.com] .

Θα υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Όχι, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση και δεν κοστίζουν χρήματα στον εμβολιασμό. Οι εταιρείες ασφάλισης υγείας πληρώνουν για τον εμβολιασμό. Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις φέρουν το κόστος της δημιουργίας, συντήρησης και λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού.

πηγή: rbb24.de