Η μεταναστευτική φιλία. Μία καινούρια έννοια με άλλη ερμηνεία.

Φιλία, είναι μια λέξη που ορίζεται πλέον πολύ ξεκάθαρα με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ μέχρι πρόσφατα σε όποιο λεξικό και αν κοιτούσαμε ποτέ δεν βρίσκαμε κάποιο συνώνυμο ή μια ξεκάθαρη ερμηνεία.
Το Βερολίνο μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είναι Γερμανία. Θα έχει δίκιο γιατί είναι μια πολιτισμική πόλη που οι κουλτούρες της συγκεντρώνονται στους δρόμους του, με ελάχιστες όμως περιοχές να διατηρούν μια αυστηρή γερμανική ταυτότητα.
Μεγάλη πόλη, άνετη με πολλές γειτονιές που έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή κουλτούρα η οποία έχει αναπτυχθεί σταδιακά με την έλευση των ξένων. Αυτό διευκολύνει πολύ την απόφαση για το σε ποια περιοχή θα πρέπει να κοιτάξει κάποιος μετανάστης για να κατοικίσει. Φυσικά αν θέλει μπορεί να είναι ή όχι κοντά σε συμπατριώτες του ή να γειτνιάζει με ανθρώπους κοινής οικογενειακής κατάστασης ή επιπέδου, ώστε να ταιριάξει άμεσα και πιο εύκολα.

Μια πρώτη σκέψη είναι η όσο το δυνατό άμεση και αυθόρμητη επικοινωνία με τους γείτονες της πολυκατοικίας στην οποία μένει. Σε πολλές περιοχές, ειδικά εκεί όπου μένουν ξένοι ή είναι «ανοιχτόμυαλες» περιοχές, αυτό είναι σχετικά εύκολο. Μια ευγενική κίνηση να κρατήσεις την πόρτα ή να δώσεις τη σειρά σου στο ανσασέρ μπορεί να είναι η αφορμή. Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες να γνωρίσει κάποιος τους γείτονές του και μάλιστα πολύ ευχάριστες, όπως ένα πάρτυ. Μπορεί να είστε καλεσμένος ή και να αποδεχτείτε μια τέτοια πρόταση, χωρίς να δείχνει καθόλου περίεργο. Όταν κάποιος λοιπόν έχει γιορτή και πρόκειται να γίνει φασαρία παραπάνω από το επιτρεπτό βάζει ένα χαρτί στην είσοδο που ανακοινώνει την ημέρα και την ώρα της γιορτής και καλεί όποιον θέλει να έρθει για ένα ποτό και να γνωριστούνε. Δοκιμάστε το, μπορεί να είναι απρόσμενα ευχάριστο!

Ανάλογα με την περιοχή που μένετε, αντίστοιχα εύκολο είναι να βρείτε κάποιον να μιλήσετε αγγλικά. Δοκιμάστε να ρωτήσετε αν μιλάνε αγγλικά και θα είναι το ίδιο πιθανό να ξεκινήσετε τον πρώτο σας διάλογο όσο και να λάβετε για απάντηση ένα στεγνό όχι, ή ακόμα να υπάρξει κάποια περίεργη αντίδραση ενόχλησης. Να μη ξεχνάτε ότι η πολιτισμικότητα έχει τα καλά της αλλά και τα αρνητικά της καθώς οι ντόπιοι πολλές φορές να νιώθουν ενοχλημένοι από την τόση μεγάλη έλευση ξένων. Ειδικά σε κεντρικά σημεία της πόλης και στις μεγάλες αγορές θα μπορέσετε εύκολα και με λίγη υπομονή να κινηθείτε με τα αγγλικά.

Οι Έλληνες έχουν και αυτοί τα κοινά τους σημεία αναφοράς με τα οποία θα αναζητήσουν κατοικία. Οικογενειάρχες που θέλουν τα παιδιά τους να πάνε σε ελληνικό σχολείο διαλέγουν για ευκολία περιοχές που το σχολείο να είναι κοντά τους. Άλλοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον κοινοτικό εθελοντισμό διαλέγουν αντίστοιχα περιοχές κοντά στην Ελληνική Κοινότητα.
Διάφορες εθελοντικές ομάδες συγκεντρώνουν άλλες μικρότερες ομάδες σε τακτικές συναντήσεις με κοινά ενδιαφέροντα, όπωςσυγκεντρώσεις κοινωνικής συναναστροφής και μέχρι μαθήματα χορού ή γυμναστική. Αρκετοί φορείς έχουν οργανωμένη δράση στη πόλη και κυρίως εδρεύουν στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου. Όμως, υπάρχουν και μικρότερες ομάδες εθελοντικής δράσης, όπως εργαστήρια εκμάθησης, συναντήσεις λογοτεχνίας κ.α.

