Κοιτώντας μόνιμα στο παρελθόν σου,
είναι αδύνατον να ”δεις” το μέλλον σου …

Το παρόν άρθρο είναι μια ευγενική παραχώρηση της Ναταλίας – Ελένης Βαλαμουτοπούλου

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ομαδική Αναλύτρια

Έχεις σταθεί μια στιγμή να αναρωτηθείς πόσα ερωτηματικά βάζεις συνέχεια στον εαυτό σου του τύπου ”τι θα γινόταν αν…?” ή ”αν είχα κάνει αυτό αντί του άλλου…? ” παραμένοντας εγκλωβισμένος σε έναν λαβύρινθο, των πιθανών εναλλακτικών διαφορετικών αποτελεσμάτων.

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, είναι εύκολο να ζεις στο παρελθόν, μια που δε θέλει ούτε τρόπο, ούτε κόπο, γιατί απλά δε κάνεις κάτι άλλο, κάτι νέο, κάτι διαφορετικό.

Περιέχει όλες τις εμπειρίες, τα σωστά, τα λάθη, τους δισταγμούς, τη λύτρωση.

Αν και ως επί το πλείστο, συνήθως η σκέψη των ανθρώπων που ασχολούνται εντόνως με το παρελθόν, επικεντρώνεται στα αρνητικά συναισθήματα και στην επίμονη αναζήτηση μιας απάντησης που ποτέ δε θα αποδειχτεί προφανώς.

Είναι αναπόφευκτο ν´ αναρωτηθείς γιατί ορισμένα γεγονότα στη ζωή σου συνέβησαν, κυρίως μάλιστα όταν δε σε ικανοποίησε το αποτέλεσμά τους, ωστόσο ότι έγινε, έγινε κι αυτό δε θα μεταβληθεί όσες προσπάθειες κι αν πραγματοποιήσεις. Πολύ πιθανόν να υπήρχαν κι άλλες επιλογές, όμως έκανες μια συγκεκριμένη, σίγουρα γιατί είχες κάποιους λόγους στο τότε και άσχετα αν δε δικαιώθηκες, δε σημαίνει πως απέτυχες.

Γιατί ξεχνάς πως υπάρχουν κι οι αστάθμητοι παράγοντες πάντα στη μέση, προσπαθώντας να τα ελέγξεις και να τα ορίσεις όλα? Απόφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο να ψάχνεις εναλλακτικές πραγματικότητες όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα δίλημμα, γιατί ακριβώς κάπου εκεί στο τέλος της κάθε ημέρας, δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί στο αύριο.

Το να κολλάς στην πλάνη της τελειότητας και να μην σου επιτρέπεις να παίρνεις αποφάσεις που μπορεί να αποδειχτούν λάθος, δε θα σε ωφελήσει πουθενά.

 • Μένοντας στο χθες οδηγήσε με μαθηματική ακρίβεια στην παγίδα της απόγνωσης και σε μια ψευδαίσθηση, ξεχνώντας ότι η σημερινή σου ζωή εξακολουθεί να συμβαίνει.

 • Αποδέξου ότι θα χρειαστεί να χάσεις, να πονέσεις επειδή ακριβώς θα απογοητευτείς , για να μάθεις την ουσία των στιγμών και το μόνο που μπορεί να σου συμβεί ύστερα από όλα αυτά , θα είναι να βγεις κερδισμένος.

 • Εστίασε την ενέργειά σου στο σήμερα γιατί αυτό είναι το μόνο που έχεις τη δυνατότητα ν´ αλλάξεις, αν δε σου αρέσει.

 • Σταμάτα να κοιτάς προς τα ”πίσω”, στο παρελθόν σου, γιατί έτσι δεν βλέπεις μπροστά σου που πας και που πατας..

Κράτα τις αξίες σου και μη τις ”πουλήσεις” για κανέναν, κάνε τις δυνατότητές σου δύναμη και μια μέρα σίγουρα θα δεις ότι το παρόν σου αξίζει πολλά περισσότερα από το παρελθόν σου που άφησες πίσω σου !

Αν θα ήθελες να απευθυνθείς σε ένα ειδικό , που μιλά τη μητρική σου γλώσσα και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα στην επικοινωνία, στην αίσθηση οτι θα ακούσω τις ανάγκες σου και θα πάρεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι, τότε μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα στην επαγγελματική μου σελίδα και να κανονίσουμε άμεσα τη διαδυκτιακή  μας συνεδρία.

