Το χρονικό μιας Οδύσσειας…

Σκέφτηκα να γράψω μία ανάρτηση στο γκρουπ Greek-Berliners® , όταν μετά από πολλές μέρες άγχους κατάφερα όντως να φτάσω στην Αθήνα από το Βερολίνο, τέλη Απρίλη 2020. Παρακάτω, παραθέτω το χρονικό της Οδύσσειας αυτής:

Παρασκευή, 24 Απρ 2020, πρωί:

Ενημερώνομαι ότι για οικογενειακούς λόγους, πρέπει να πάω στην Αθήνα μέσα στις επόμενες 3 ημέρες. Έχοντας δει πολλές καχύποπτες αναρτήσεις για το αν οι πτήσεις ακόμα υπάρχουν, η πρώτη μου αντίδραση είναι να πάρω τηλέφωνο το προξενείο στο Βερολίνο. Μου απαντάνε: “Παρακαλώ, μπορείτε να ξαναπάρετε σε ένα τεταρτάκι;” – “Ναι, βεβαίως”, και το κλείνω. Ξεκινάω να ψάχνω πτήσεις. Κοιτάζω στο Google Flights και μου δείχνει μια σχετικά λογική πτήση της Δευτέρα μέσα Σόφιας, ~200€ μια κατεύθυνση.

Γράφει η Τάνια Βασιλικιώτη, Απρίλιος 2020

Για παράδειγμα, μία παράλογη πτήση.

Η πτήση που μου φάνηκε στα πλαίσια του λογικού.

Επειδή είχα ακούσει για ακυρώσεις πτήσεων, έψαξα τη συγκεκριμένη πτήση στη σελίδα της Bulgaria Air, αλλά η πτήση δεν εμφανιζόταν. Μετά κοίταξα αν η ίδια πτήση είχε πετάξει την προηγούμενη εβδομάδα και το status της μελλοντικής πτήσης. Και τα δύο ναι, λεει η Google.

Οπότε αποφάσισα, εφόσον πρέπει να πάω, να το ρισκάρω και αγόρασα το εισιτήριο. Παράλληλα, προσπαθούσα επί ώρες να συνδεθώ πάλι με το Ελληνικό προξενείο στο Βερολίνο. Δύο ώρες αφού αγόρασα το εισιτήριο, τελικά το σήκωσαν και μου εξήγησαν την κατάσταση στην Αθήνα: μου είπαν ότι θα μου κάνουν τεστ μόλις φτάσω Ελλάδα και θα με βάλουν με όλους τους άλλους ταξιδιώτες σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν το αποτελέσματα του τεστ.

Δευτέρα 27 Απρ 2020, πρωί:

Πηγαίνω στο Tegel με λεωφορείο μέσω Beusselstrasse και TXL (το οποίο πηγαίνει κανονικά κάθε 10 λεπτά, αν και άδειο). Η πτήση δεν είχε ακυρωθεί, αν και γενικά έφευγαν πολύ λίγες πτήσεις και πολλές είχαν ήδη ακυρωθεί. 

Στο Tegel υπάρχουν καινούριοι περίεργοι κανονισμοί.

Για παράδειγμα μόνο 1 τσάντα ανά επιβάτη, ανεξαρτήτως από τους κανονισμούς της αεροπορικής με την οποία πετάς (για παράδειγμα αν έχεις βαλιτσάκι και τσάντα για το PC, πρέπει να βάλεις το ένα από τα δύο στις αποσκευές).

Προφανώς δεν έχει ούτε φαγητό ούτε νερό στο αεροδρόμιο.

Αν και έφτασα 2.5 ώρες πριν φύγει η πτήση στο αεροδρόμιο και το αεροδρόμιο ήταν άδειο, όντως μου πήρε όλη αυτή την ώρα μέχρι να επιβιβαστώ. Όλα πάνε πολύ αργά, όπως για παράδειγμα στον έλεγχο ασφαλείας. Αν και οι εργαζόμενοι ήταν όλοι εκεί, μας άφησαν να περάσουμε τον έλεγχο μόνο όταν είχαν τελειώσει όλοι οι επιβάτες της πτήσης να ασχολούνται με τις αποσκευές τους.

Το αεροπλάνο άργησε σχεδόν 2 ώρες να απογειωθεί γιατί περίμενε κάποιον επιβάτη που είχε φτάσει το πρωί από τη Βουλγαρία αλλά ήταν “inadmissible” (όπως μας είπε ο πιλότος) και έπρεπε να επιστρέψει. Τελικά η πτήση αντί για τις 10:10 φεύγει στις 12:00. Όλοι οι επιβάτες με μάσκες.

Φτάνουμε στη Σόφια περίπου στις 15:00 ντόπια ώρα (~2 ώρες πτήση).

Στο αεροπλάνο μας είχαν δώσει μια φόρμα να συμπληρώσουμε με στοιχεία διαμονής, επικοινωνίας, κλπ. Όταν φτάνουμε, απευθείας μας μετράνε τη θερμοκρασία και παίρνουν το χαρτί. Οι λίγοι που όντως πήγαιναν στη Σόφια έπρεπε να κάτσουν σε μιλήσουν σε έναν από τους πολλούς υπεύθυνους και να εξηγήσουν γιατί θέλουν να μπουν στη χώρα.

