ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΥ 2020

Συντάκτης άρθρου: Γεώργιος Καλαντζής (nea-arxi.com)

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Der Tagesspiegel, εξετάζει το ζήτημα της εργασίας και της φτώχειας στη γερμανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αυτό, το Βερολίνο συνιστά την πρώτη πόλη στη Γερμανία με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας (της τάξης του 20%), με αυτή να κλιμακώνεται σε διάφορες μορφές.

Σύμφωνα με πορίσματα ερευνών των τελευταίων ετών, τα παιδιά διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστούν από τη φτώχεια, ειδικότερα εάν ζουν μόνο με έναν γονέα, συνήθως με τη μητέρα τους. Η διευθύντρια της Diakonie Berlin-Brandenburg-Schlesische Oberlausitz, Barbara Eschen, αναμένει περαιτέρω επιδείνωση του φαινομένου, εάν εφαρμοστεί το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη μείωση των κοινωνικών παροχών για τα παιδιά χωρισμένων γονέων. Μάλιστα, το σχέδιο προτείνει η μητέρα να μη λαμβάνει διατροφή για το διάστημα που το παιδί θα βρίσκεται με τον πατέρα.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, η φτώχεια δεν αποτελεί ακόμη πρόβλημα – ακόμη και αν η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται. Ο Oliver Zobel από την Ένωση Αλληλεγγύης του Βερολίνου, ωστόσο, αναμένει ότι από το 2020 πολλές συντάξεις ηλικιωμένων δεν θα είναι πλέον επαρκείς και ότι θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα βασικά οφέλη.

Στο Βερολίνο, το ποσοστό εκείνων των ανθρώπων που δε μπορούν να ζήσουν αποκλειστικά και μόνο από τη βασική τους εργασία είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Σχεδόν 120.000 άνθρωποι απευθύνονται στο Job center  προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπρόσθετες παροχές. Επίσης, παρά τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σήμερα μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στην πόλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι αναζητούν εργασία, να συμβιβάζονται με χαμηλόμισθες θέσεις ή μερική απασχόληση. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων θέσεων εργασίας καλύπτονται από τους νεοεισερχομένους ή δε συνάδουν με τις δεξιότητες που έχουν όσοι αναζητούν εργασία. Έτσι, εκείνοι που εξαρτώνται από τα κοινωνικά οφέλη για χρόνια είναι δύσκολο να τις διεκδικήσουν παρά την οικονομική άνοδο.

Πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι, δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης και της σταθερής μείωσης της ανεργίας, το πρόβλημα της φτώχειας στο Βερολίνο θα έπρεπε κανονικά να μειωθεί. Αλλά αυτό δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Μια ολοκληρωμένη «στρατηγική» κατά της φτώχειας δεν είναι ακόμη πολιτικά αναγνωρίσιμη.  Αν και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κάτω από το όριο του 10% για πρώτη φορά αυτό το μήνα – το ποσοστό της φτώχειας εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Ο Peter Kaiser, από το ερευνητικό ίδρυμα Prognos, πιστεύει ότι το Βερολίνο μπορεί να ελέγξει τα προβλήματά του δαπανώντας περισσότερα για την εκπαίδευση και την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών. Υπό αυτό το πρίσμα η ανάπτυξη μιας κοινωνικής υποδομής με στόχο μια αξιοπρεπέστερη ζωή κρίνεται αναγκαία.

Πηγή: Der Tagesspiegel
Βερολίνο, Φεβρουάριος 2020