Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να ”βουλιάξει”

Το παρόν άρθρο είναι μια ευγενική παραχώρηση της Ναταλίας – Ελένης Βαλαμουτοπούλου

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ομαδική Αναλύτρια

Λαμβάνοντας αρχικά υπόψιν τα σημεία των καιρών,  των δύσκολων στιγμών που όλοι βιώνουμε ανεξαιρέτως τη πόλη ή τη χώρα που βρισκόμαστε , εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και επειδή ο ρόλος μου και αυτό που αγαπώ να κάνω, έχει άμεση σχέση με δύσκολες καταστάσεις, φόβους, ανησυχίες σκέφτηκα να σας γράψω.

Για να σας συστηθώ, λέγομαι Ναταλια-Ελένη Βαλαμουτοπούλου, είμαι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, με πολυετή σπουδές και εκπαιδεύσεις. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για εμένα και τις σπουδές μου παρακάτω.

Θα χαρώ να έχουμε μια επικοινωνία και εφ’όσον υπάρχει ανάγκη να δουλέψουμε παρέα για τη καλύτερη δυνατή ψυχική σας υγεία!

Μέσα σε αυτή την κρίση, μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να ”βουλιάξει” και δες πως να το καταφέρεις.

Με αφορμή όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και όχι μόνο κοντά μας , μα σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη φορά, το ίδιο για όλα τα κράτη, τις εθνικότητες, όπου μόνο τα νούμερα αλλάζουν και οι αποφάσεις του εκάστοτε κράτους, σου γράφω σήμερα. Μια συνθήκη πρωτόγνωρη που μπορεί να μην την χωρά κι ο νους άλλες φορές, μα η πραγματικότητα κάθε λεπτό να μας προσγειώνει. Συνθήκη που δικαιολογημένα προκαλεί θυμό, φόβο, θλίψη, απόγνωση, πανικό, άγχος και όχι μόνο.

Σήμερα δε θα σου μιλήσω για το πως θα προστατευτείς από τον ιό, το έχουν κάνει τόσοι άλλοι για εμένα ήδη, μα θα σου πω πως να προστατέψεις τις μέρες σου, για να μην σε ”ρουφήξει” αυτή η απομόνωση κι ο εγκλεισμός.

Οι σκέψεις, η συμπεριφορά, η διάθεση και το σώμα είναι σε μια αλληλουχία και στηριζόμενη στο συμπεριφορικό-γνωστικό μοντέλο που αυτό έχει ως αρχή του, αυτή τη στιγμή καλείσαι διπλά να διατηρήσεις την αρμονία τους. Γι’ αυτό :

 • Η κάθε μέρα σου θα χρειαστεί να έχει ένα πρόγραμμα, ένα πλάνο, με συγκεκριμένες ώρες που θα ξεκινάς τις δραστηριότητες που θα έχεις ορίσει. Μια υπενθύμιση στο κινητό σου ή ένα ξυπνητήρι, θα σε βοηθήσει να κινητοποιηθείς ίσως την στιγμή που θα είσαι έτοιμος να το παραμελήσεις.

 • Περιόρισε την έκθεσή σου στις ειδήσεις και τα νέα που δεν είναι από έγκυρη πηγή. Είναι απαραίτητο να ενημερώνεσαι, μα όχι να υπερ-εκτίθεσαι. Όρισε πόσες και ποιες ώρες θα ακούσεις ειδήσεις.
  Οι δραστηριότητες αποδεδειγμένα επηρεάζουν και μειώνουν το άγχος για αυτό περιέλαβε στη μέρα σου

 • Ηλεκτρονικά παιχνίδια – κι όμως έρευνες έχουν αποδείξει ότι σε τέτοιες καταστάσεις κρίσεων, βοηθούν.

 • Φτιάξε πράγματα στο σπίτι, ως project

 • Μαγείρεψε με παρέα, αν δεν μένεις μόνος σου

 • Κάνε ευχάριστες δραστηριότητες, όπως να ακούσεις μουσική, να χορέψεις ή ότι σε ευχαριστεί

 • Βάλε την άσκηση , με μικρούς πραγματοποιήσιμους στόχους, ρεαλιστικούς και απλούς. Αξιοποίησε την τεχνολογία βρίσκοντας βίντεο που θα σου είναι ο προσωπικός σου γυμναστής.

 • Κάνε ασκήσεις ηρεμίας, ελέγχοντας την αναπνοή σου, κάτι που θα σε κάνει να δοκιμάσεις να κάνεις focus σε εσένα, αποσπώντας την προσοχή σου από σκέψεις που σε αγχώνουν.

Χρησιμοποίησε τα μέσα δικτύωσης για να επικοινωνήσεις με αγαπημένα πρόσωπα και χρησιμοποίησε την κάμερα για να τους δεις. Οι νευρώνες του εγκεφάλου μας που έρχονται σε επαφή με εικόνα, διακινούν συναισθήματα ερεθίζοντας το σημείο που λέγεται αμυγδαλή και όλο αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα σε καταστάσεις απομόνωσης.

Μην ξεχνάς να βρίσκεις πράγματα για να εκφράσεις λίγη ευγνωμοσύνη, είτε στον εαυτό σου που ακόμα προσπαθείς και σε προσέχεις, είτε για κάποιον που υπάρχει στη ζωή σου και σου κρατά συντροφιά από κοντά είτε κι από μακριά…

Αν θα ήθελες να απευθυνθείς σε ένα ειδικό , που μιλά τη μητρική σου γλώσσα και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα στην επικοινωνία, στην αίσθηση οτι θα ακούσω τις ανάγκες σου και θα πάρεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι, τότε μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα στην επαγγελματική μου σελίδα και να κανονίσουμε άμεσα τη διαδυκτιακή  μας συνεδρία.