Εμάς που πηγαίναμε Ελλάδα μας παίρνουν τα διαβατήρια και μας χωρίζουν ανά εθνικότητα. Μετά από μερικά λεπτά σύγχυσης, μας φωνάζουν έναν έναν και μας επιστρέφουν τα διαβατήρια. Ύστερα δύο άτομα από το border control μας πηγαίνουν σε μια θύρα του αεροδρομίου και μας λένε να περιμένουμε εκεί μέχρι να φύγει η επόμενη πτήση για Αθήνα.

Εκεί αναμονή 4 ώρες χωρίς φαγητό ή νερό (αν και ένας από τους φρουρούς που μας πρόσεχε έκανε τη χάρη κάποια στιγμή σε μερικούς νέους και πήγε και τους πήρε νερά και… καφέδες!

Το αεροπλάνο για Αθήνα έφυγε περίπου στις 19:00.

Μέσα στο αεροπλάνο μας έδωσαν νεράκι και άλλη φόρμα να συμπληρώσουμε, Ελληνική. Όπως και στην προηγούμενη πτήση, περίπου το 60-70% των θέσεων ήταν γεμάτες και δεν υπήρχε σέρβις (πέρα του νερού που σου δίνουν όταν μπαίνεις στο αεροπλάνο).

Όταν φτάνουμε Αθήνα, υπάρχει πολλή αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκόμες/οι, κλπ. Μας παίρνουν τα διαβατήρια, μας ζητάνε το χαρτί και μας βάζουν να υπογράψουμε άλλο χαρτί, δίνοντας έγκριση για να γίνει το τεστ (swab test μέσω από το στόμα).

Μετά μας επιστρέφουν τα διαβατήρια, μας μαζεύει κάποιος επικεφαλής της αστυνομίας και μας λέει ότι θα μας πάνε σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, μάλλον στις 10-12 το πρωί.

Μας βάζουν λοιπόν στο πούλμαν και μας πάνε σε ένα ξενοδοχείο στο Παλαιό Φάληρο (ωραίο ξενοδοχείο, βολικό και με φοβερή θέα :) ).

Στο ξενοδοχείο μας έβαλαν όλους σε ξεχωριστά δωμάτια και μας έδωσαν φαγητό, νερό, φρούτο κλπ. Ενώ περιμέναμε να πάρουμε κλειδί, ένας εργαζόμενος της Πολιτικής Προστασίας εξηγούσε πολύ ευγενικά την κατάσταση και μιλούσε σε όσους είχαν κάποιο ειδικό αίτημα. Τα κατέγραφε όλα και επικοινωνούσε να δει αν μπορεί να τα λύσει.

Γενικά και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου και από την Πολιτική Προστασία ήταν όντως πολύ συμπαθείς και βοηθητικοί. Αν είχες όντως κάποιο πρόβλημα ή χρειαζοσουν εξαίρεση, ο κύριος κατέγραφε το αίτημα σου, το έστελνε στην “υπηρεσία” και μετά σε έπαιρνε τηλέφωνο στο δωμάτιό σου για να σου πει τι θα γίνει.

Παραθέτω μερικά παραδείγματα περιπτώσεων που νομίζω βοηθήθηκαν (ή τουλάχιστον τους μίλησε θετικά, τους είπε ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση να εγκριθεί και όντως έστειλε το αίτημα τους στην “υπηρεσία”)

  1. Ένας Έλληνας με μόνιμη κατοικία στη Ρόδο, με τη σύντροφό του Ιταλίδα. Αυτός έχει Ε1, αυτή δεν είχε
  2. Ένας άντρας που δεν ήξερε πού να βρει το Ε1 για να πάει επαρχία
  3. Γιατρός που ήρθε για να κάνει επείγουσα εγχείρηση και ζήτησε αν γίνεται στην περίπτωσή του να μειωθεί η καραντίνα σε 7 μέρες αντί για 14.
  4. Νέος που πήγαινε στην κηδεία του πατέρα του την επόμενη μέρα.

Περιπτώσεις που πιστεύω αγνοήθηκαν: “αύριο έχουμε πτήση για Χ πόλη στις 12:30 και θα τη χάσουμε” — τους είπαν να πάρουν τηλέφωνο την αεροπορική και να αλλάξουν ημερομηνία. Μέχρι την πτήση, μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο δωρεάν.

Αν το αποτέλεσμα την επόμενη μέρα είναι αρνητικό, σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε ότι μπορείς να φύγεις, αλλά πρέπει να πας στο μέρος που έχεις γράψει στο χαρτί ότι θα κάνεις καραντίνα και μένεις σε αποκλεισμό για 14 μερες.

Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν μια-δύο παραπάνω μέρες στην Αθήνα (επειδή το σπίτι τους είναι στην επαρχία), αλλά μπορούν να παραμείνουν στο ξενοδοχείο δωρεάν.

Αν είναι θετικό, πρέπει να παραμείνεις 14 μέρες καραντίνα στο ξενοδοχείο. Μας έδωσαν σε όλους ένα φυλλάδιο με τις λεπτομερείς οδηγίες.

Και τελικά, αν και μας είπαν ότι τα αποτελέσματα βγαίνουν το πρωί, στην περίπτωσή μας τα αποτελέσματα βγήκαν στις 20:00 το επόμενο βράδυ.

Και τώρα, καραντίνα…

Ευχαριστούμε Τάνια!
Greek Berliners Team®