Νύχτα Αλληλεγγύης

Το Βερολίνο μέτρησε τους άστεγους του, σύνολο 1.976 άτομα!

Συντάκτης άρθρου: Γεώργιος Καλαντζής (https://www.nea-arxi.com)

Οι πολιτικές και οι κοινωνικές οργανώσεις του Βερολίνου καταμέτρησαν πόσα άτομα ζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Μια πρώτη εκτίμηση δείχνει, ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι ζουν χωρίς στέγη στο Βερολίνο. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη απογραφή αστέγων σε μια γερμανική πόλη, η οποία ακολουθεί τα «μοντέλα» της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Περίπου 3.700 από τους Βερολινέζους προέβαιναν σε καταμέτρηση των αστέγων της πόλης τους, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, σε μια «νύχτα αλληλεγγύης». Χιλιάδες πολίτες του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών, υπέγραψαν για τον μαραθώνιο καταμέτρησης, εθελοντικά και χωρίς πληρωμή. Συγχρόνως, υπήρχαν σταθεροί κανόνες για την αντιμετώπιση των αστέγων: «μην ξυπνάτε, μη μιλάτε, μην πιέζετε. Απαγορεύονται οι φωτογραφίες και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός αστέγων στην πόλη είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υψηλότερος, επειδή πολλοί άστεγοι δεν συμμετείχαν στην καταμέτρηση. Κάποιοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω μικρών κακουργημάτων, όπως την παράνομη χρήση των ΜΜΜ, και καταζητούνται με δικαστικό ένταλμα. Για αυτό μερικοί από αυτούς τους άστεγους  φοβούνται να δώσουν προσωπικά στοιχεία.

Για δεκαετίες, το Βερολίνο είχε μόνο γενικές εκτιμήσεις για την έκταση της έλλειψης στέγης, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 10.000 ατόμων. Στη νύχτα της αλληλεγγύης, οι μετρητές θα συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, την προέλευση, την οικογενειακή κατάσταση ή τη διάρκεια ζωής των αστέγων στο δρόμο. Όλα αυτά έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην καλύτερη προσαρμογή του συστήματος βοήθειας στις ανάγκες τέτοιων ατόμων.

Η δράση αυτή κρίνεται απαραίτητη. Στο Βερολίνο, τη μεγαλύτερη γερμανική πόλη με 3,7 εκατομμύρια κατοίκους, οι κοινωνικές ανισορροπίες είναι τόσο εμφανείς, όσο οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Τον  σκληρό πυρήνα των ανθρώπων στο δρόμο δεν αποτελούν πλέον Γερμανοί άντρες μεταξύ 30 και 55 ετών, λόγω ανεργίας, προβλημάτων ψυχικής υγείας ή εθισμών, αλλά και πολλοί άνθρωποι από την Ανατολική Ευρώπη. Συνολικά, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των κοινωνικών ενώσεων του Βερολίνου και της κοινωνικής συνέλευσης, όλο και περισσότερες οικογένειες και γυναίκες, καθώς και άτομα με αναπηρίες βρίσκονται στο δρόμο.

Οι κοινωνικές ομάδες έχουν επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική του Βερολίνου για την αυξανόμενη έλλειψη στέγης των διαφόρων ομάδων για μια δεκαετία. Μόνο όταν οι άστεγοι εγκαταστάθηκαν στη μέση του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, αυτό προκάλεσε μεγάλη συζήτηση το 2017. Έκτοτε, η κοινωνικός γερουσιαστής, Elke Breitenbach, προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα: έχει αυξήσει τον αριθμό των θέσεων για επείγουσες διανυκτερεύσεις, έχει επεκτείνει τη βοήθεια για το ψύχος κατά τους χειμερινούς μήνες, έχει εγκαταστήσει περισσότερες κατοικίες για οικογένειες αστέγων και οργανωμένα συνέδρια σε όλη την πόλη. Η χρηματοδότηση της βοήθειας για την έλλειψη στέγης στο Βερολίνο διπλασιάστηκε μεταξύ 2017 και 2020 σε 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αριθμός αυτός πρέπει πλέον να παρέχει μια αξιόλογη βάση για την παροχή περισσότερης στήριξης σε όλους τους ανθρώπους όλο το χρόνο. Αυτό θα μπορούσε ίσως να σημαίνει περισσότερη κοινωνική εργασία στο δρόμο, περισσότερους διερμηνείς και περισσότερα καταλύματα.

Πηγή: bz-berlin.de