Δουλεύω μόνο με ραντεβού, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας του κλάδου μας, την εχεμύθεια και τον επαγγελματισμό, δεσμευόμενη ότι τα προσωπικά σας στοιχεία σας αποτελούν μέρος του απορρήτου και δεν θα δωθούν ποτέ σε τρίτους.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείσετε μαζί μου στο

Ως ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια παρέχω υπηρεσίες :

 • Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής  υποστήριξης μέσο συνεδριών,σε Ατομική και Ομαδική διαδικασία
 • Δυνατότητα συνεδριών μέσο τηλεδιάσκεψης (skype)
 • Συμβουλευτική υποστήριξη σε έφηβους και τις οικογένειές τους
 • Υποστήριξη ζεύγους και επίλυση συγκρούσεων
 • Διαχείριση άγχους και κρίσεις πανικού
 • Φοβίες
 • Διαταραχές προσωπικότητας
 • Διαταραχές διάθεσης, Κατάθλιψη

Η Ναταλία-Ελένη Βαλαμουτοπούλου, σπούδασε Ψυχολογία στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας,''Κλιμέντιος της Οχρίδας''. Αποφοίτησε έχοντας πάρει την ειδίκευση της , πάνω στην Ψυχολογία του Παιδιού & του Εφήβου. Επιστρέφοντας στην γενέτειρα πόλη της, εργάστηκε σε προγράμματα του Δήμου Βόλου που αφορούσαν την κοινωνική ένταξη των ‘’Κοινωνικά Αποκλεισμένων Περιοχών’’.
Έφτασε στην Αθήνα για να εργαστεί ως εξωτερική συνεργάτιδα στο ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με τον τομέα έρευνας , για την διεξαγωγή της έρευνας ‘’Αποτίμηση των Θεραπευτικών Κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ’’. *Βρέθηκε να γυρνά στο Βόλο για να εργαστεί πια ως Θεραπευτικό Προσωπικό στη νέα τότε δομή του ΚΕΘΕΑ ‘’ΠΙΛΟΤΟΣ’’, με έφηβους, ενήλικες χρήστες & τις οικογένειές τους από το 2002 ως το 2015.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ολοκλήρωσε έναν κύκλο εκπαίδευσης, μεταπτυχιακού επιπέδου πάνω στην Τοξικοεξάρτηση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο (UC San Diego). Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε παράλληλα το πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης στη Διοίκηση και τον Κοινωνικό Σχεδιασμό στον τομέα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο(UC San Diego).

 • Έχει εκπαιδευτεί στην Συστημική Θεραπεία από το 2003 ως το 2010, κάνοντας παράλληλα την προσωπική της ανάπτυξη, όντας η ίδια στη θέση του θεραπευομένου σε Ατομικό & Ομαδικό επίπεδο.
 • Έχει εκπαιδευτεί πάνω στο Γεννεόγραμα και το τι φέρνουμε ως ''κληρονομιά'' από τις προηγούμενες γενιές μας, καθορίζοντας και επηρεάζοντας όπως τις επιλογές μας, το επάγγελμα που επιλέγουμε, τους ρόλους που υιοθετούμε.
 • Η τελευταία της εκπαίδευση , πραγματοποιήθηκε μέσα από την προσέγγιση της Ομαδικής Ανάλυσης ,ως Σύμβουλος Οργανισμών & Εταιριών στην Hope in G.A στην Αθήνα. Μια πενταετή εκπαίδευση, που ολοκλήρωσε το 2013.
 • Είναι εξωτερική συνεργάτιδα ως Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, στο Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης ( Ι.Ψ.Α.) που έχει την έδρα του στην Λάρισα

Έκτοτε κάποιος θα την βρει να ζει & να δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια στον δικό της επαγγελματικό χώρο στην πόλη της καταγωγής της ,τον Βόλο. Ως ανήσυχο και δραστήριο άτομο έχει διοργανώσει διάφορες ομιλίες κατά καιρούς , με θέματα ψυχολογίας ή ακόμη και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες από διάφορους χώρους. Έχει κάνει εμφανίσεις σε τοπικά κανάλια και ραδιόφωνο, μιλώντας για τα βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνει και συντονίζει η ίδια & είναι ιδρυτικό μέλος της ΚοινΣΕπ ''La Petite Cantine''.
Η ίδια ως αθλήτρια και πρωταθλήτρια στο χώρο της κολύμβησης, στο cross fit και το τρέξιμο αποστάσεων, κατέχει και προωθεί μέσα από τον ρόλο της, την βιωματική της εμπειρία και τις γνώσεις της, την σημαντική συμβολή του αθλητισμού στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού και του έφηβου, μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις σε ομάδες.

Έχοντας για θεμελιώδεις αρχές της, την αγάπη για τον άνθρωπο, τις αξίες του σεβασμού & της υποστήριξης, προάγει την θετική ενέργεια,την ενσυναίσθηση & την ψυχική δύναμη για να μπορεί να κάνει την ζωή της πιο όμορφη. Βλέπει & πιστεύει στην δύναμη που έχουμε να εξελισσόμαστε αλλάζοντας & το μοιράζεται με την υποστήριξη, την κατανόηση, την ενσυναίσθηση & την συμβουλευτική της, ως επαγγελματίας με όποιον θέλει να το δοκιμάσει & να το βιώσει ως μια πολύ πλούσια & ξεχωριστή εμπειρίας ζωής..