Δουλεύω μόνο με ραντεβού, τηρώντας τους κανόνες δεοντολογίας του κλάδου μας, την εχεμύθεια και τον επαγγελματισμό, δεσμευόμενη ότι τα προσωπικά σας στοιχεία σας αποτελούν μέρος του απορρήτου και δεν θα δωθούν ποτέ σε τρίτους.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείσετε μαζί μου στο

Ως ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια παρέχω υπηρεσίες :

 • Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής  υποστήριξης μέσο συνεδριών,σε Ατομική και Ομαδική διαδικασία
 • Δυνατότητα συνεδριών μέσο τηλεδιάσκεψης (skype)
 • Συμβουλευτική υποστήριξη σε έφηβους και τις οικογένειές τους
 • Υποστήριξη ζεύγους και επίλυση συγκρούσεων
 • Διαχείριση άγχους και κρίσεις πανικού
 • Φοβίες
 • Διαταραχές προσωπικότητας
 • Διαταραχές διάθεσης, Κατάθλιψη

Η Ναταλία-Ελένη Βαλαμουτοπούλου, σπούδασε Ψυχολογία στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας,''Κλιμέντιος της Οχρίδας''. Αποφοίτησε έχοντας πάρει την ειδίκευση της , πάνω στην Ψυχολογία του Παιδιού & του Εφήβου. Επιστρέφοντας στην γενέτειρα πόλη της, εργάστηκε σε προγράμματα του Δήμου Βόλου που αφορούσαν την κοινωνική ένταξη των ‘’Κοινωνικά Αποκλεισμένων Περιοχών’’.
Έφτασε στην Αθήνα για να εργαστεί ως εξωτερική συνεργάτιδα στο ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με τον τομέα έρευνας , για την διεξαγωγή της έρευνας ‘’Αποτίμηση των Θεραπευτικών Κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ’’. *Βρέθηκε να γυρνά στο Βόλο για να εργαστεί πια ως Θεραπευτικό Προσωπικό στη νέα τότε δομή του ΚΕΘΕΑ ‘’ΠΙΛΟΤΟΣ’’, με έφηβους, ενήλικες χρήστες & τις οικογένειές τους από το 2002 ως το 2015.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ολοκλήρωσε έναν κύκλο εκπαίδευσης, μεταπτυχιακού επιπέδου πάνω στην Τοξικοεξάρτηση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο (UC San Diego). Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε παράλληλα το πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης στη Διοίκηση και τον Κοινωνικό Σχεδιασμό στον τομέα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο(UC San Diego).

 • Έχει εκπαιδευτεί στην Συστημική Θεραπεία από το 2003 ως το 2010, κάνοντας παράλληλα την προσωπική της ανάπτυξη, όντας η ίδια στη θέση του θεραπευομένου σε Ατομικό & Ομαδικό επίπεδο.
 • Έχει εκπαιδευτεί πάνω στο Γεννεόγραμα και το τι φέρνουμε ως ''κληρονομιά'' από τις προηγούμενες γενιές μας, καθορίζοντας και επηρεάζοντας όπως τις επιλογές μας, το επάγγελμα που επιλέγουμε, τους ρόλους που υιοθετούμε.
 • Η τελευταία της εκπαίδευση , πραγματοποιήθηκε μέσα από την προσέγγιση της Ομαδικής Ανάλυσης ,ως Σύμβουλος Οργανισμών & Εταιριών στην Hope in G.A στην Αθήνα. Μια πενταετή εκπαίδευση, που ολοκλήρωσε το 2013.
 • Είναι εξωτερική συνεργάτιδα ως Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, στο Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης ( Ι.Ψ.Α.) που έχει την έδρα του στην Λάρισα

Έκτοτε κάποιος θα την βρει να ζει & να δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια στον δικό της επαγγελματικό χώρο στην πόλη της καταγωγής της ,τον Βόλο. Ως ανήσυχο και δραστήριο άτομο έχει διοργανώσει διάφορες ομιλίες κατά καιρούς , με θέματα ψυχολογίας ή ακόμη και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες από διάφορους χώρους. Έχει κάνει εμφανίσεις σε τοπικά κανάλια και ραδιόφωνο, μιλώντας για τα βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνει και συντονίζει η ίδια & είναι ιδρυτικό μέλος της ΚοινΣΕπ ''La Petite Cantine''.
Η ίδια ως αθλήτρια και πρωταθλήτρια στο χώρο της κολύμβησης, στο cross fit και το τρέξιμο αποστάσεων, κατέχει και προωθεί μέσα από τον ρόλο της, την βιωματική της εμπειρία και τις γνώσεις της, την σημαντική συμβολή του αθλητισμού στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού και του έφηβου, μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις σε ομάδες.

Έχοντας για θεμελιώδεις αρχές της, την αγάπη για τον άνθρωπο, τις αξίες του σεβασμού & της υποστήριξης, προάγει την θετική ενέργεια,την ενσυναίσθηση & την ψυχική δύναμη για να μπορεί να κάνει την ζωή της πιο όμορφη. Βλέπει & πιστεύει στην δύναμη που έχουμε να εξελισσόμαστε αλλάζοντας & το μοιράζεται με την υποστήριξη, την κατανόηση, την ενσυναίσθηση & την συμβουλευτική της, ως επαγγελματίας με όποιον θέλει να το δοκιμάσει & να το βιώσει ως μια πολύ πλούσια & ξεχωριστή εμπειρίας ζωής..