Like

Και να η μεταναστευτική φιλία, η οποία πλέον δεν έχει καμία έννοια έτσι όπως τη γνωρίζουμε αλλά απλά υποδηλώνει την επιλογή του κουμπιού να ακολουθήσουμε μια παρέα, με ένα facebook όνομα.
Φυτρώνουν από παντού, επίσημες και ανεπίσημες ομάδες με κοινές δράσεις. Οι επιλογές πολλές σύμφωνα με το στόχο κάθε ομάδας. Δεν είναι απαραίτητο αλλά γινόμαστε μέλη για να παρακολουθούμε κάτι που το διαβάζουμε εύκολα και μας φαίνεται γνώριμο, ασφαλές.
Όχι ότι φοβόμαστε να έχουμε καινούριες εμπειρίες, αλλά την εφημερίδα μας τη διαβάζουμε πιο εύκολα όταν είναι στη γλώσσα μας.

Φίλος μας γίνεται πλέον ένα avatar με κοινό τόπο δηλωμένης κατοικίας σε μια ιστοσελίδα και περίπου κοινής ηλικίας. Φίλος μας γίνεται ο πρώτος έλληνας με τον οποίο θα πιούμε ένα φραπεδάκι που θα καταλαβαίνουμε γιατί το απολαμβάνουμε τόσο. Φίλος μας θα γίνει ο κοινός φίλος με άλλα πέντε εικονίδια.Όλο αυτό είναι φυσιολογικό. Κάπως έτσι θα ξεκινήσουμε μια καινούρια ζωή σε μια νέα πόλη. Κάπου όμως μέσα σε όλο αυτό υπάρχει μια παράνοια. Ενώ είμαστε μειονότητα σε μια πόλη και κοινά αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες προσαρμογής, από τη μια έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε και να καθοδηγήσουμε και από την άλλη κοιτάμε πως θα σπάσουμε τη συνοχή και αδικούμε όπως δε θα θέλαμε να αδικηθούμε.

Σαν να υπάρχει μια έντονη επιθυμία για επιβίωση όπου η ανταγωνιστικότητα είναι η τροφή της προόδου και η συνεργασία μοιάζει απειλή. Η έννοια της στήριξης δεν βρίσκει αφορμή για να εκκολάψει, γιατί η ανάγκη της στήριξης είναι ζωτικής σημασίας για την ατομικότητά μας. Η ξεκάθαρη παροχή βοήθειας που προσφέρει το κράτος είναι από τις πρώτες απολαύσεις που λαμβάνουμε. Αυτό καλλιεργεί μια λειτουργική αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους η οποία στερείται συναισθημάτων. Τα πράγματα δίνονται και προσφέρονται σε λειτουργική βάση.

Η προσαρμογή στη πόλη, αν όχι από την αρχή, θα φτάσει και στην επαγγελματική πορεία. Η στιγμή της εργασίας θα ξεκινήσει. Αρκετοί έρχονται με τις γνώσεις τους και σχεδιάζουν να εργαστούν με τον ίδιο τρόπο όπως και στην Ελλάδα. Χωρίς την εμπειρία κάποιων χρόνων, η αλήθεια θα πιέσει την κατάσταση και η συνειδητοποίηση παραληρεί. Χωρίς σκέψη, η εύκολη λύση που πάντα λειτουργεί, θα είναι η επιλογή χωρίς συναίσθηση της αντίστοιχης ανάγκης του συνανθρώπου, νομίζοντας λανθασμένα ότι η αγορά είναι αντίστοιχα ανοιχτή και εύκολα προσβάσιμη.

Εδώ έρχεται μια καινούρια ορολογία που είναι η μόδα της εποχής. Empathy στα αγγλικά γιατί η μετάφραση στα ελληνικά μοιάζει να είναι εμπάθεια, που είναι λανθασμένη.
Εμείς θα τη μεταφράσουμε ως ανθρωπιά….και ευχόμαστε το 2020 να είναι γεμάτο από αυτή, ειδικά προς το συνάνθρωπο μετανάστη Έλληνα που καταλαβαίνουμε σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του.

Καλή χρονιά σε όλους, με αισθήματα αλληλεγγύης και συντροφικότητας χωρίς ημερομηνία λήξης συμφέροντος.

Μοιρατσείτε το!