NEWS 20.01.2021

“Ενημέρωση μέτρων αντιμετώπισης  Covid-19. 20 Ιανουαρίου”

Ενημέρωση για τα μέτρα – Covid19 Σύνοδος κορυφής

Δύο εβδομάδες μετά τις τελευταία νέα μέτρα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι 16 πρωθυπουργοί συζήτησαν ξανά την κατάσταση της κορώνας στη Γερμανία:

Οι ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει τα μέτρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Η γαστρονομία, οι εγκαταστάσεις αναψυχής, τα κομμωτήρια και τα μεγάλα τμήματα του λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά σε εθνικό επίπεδο. Τα σούπερ μάρκετ είναι ακόμα ανοιχτά.

  1. Περιορισμοί επαφών
   Όσο λιγότερες επαφές γίνεται. Όσοι μπορούν να μείνουν στο σπίτι. Επιτρέπονται ιδιωτικές συναντήσεις με συγγενείς στο δικό σας νοικοκυριό και με μέγιστο ένα άλλο “εξωτερικό” άτομο. Ωστόσο, ορισμένες ομοσπονδιακές πολιτείες είχαν μαλακώσει αυτόν τον κανόνα, για παράδειγμα για παιδιά ή μόνους. Τα ομοσπονδιακά κράτη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά είναι δεδεομένη η δυσκολία ελέγχου του κανόνα αυτού.
  2. Ιατρικές μάσκες στις τοπικές μεταφορές και όταν ψωνίζετε
   Η απαίτηση μάσκας είναι πιο αυστηρή. Στο μέλλον, θα πρέπει να φοράμε ιατρικές προστατευτικές μάσκες στις δημόσιες συγκοινωνίες και στα καταστήματα (τύπου FFP2 ή τις μάσκες KN95). Εάν μπορείτε, θα πρέπει να φοράτε αυτόν τον τύπο ιατρικής προστασίας από το στόμα και τη μύτη σε όλες τις περιπτώσεις με άτομα σε κλειστά δωμάτια και σε επίσκεψη στην εκκλησία. Οι καθημερινές μάσκες (δηλαδή οι υφασμάτινες μάσκες) δεν προσφέρουν επαρκή προστασία. Η Βαυαρία προχώρησε σε απαίτηση μάσκας FFP2 σε λεοφορεία και τρένα καθώς και στα καταστήματα. Λιγότερα άτομα επιτρέπεται να ταξιδεύουν και είναι απαίτηση πλέον να δίνεται η δυνατότητα εργασίας και εκπαίδευσης από το σπίτι.
  3. Σχολεία και παιδικοί σταθμοί
   Αυτό ήταν ένα θέμα διαμάχης που δυσκόλεψε τις αποφάσεις. Τελικά συμφώνησαν ότι τα κέντρα παιδική μέριμνας και τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Το Baden-Wuerttemberg θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σταδιακά από τις αρχές Φεβρουαρίου.
  4. Εργασία από το σπίτι
   Με διάταγμα του Υπουργείου εργασίας, οι εργοδότες πρέπει να επιτρέπουν στους εργαζόμενους την εργασία από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατό, ώστε να μειωθούν οι επαφές στο χώρο εργασίας αλλά και κατά τη δημόσια μετακίνηση.
  5. Απαγόρευση κυκλοφορίας
   Δε υπάρχει εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας προς το παρόν. Συμφώνησα ότι μόνο κατά περιπτώσεις και σε περιοχές που τα νούμερα κρουσμάτων είναι αυξημένα να επιβληθεί τοπικά απαγόρευση κυκλοφορίας. Υπάρχουν ήδη μέτρα όπως οι βραδινές ώρες κυκλοφορίας στη Βαυαρία, τη Σαξονία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Αντίστοιχα ισχύει απαγόρευση εξόδου από τη περιοχές με μεγάλο αριθμό μολύνσεων, όπως και ο κανόνας μέγιστης απόστασης μετακίνησης των 15 χιλιομέτρων.
  6. Συνταξιούχοι και γηροκομεία
   Μέχρι στιγμής κύρια πηγή εξάπλωσης των μιλύνσενων θεωρούνται οι χώροι με ηλικιωμένου. Το προσωπικό πρέπει να φοράει μάσκες FFP2, όπως και οι επισκέπτες.
  7. Εκκλησία
   Οι πνευματικές γιορτές σε χώρους θρησκευτικής λατρείας επιτρέπονται. Ωστόσο οι επισκέπτες πρέπει να διατηρούν την απόσταση ενάμιση μέτρου και είναι υποχρεωμένοι να φοράνε την ιατρική μάσκα FFP2.
  8. Οικονομική βοήθεια
   Το 3ο πρόγραμμα ενίσχυσης θα βελτιωθεί. Πρόκειται για επιδοτήσεις σε εταιρείες που παρουσιάζουν σημαντική μείωση εσόδων λόγω της πανδημίας. Προσπαθούν να απλοποιηθεί η διαδικασία αιτημάτων στήριξης και τα μηνιαία επιδόματα να αυξηθούν αρκετά.

Τα επόμενα βήματα!

Κάθε κρατίδιο άμεσα πρέπει να αποφασίσει ακριβώς πως θα εφαρμόσει τις παραπάνω αποφάσεις μέ ημερομηνία ισχύης τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το Βερολίνο!

Σήμερα Τετάρτη θα αποφασίσει το Βερολίνο πως ακριβώς θα εφαρμόσει τα παραπάνω μέτρα και με ποιές τροποποιήσεις.

Αναμένουμε νεότερα σήμερα!